Защо четенето е толкова важно за мозъка ви?


Защо четенето е толкова важно за мозъка ви?
Снимка: iStock/Guliver

Можете да взимате рибено масло или да ядете куркума, защото те са полезни и могат да стимулират мозъка Можете да се регистрирате в някои езикови курсове, да решавате пъзели или да правите някои специални упражнения редовно. Има безброй много начини за подобряване на паметта и когнитивни способности.

Но най-евтиният, най-лесният и тестван във времето начин да усъвършенствате вашите умствени умения се нарича "четене".

Не е изненадващо, че четенето е изключително полезно за мозъка- ето защото майките винаги изискват от децата да изключат телевизора и да прочетат една книга. Но има нещо поразително в това как такава проста дейност може да подобри мозъка във всяко едно отношение.

Най-забележимо влияние се появява в отдела за възприемане на езика, лявата темпорална кора. Обработка на писмен текст, свързването на буквите в думи, а изречения в истории, активира неврони, които започват да предават нова информация. Същото се случва и при възприемането на говоримия език, но самата същност на четенето кара мозъка да работи по-усърдно и по-добре.

"Когато четеш, обикновено имаш повече време да мислиш", казва експертът по образование Мариан Улф. "Четенето ни дава уникален бутон за „пауза ", за да разберем и вникнем в нещата. Не е така, когато гледаме филм или слушаме радио! Тогава много често се разсейваме и не разбираме всичко добре“

Плюс това, ползата от четенето продължава дори след като сте спрели за малко да четете книгата. Отново, чрез проучване е установено, че някои ефекти траят до пет дни.

"Наричаме го сянка на активност, наподобява мускулната памет", казва д-р Грегъри Бърнс, директор на центъра за Неврополитика в Емори.

ДОБРОТАТА ЛЕКУВА. БЪДЕТЕ ДОБРИ!

Може да не ви изненада фактът, че четенето развива езиковата част на мозъка. Но четенето също стимулира отдела, отговарящ за моторните умения-централната бразда!

Интересен факт тук е, че мозъкът е като актьор. Когато прочетете за някои физически действия, невроните, отговорни за това действие са активирани и сякаш започват да „играят“. Ти се пренасяш в един по-различен свят, когато четеш и имаш чувството, че си някъде там (в книгата). Дори и да не яздиш кон докато четеш Уестърн, мозъкът ти се държи така, сякаш всъщност го правиш.

И колкото повече части на мозъка са активирани, толкова по-добре за цялостното когнитивно развитие.

Въпреки това, четенето не е еднакво полезно и зависи от жанра на книгата. Предварителни резултати от едно проучване в Станфорд показват, че мозъкът е особено стимулиран от внимателно четене на фантастика. Магнитно резонансното изобразяване на хора, прочетени от романа на Джейн Остин, показа увеличение на кръвоснабдяването на частите на мозъка, отговорни за когнитивната и изпълнителната функция, а четенето на по-забавни книги има по-малък ефект.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама