ЕП: Голямо увеличение на случаите на домашно насилие заради изолацията


ЕП: Голямо увеличение на случаите на домашно насилие заради изолацията
Снимка: iStcok/Guliver

Председателят на комисията на ЕП по правата на жените Евелин Регнер призовава ЕС и държавите членки да увеличат подкрепата за жертвите на домашно насилие по време на кризата с COVID-19.

Както в световен мащаб, така и в някои страни от ЕС се съобщава, че случаите на домашно насилие са нараснали с една трета през седмицата след въвеждане на извънредното положение. Жените, живеещи в среда на насилие, се налага да си стоят у дома с насилника си за по-дълги периоди от време. Поради това им е много трудно да се обадят на горещи линии за помощ, тъй като извършителят винаги е наоколо.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ТРУДНО ДА СИ ТРЪГНЕШ ОТ НАСИЛНИК

Във връзка с тези обстоятелства Евелин Регнер (С&Д, Австрия), председател на комисията на ЕП по правата на жените и равенството между половете (FEMM), заяви: "Тези дни и предстоящите седмици са особено опасни за жените. Всички сме изправени пред сериозни психологически предизвикателства поради изолация или карантина, но жените, а понякога и децата, живеещи в условия на насилие, са изправени пред особено изтощителен стрес тест. Ето защо сега трябва да обърнем особено внимание на този въпрос и да разширим нашите действия за спиране на насилието над жени".

"Няма да оставим жените на Европа без помощ."

"Призовавам всички държави в ЕС да се заемат с този проблем и да предоставят активно информация къде и как засегнатите могат да получат помощ. Това също трябва да включва лесни начини за контакт и сигнализиране на полицията, като текстови съобщения или онлайн чатове, както и използването на кодови думи при контакт с лекари или фармацевти. Също така трябва да бъдат предоставени повече места в центровете за защита от насилие и кризисните центрове за жени. Когато е възможно, ЕС трябва да подкрепя финансово мерките на държавите членки, както и да им помага при кампании за увеличаване на осведомеността", добави тя.

"Пандемията от COVID-19 изключително силно подчертава неравенството между половете. Както показват данните на ОИСР, 70% от работната сила в здравеопазването са жени, голяма част от неплатените социални грижи се извършват от жени и предстоящата икономическа криза ще засегне много по-силно жените. Наша задача е да помогнем за укрепването на физическото и психическото здраве на жените и тяхната икономическа независимост след кризата с COVID-19. Категорично няма да оставим жените на Европа без помощ", заключи тя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама