Пловдив предаде щафетата на следващите европейски столици на културата (СНИМКИ)


Пловдив предаде щафетата на следващите европейски столици на културата (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

"Добре дошли в семейството на европейските културни столици". С тези думи кметът на Пловдив Здравко Димитров към представителите на следващите Европейски столици на културата – хърватския Риека и ирландския Голуей. Те поеха щафетата на пищна церемония в Дома на културата в Пловдив.

"Можете да разчитате на нашата подкрепа. Очакваме с нетърпение да станем свидетели на интересни събития от Риека с нейния "Пристан на многообразието" и се присъединяваме към призива на Голуей – "Нека магията започне!" и нека останем заедно", допълни Здравко Димитров. Освен него, на церемонията в Дома на културата "Борис Христов" присъстваха министърът на културата Боил Банов, областният управител Дани Каназирева, председателят на общинския съвет Александър Държиков, районни кметове, общински съветници, общественици и граждани.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и неговият заместник по култура Пламен Панов предадоха малка пластика на заместник-кметовете на Риека и Голуей. Изработката на символа е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов и представлява парче от историята на града – част от липсващото вече седмо тепе.

Върху пластиката е гравирано посланието „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. В него Атанас Хранов вплита следите от хилядите стъпки на граждани, политици, общественици, оставили своя непреходен отпечатък върху българската и световна култура. Заедно с пластиката, на представителите на бъдещите градове – столици на културата бе подарена и книга, в която са описани всичките събития, провели се през миналата година.

Програмата, подготвена от Държавна опера Пловдив, изобилстваше от виртуозни изпълнения на класическа музика. Церемонията обедини четирите годишни времена, четирите сезона, през които премина Пловдив през 2019, както и четирите платформи – "Сливане", "Трансформиране", "Възраждане" и "Релаксиране".

В закриващата церемония участие взеха камерният оркестър на операта, както и тромпетистите Борислава Куклева, Маргарита Бозукова и Патрик Конов. Гост-солистът Лия Петрова, прославила страната ни по целия свят, свири на уникална италианска цигулка, а 12-годишният Виктор Василев от музикално училище "Добрин Петков" обра овациите на публиката с виртуозните си изпълнения.

Зрителите бяха очаровани и от изпълнението на академичния народен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В предаването на щафетата участие взеха и балетните артисти Петя Колева и Стефан Вучков, както и солистите на операта Светлана Иванова и Вия Гиргинова.

Водещи на събитието бяха Лили Бързева и австралиецът Марк Фаулър, които с много хумор и настроение преведоха присъстващите през прекрасната церемония, превърнала се в истински спектакъл.

През 2019-та в Пловдив се състояха над 900 събития, с над 4500 артисти и индивидуални изпълнители, включиха се над 1 милион зрители и участници, а ръстът в туризма е над 40 процента откакто градът бе обявен за столица на културата. Два милиарда е достигнатата аудитория в целия свят с излъчванията на живо и репортажите на десетки международни медии. Проведоха се 270 събития с над 600 участници от ромската общност и 700 от всички други етноси в града. Над 560 са мероприятията в Тютюневия град, а 55 – в арт квартал "Капана".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички