12 начина как да пестите време, пари и енергия


12 начина как да пестите време, пари и енергия
Снимка: Thinkstock/Guliver

Животът днес е изпълнен с напрежение, срокове, срещи, трафик. Тези и много други неща крадат от нас ценни моменти, а понякога и пари. Чрез някои промени в рутината обаче можем да си върнем загубените време, средства и енергия и дори да спечелим повече. Представяме ви 12 лесни стъпки за целта:

Правете си кафе от вкъщи и си го носете в термос на работа. Ще спестите и време, и пари. Установено е, че човек чака средно по 3 минути за сутрешното си кафе в популярните кафенета, а можете да използвате тези минути по-добре.

Планирайте облеклото. Вместо всяка сутрин да губите време пред гардероба в чудене какво да облечете, отделете 20 минути в неделя вечер и планирайте дрехите си за цялата седмица.

Не пропускайте закуската. Това е най-важното хранене през деня, то ни зарежда с енергия за всичко предстоящо. Затова да хапвате кроасан, докато бързате към офиса, не е вариант. По-добре от предната вечер си подгответе закуска, за да не се изкушите да минете без нея, ако закъснявате.

Обаждайте се, вместо да пишете SMS-и. Докато говорите, можете да правите и друго, така вършите две задачи едновременно.

Поставяйте си времеви лимити. Всички протакаме неприятните задължения, но от това те няма просто да се изпарят. Затова се стегнете и си наложете да ги извършите в определен срок.

Правете си списъци. Това ще ви помогне да бъдете по-организирани, съсредоточени и последователни.

Подреждайте. Хаосът на работното място и в дома се трансформира в хаос на мислите. Отървете се от десетите листчета, хартийки и боклучета. Ще си спестите времето, което иначе прекарвахте, ровейки из тях и търсейки важните неща.

Бъдете активни. 20 минути физически упражнения на ден ще направят чудеса със здравето и тонуса ви. И без оправдания, че нямате време. Можете спокойно да замените висенето в социалната мрежа за минитренировка.

Направете си "пищови”. Малки напомняния за определени задачи или събития, можете да ги прикрепите към календара например.

Съчетавайте задълженията. Партньорите ви закъсняват за срещата? Вместо да седите и да цъкате възмутено с език, използвайте възможността да отговорите на няколко мейла.

Изключвайте телефона си. Когато имате важна работа и трябва да се съсредоточите, както и точно преди лягане. Така и трудът, и почивката ще са по-пълноценни.

Не се притеснявайте да потърсите помощ, когато сте прекалено натоварени. Това важи както за работата в офиса, така и за домашните задължения. Не сте машина и не е нужно да се нагърбвате сам/а с всичко.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама
Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама