3 притчи за успеха


3 притчи за успеха
Снимка: iStock/Guliver

В едно малко градче половината от хората живеели щастливо, весело и безгрижно. А другата половина тънела в бедност и нищета. Всички туристи и посетители на градчето били удивени и се дивели на този контраст. Всеки се питал в какво се крие тайната на преуспяващата половина от населението.

Един ден, в странния град пристигнал социолог. Чул за необичайното различие между местните и дошъл специално да го изследва и проучи.

Срещнал се с богатите и ги попитал:

- Кажете ми моля, каква е тайната на вашето богатство и благополучие?

- Има тайна, наистина - признали те. - Навремето ние всички живеехме еднакво бедно. Но, веднъж в нашия град дойде човек, който ни разказа за уникални възможности, благодарение на които всички ние можем да живеем щастлив живот, да притежаваме богаство, време да пътешестваме, да се издигаме, да растем и да се развиваме. Условието това да се случи обаче бе всеки от нас да сподели тайната и с други хора.

- Защо тогава не кажете тайната на втората част от населението и те да не живеят толкова бедно? – изненада се гостенинът.

- Всички хора в нашия град много добре знаят каква е тайната.

- Тогава защо половината хора живеят в мизерия?

- Защото те знаят тайната, но не вярват в нея.

***

Млад мъж попитал Мъдреца каква е тайната на успеха. Вместо отговор той му казал да го чака край реката на следващия ден.

Когато се срещнали, Мъдрецът накарал младежа да влезе с него във водата. Щом тя стигнала до шиите им, Мъдрецът потопил главата на младежа във водата. Той се опитал да излезе, но Мъдрецът бил силен и го задържал, докато онзи започнал да посинява. Младият мъж дълго се мятал във водата, но накрая успял да излезе. Първото, което направил, било да си поеме дълбоко въздъх.

Тогава Мъдрецът го попитал:

- Какво искаше най-силно, докато беше под водата?

- Въздух.

- Е, когато започнеш да жадуваш успеха толкова силно, колкото въздуха, когато беше под водата, ще го имаш. НЯМА ДРУГА ТАЙНА.

***

- Каква е тайната на Вашия успех? – попитал журналистът един преуспяващ бизнесмен. - Разбирам, че това е тема на дълъг разговор, но ако може да ми отговорите накратко?

 - Мога да ви отговоря само с две думи.

 - Само две думи ли? И кои са те?

 - Правилните решения!

 - А как сте сигурен, че сте взели правилното решение?

 - На това може да се отговори само с една дума?

 - Коя е тя?

 - Опит!

 - И как получихте този опит?

 Бизнесменът отговорил:

 - Мога да кажа две думи!

 - А именно?

 - Неправилните решения!

Не бъди суров към себе си. Не се упреквай твърде строго за грешките, които си правил и ще правиш. Те са твоят най-добър учител, те са твоите стъпала към мъдростта. Приеми ги, осмисли ги и продължи напред - по-опитен, по-силен, по-устремен...

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама