4 страха, които ни пречат да печелим повече


4 страха, които ни пречат да печелим повече
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дори в днешно време размерът на заплатата и парите като цяло остават теми табу. Може би това ни кара да си мълчим и да не се опитваме да получим по-високо възнаграждение, дори да имаме потенциала за това. Не забравяйте обаче, че така вредим сами на себе си. Вижте кои са най-често изпитваните притеснения, които ни пречат да се развиваме професионално и съответно – да печелим повече.

Страхът, че не заслужаваме повече пари

Във всеки офис има поне един прекалено уверен колега, който се разхожда наоколо сякаш е господар. По-типичен обаче е случаят на служителя, който няма самочувствие и се подценява. Мнозина се съмняват, че всъщност не притежават умения или талант в достатъчна степен, за да успеят. И сами не вярват, че заслужават повече.

Страхът от отхвърляне

Когато опитваш да получиш нещо, което искаш, винаги съществува вариантът, че ще те отхвърлят. Много хора приемат получения отговор „не“ като нещо срамно. Но помнете – само защото веднъж са ви казали „не“, не означава, че вратата е затворена завинаги. Често преговорите започват именно с отказ. Което ни води до...

Страхът от преговори

Освен ако не сте адвокат или търговец, едва ли ви е особено приятно да се пазарите за пари. Според едно проучване 22% от хората не искат увеличение на заплатата, защото смятат, че не могат да преговарят. Тайната е да се избере точният момент – ако например шефът ви извика да ви похвали за нещо или просто да обсъди работата ви.

Страхът да останем без работа

Малка заплата е по-добре от никаква – това е извинението на повечето хора, които не искат „да клатят лодката“, дори „лодката“ да не им е удобна и приятна. Но вярването, че ако поискаш по-висока заплата, следва уволнение, е абсолютен мит. Стига въпросът да бъде поставен деликатно, едва ли може да се очаква негативно отношение. Напротив – много шефове дори уважават повече служителите, които и сами се ценят.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама