Мечтите съществуват, за да бъдат реализирани


Мечтите съществуват, за да бъдат реализирани
Снимка: Thinkstock/Guliver

Това смята Мийну Чабра, президент и главен изпълнителен директор на биотехнологична компания.

Ето и какво споделя самата тя за своя път към успешната кариера и защо жените трябва да вярват в себе си. 

Детството ми беше пълно с противоречиви сигнали за ролята на жените в обществото. Майка ми имаше докторска степен също като баща ми, но живееше като традиционна индийка. Тя често ми казваше: "Ти си наравно с всеки мъж", но знаеше, че самата тя не е добър модел за равенство между половете. 

Миналото ми ме направи твърдо решена да дам личен пример за нещата, в които вярвам. В кариерата си се стремя към ясна и уверена комуникация и винаги окуражавам жените да говорят на висок глас, без да се притесняват от мъжката самоувереност.

Майка ми ме направи твърдо решена да дам личен пример за нещата, в които вярвам. В кариерата си се стремя към ясна и уверена комуникация и винаги окуражавам жените да говорят на висок глас, без да се притесняват от мъжката самоувереност. 

Майка ми ме придържаше към статуквото, въпреки че имаше огромен потенциал, и това ме подтикна да се стремя агресивно към високи постижения. Бях на двайсет и две, когато най-сетне се противопоставих на назадничавите разбирания на баща ми и излязох на любовна среща. Учих за невропсихофарматолог и получих магистърска степен. 

Преследвах житейските си цели, защото имах желание да пътувам и да създавам нови неща, които не са съществували преди това. Работих в Италия, а след това се прехвърлих в швейцарска международна фармацевтична компания, което ми даде възможност да обиколя света и да се науча как да сключвам сделки и да да се справям с културните различия.

Често бях най-младата в екипа, както и единствената жена на бизнес срещите. Това ми помогна да затвърдя своя бранд, че съм изключителна. Когато си млада жена, някои врати се отварят пред теб, но след това трябва да докажеш, че си достойна да останеш. Знаех. че някой ден ще ръководя своя компания. Винаги е предизвикателство да си главен изпълнителен директор, но да си млад и освен това жена, е още по-голямо предизвикателство. Стратегията ми е да открия изключително способни хора и да им покажа, че завися от това, на което могат да ме научат. Не съм изолиран лидер и също като тях понякога допускам грешки. Искам да знаят, че могат да ми кажат всичко.

Животът на една жена често е доста по-сложен от този на мъжа, Жените имат доста повече неща, с които трябва да се справят, освен кариерата си. Обикновено те са в главната роля по отношение на децата и на цялата вселена от неща, които се случват в живота на едно семейство. Затова жените трябва да открият какво е важно за тях и да организират живота си около него. Когато давам съвети на амбициозни жени, им казвам следното:

* Определете приоритетите си

Ако основният ви приоритет са децата ви, опитайте се да си осигурите максимално добро време, прекарано със семейството си. 

* Определете си цел в кариерата

Ако целта ви е да станете главен изпълнителен директор, задайте си примерен срок кога бихте искали да стане и планирайте отзад напред.

* Намерете си треньор за кариерата

Обективните съвети от човек, който няма задни мисли, са нещо изключително важно.

* Открийте лични застъпници 

Важно е да създадете застъпници - по-висшестоящи от вас уважавани колеги с добри контакти, които могат да застанат на ваша страна и да ви споделят важна информация, преди всички да я научат. 

* Гледайте на търсенето на работа като на бизнес сделка

Определете условията си и търсете партньори, които имат желание да ви осигурят тези условия. 

 

Откъс от книгата "Мисли като жена, действай като жена", изд Кръгозор

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама