Направете това, ако подозирате уволнение


Направете това, ако подозирате уволнение
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора изпадат в паника, когато чуят думите „Уволнен си.“. Шокират се, защото не са съумяли да разчетат знаците, които са подсказвали това развитие на техния кариерен път или просто са ги игнорирали от страх. Разумният професионалист винаги държи нещата под око, разпознава признаците на промяната и се подготвя за нея преди реалната ѝ поява.

В повечето случаи няма как да избегнете уволнение, ако шефът ви вече го е решил, но можете да улесните положението си с няколко полезни съвета за действие. Вижте кои са те според Business Insider.

1. Не се паникьосвайте – Ако си мислите, че ще ви уволняват, нормално е в първия момент да се притесните, но не забравяйте, че слуховете не са най-надеждният източник на информация. Не е добра идея да се консултирате с колеги, обърнете се директно към първоизточника – вашия шеф. Говорете с него и разберете какво се случва в действителност.

2. Помолете прекия си началник за откровена обратна връзка – дори и да не ви хареса истината, която ще чуете, тя е по-ценна от незнанието. Не се страхувайте да задавате въпроси и не заемайте отбранителна позиция, когато разговаряте с него и ако е възможно се опитайте да запазите добрите контакти помежду си и за в бъдеще.

3. И все пак, не вярвайте на всичко, което ви каже вашият шеф. Той може да не ви разкрие цялата истина по много различни (лични и професионални) причини, така че винаги имайте едно на ум.

4. Не се поддавайте на негативните мисли и продължавайте да давате най-доброто от себе си в работата, която вършите. Това е един от начините да се борите за запазване на позицията си, като докажете, че сте ценен член на екипа.

5. Започнете да поемате повече инициатива на работно място – поемайте повече ангажименти, помагайте на колегите си и докажете, че сте истински екипен играч.

6. Непрекъснато информирайте мениджърите и ръководителите на проектите, по които работите за постигнатите от вас резултати. Освен това винаги предлагайте възможности за последващи действия и стъпки и настоявайте да ви дават обратна връзка за работата ви.

7. Помислете какви нови умения може да развиете – може би това е нещото, което ви дърпа назад в професионално отношение – липсата на някакви конкретни умения. Покажете на шефовете си, че държите да се развивате, като се запишете на някакви курсове за повишаване на квалификацията.

8. Погледнете на ситуацията като възможност да калите както тялото, така и духа си. Понякога подобни промени могат да се окажат положителен обрат в живота ви и истински катапулт за вашето професионално развитие (но вие още да не знаете това). Така че, погрижете се за здравето и сила на духа и тялото си през това време – хранете се редовно и здравословно и се наспивайте. Ако искате най-добрите резултати, първо дайте най-доброто на самите себе си.

9. Пазете документацията си – ако имате подозрения, че искат да ви уволнят неправомерно, обвинявайки ви в непрофесионално изпълнение на задълженията и лишаване от обезщетения, то тогава пазете всяка информация, която може да опровергае тези твърдения – кореспонденция с клиенти, документи, отчети и т.н.

10. Не се крийте – ако усещате че работното ви място е поставено пред изпитание и има риск да го загубите, в никакъв случай не се крийте – напротив. Позиционирайте се в центъра на полезрението на всички. Поемайте повече задачи, участвайте доброволно в проекти на ваши колеги и др.

11. Много добър съвет е да се възползвате от всякакъв вид тренинги и обучения, които компанията предлага и към които можете да се включите веднага. Подобрете уменията си или придобийте нови такива, при всички положение ще е полезно за вас и професионалната ви биография.

12. Направите кратък анализ на личните си финанси – приходи, разходи и т.н., за да сте подготвени за евентуални промени в семейния бюджет.

13. Бъдете сигурни, че информацията в CV-то ви е актуализирана и започнете да си търсите хора, които биха ви написали препоръка – колеги или клиенти. Но бъдете дискретни, защото ако мениджърите ви научат, може да го изтълкуват зле, особено, ако не са възнамерявали да ви уволняват.

14. Не напускайте, преди да сте сигурни какво точно се случва - не взимайте прибързано решение, като това да напуснете, преди да ви уволнят. Особено ако страховете ви се основават на непотвърдени слухове в офиса.

15. Помислете дали настоящата ви работа наистина си струва да се борите за нея – това ли е работата, за която винаги сте мечтали и наистина ли искате да продължите да се занимавате с това до края на живота си?

Четете още интересни статии в бизнес сайта ни Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама