Защо е вредно да сме работохолици


Защо е вредно да сме работохолици
Снимка: Thinkstock

Продължителният работен ден и дългата работна седмица като цяло са свързани с повишения риск от сърдечносъдови заболявания, по-конкретно такива като стенокардия, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност.

Това са установили учените от Центъра за здравето при Техсаския университет в Хюстън. Изследването е установило и по-висок риск от развитие на хипертония и инсулти при продължителен работен ден.

Всеки допълнителен работен час в седмицата увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с един процент, отбелязва изследователската група. При това става дума за пациенти, при които продължителният работен ден е наблюдаван в продължение на 10 и повече години.

Подробните резултати от изследването са публикувани в мартенския брой на американското издание „Хигиена на труда и екологична медицина“.

Учените от Тексаския университет са анализирали медицинските картони на 1900 физически лица. Изследователите са изяснили дали тези пациенти са работили допълнителни часове и дали са се трудили в стресови условия.

Експертите са открили, че хората, които работят по 55 часа на седмица, имат с 16% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с лицата, които работели по 45 часа седмично.

За хората, които се трудят по 60 часа на седмица, рискът от сърдечносъдови заболявания е с 35% по-висок, отбелязват изследователите.

Водещият автор Сейди Конуей казва, че "изследването дава конкретни доказателства, че дългите часове работа водят до увеличен риск от сърдечносъдови заболявания“.

"Необходимо е работодателите да отчитат това при съставяне на работния график, което при грамотен подход може да снижи риска от сърдечносъдови заболявания“, добавя ученият.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама