7 начина да подкрепите приятел в труден момент


7 начина да подкрепите приятел в труден момент
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да се сблъскате с подобна ситуация: един приятел e преживял нещо лошо и наистина искате да го подкрепите, но не знаете как да направите това? Ние ще ви предложим няколко начина как ефективно да помогнем на любим човек да оцелее в труден период.

1. Бъдете на разположение за любимия човек

Забравете за телефона, изключете компютъра, отложете работата и предайте на приятеля си цялото си внимание. Слушайте го и го подкрепете, но не давайте оценка и не съдете. Въздържайте се от препоръки, ако не бъдете помолени за съвет. Просто бъдете там. Независимо какво правите, ако просто бъдете до него това ще му носи облекчение.

Изследванията показват, че положителното социално взаимодействие ни помага да се чувстваме по-добре, но много хора се чувстват самотни. Само близък човек, който наистина умее да слуша, дава възможност на онези, които изпитват проблеми, да се чувстват свързани със света.

2. Поканете приятеля на здравословна вечеря

Яденето на пресни зеленчуци и плодове значително подобрява настроението и дава усещане за благополучие. Отидете заедно във вегетариански ресторант и хапвайте много здравословна храна, за да направите живота по-жизнен и позитивен. А може дори да го поканите вечеря у дома.

3. Отидете на разходка

Според изследвания естествената светлина, особено слънчевата, подобрява настроението. А разходките сред природата намаляват тревожността и депресията.

4. Правете йога или медитация заедно

Ние постоянно живеем в състояние на стрес. И йогата и медитацията помагат да се справим с него. Освен това тези класове успокояват и подобряват настроението ви, помагат ви да видите бъдещето и да намерите решения на проблеми, които не са ви срещали в ежедневието.

МЪДРИ СЪВЕТИ ОТ ВЪЗРАСТНИ ЖЕНИ КЪМ МЛАДИТЕ МОМИЧЕТА

5. Помолете приятеля си да си спомни какви хубави неща са се случили в живота наскоро

Склонни сме да се фокусираме върху негативните аспекти, въпреки че отрицателните събития ни се случват три пъти по-рядко от положителните. Ако любим човек има проблеми в семейството или на работа, попитайте го защо е благодарен на съдбата. Мисленето за положителни неща, добрите дела и полезните хора ще помогнат на вашия приятел да измести фокуса си, да види техните перспективи и да изпита облекчение.

6. Предлагайте заедно да помогнете на други хора в нужда

Този подход изглежда нелогичен, но помагайки на другите, ние се чувстваме по-добре. Ако поканите приятел да се присъедини към вас в благотворителна или друга помощ за нуждаещи се, ще му дадете шанс да стане по-щастлив.

7. Правете му комплименти

Хората често са твърде самокритични, което води до повишена тревожност и депресия. Може да е трудно за вашия приятел да се примири с неуспеха и да преживее грешките си. Той обвинява себе си за всичко. И сега е много важно да му напомняте за неговите таланти, силни страни и други качества, които го правят прекрасен човек!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама