И тази година шествие за правата на жените в София


И тази година шествие за правата на жените в София
Снимка: iStock/Guliver

За пета поредна година в София ще се проведе шествие за правата на жените по повод Международния ден на жената – 8 март.

Сборният пункт на шествието е пространството на площад "Независимост" с начален час 18:30 часа. След изказванията на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени, шествието ще се отправи към парламента и пл. „Орлов мост“. Крайната му точка е Министерство на правосъдието.

Тази година шествието преминава под мотото "Винаги на първа линия!". Призивът е да бъде подкрепено от всички, които вярват, че един по-добър и справедлив свят е възможен.

Причината шествието да се провежда на Международния ден на жената е да се даде гласност на все още съществуващите неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота. Участниците искат да призоват властимащите да намерят адекватни решения на тези проблеми.

"Осми март и днес продължава да е ден за политически разговори и активизъм. На този ден е важно да си припомняме, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. Благодарение на тази дълга традиция на борба, днес жените имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. Извоюваните права на жените обаче не означават директно, че пълната фактическа равнопоставеност е постигната. Нещо повече, надигащата се консервативна вълна навсякъде по света поставя под въпрос пълноценното участие на жените във всички аспекти на обществения, икономическия, културния и политическия живот.

През изминалата година тези неравенства станаха още по-ясни заради пандемичните условия. Последствията и до днес най-тежко падат върху раменете на жените: онези, заети в силно феминизираните професии на първа линия (медицински сестри, грижовни работнички, учителки, работнички в сферата на чистотата); онези, които се оказаха принудени да жонглират с грижа за децата вкъщи, работа и домакински труд; онези, приклещени още по-здраво между 4 стени с насилника си. Всички те, искат или не, се оказаха на първа линия за ударите, които пандемията и последвалата криза нанасят на обществото", заявяват организаторите на шествието за правата на жените.

Според организаторите, промяната на тежката ежедневна реалност за милиони жени в България изисква твърди и решителни мерки. "Необходимо е да изградим основа, чиито фундаменти са солидарността и овластяването на всички жени и момичета, без изключения", заявяват от колектив Феминистки мобилизации.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама