Животът е много кратък и ако живеете в миналото, просто няма да имате време да се насладите на настоящето


Животът е много кратък и ако живеете в миналото, просто няма да имате време да се насладите на настоящето
Снимка: iStock

Да забравите и да простите не е толкова лесно, но много хора решават да се опитат да го направят - и по този начин проявяват значителна мъдрост.

Но ако искате да простите и забравите, не трябва да насилвате процеса, защото първо трябва да разберете собствените си чувства. Ако не го направите, ще трябва да потиснете мислите и емоциите си и с течение на времето със сигурност те ще се проявят под формата на болка, стрес и безпокойство ...

Когато през 50-те години ръководството на комунистическия Китай нареди на PLA да нахлуе в Тибет, един от високопоставените монаси беше затворен в продължение на 15 години. През цялото това време той е бил тормозен и измъчван. Когато накрая получил свобода, той отишъл при Далай Лама. На въпроса какво е преживял в плен, монахът отговорил: „Ваше светейшество, много се уплаших“.

Далай Лама попитал точно от какво се страхувал, а монахът отговорил: „Много се страхувах, че вече не мога да изпитвам съчувствие към онези, които ме държат в плен“.

В съвременния свят, основан на търсенето на справедливост на всяка цена, където отмъщението се счита за правилно и добро, тези думи изглеждат нещо странно и неразбираемо.

Психологът Каролин Мюлер, която изучава будистка психотерапия, смята, че ако решите да простите на човека, който ви е наранил и забравите всичко, това може да бъде трудно решение - не лесно, но не и невъзможно. Една от най-големите грешки, които хората правят в подобни ситуации, е незабавно да преминат към етап „забрави“, без да преминават през процеса на прошка преди него.

Опитите просто да игнорираме случващото се и да се противопоставим на естествено протичащи процеси в психиката ни са подобни на опитите да държим надуваема топка под вода. Всичките ви усилия са изразходвани за поддържането на тази топка под вода, но въпреки това, рано или късно тя ще се разпадне от ръцете ви и ще излети от водата като ракета. Ако не разбирате собствените си емоции и не преминете през процеса на прошка, тогава болката, която се опитвате да задържите вътре, ще избухне, проявявайки се под формата на мъка, тревожност, стрес или безсъние.

НАЙ-СИЛНИТЕ ЖЕНИ СА КАТО ФЕНИКС - ТЕ ВИНАГИ СЕ ИЗДИГАТ ОТ ПЕПЕЛТА

„Не можете да се насилите да забравите, защото това е естествен процес, протичащ в свой собствен ритъм.“

Представете си, че съпругът ви е изневерил и ви е наранил толкова много, че не само сте решили да се разведете с него, но и да го забравите, сякаш никога не е бил в живота ви. След развода се връщате в празния апартамент, изгаряте всички съвместни снимки, хвърляте в кошчето всички подаръци, които ви е дал и искате да го забравите завинаги. Но можете ли наистина да го направите? Не мисля така.

 

Всъщност вие не забравяте, а само задвижвате спомените за него и болката, която той нанася в дълбините на подсъзнанието. Смятате, че ако не мислите за тази болка, тя ще престане да ви притеснява и това дори е вярно ... Засега.

За да можете наистина да забравите за причинената от някой болка, първо трябва да се научите да прощавате. Това е много по-здравословен и по-правилен процес, тъй като ви позволява постепенно да увеличавате разстоянието между вас и случилото се.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама