Потискайки чувствата си, не успявате да чуете гласа на душата си


Потискайки чувствата си, не успявате да чуете гласа на душата си
Снимка: iStock

Реших да дам малко почивка на сърцето си и да оставя живота си да върви по своя път. Може би е време да спра да сдържам емоциите си, вместо това да им позволя да се появят и да се изразят спонтанно - без страх или съмнение.

Да, може би наистина си струва да си отдъхнете - най-накрая, да оставите нещата да се случат както трябва,  да не насилвате нищо и никой, а просто да живеете.

Имаше моменти, в които бягах след преживявания и впечатления, които просто не бяха създадени за мен. Но вместо да разбера това и да се освободя от тях, аз продължих да се надявам, че въпреки всичко ще успея да ги принудя да станат част от моя живот.

Забравих за страничните ефекти, които съпътстват опитите да "приспособя" външните обстоятелства към себе си. Стискайки ги там, където абсолютно не принадлежат, нанесох много вреда на себе си и на другите.

И реших, че отсега нататък, ако нещо трябва да влезе в живота ми - без значение добро или лошо – ще го приема. Защото веригите и оковите никога не са нищо добро, особено невидимите, които окачваме на себе си, а след това забравяме къде сме скрили ключовете за тях.

ЗАЩО ЖЕНИТЕ ИЗНЕВЕРЯВАТ НА ДОБРИТЕ МЪЖЕ?

Потискайки, отричайки, криейки се или оставяйки настрана чувствата си, вие не успявате да чуете гласа на собствената си душа и да опознаете единствения човек, с когото наистина трябва да прекарате целия си живот - себе си.

Забелязвам, че понякога искам или да спра времето, или да ускоря напредъка му многократно - просто да избягам от нещо. Сега разбирам колко възможности съм пропуснала, правейки това.

Повярвайте ми, ако се опитате да направите това, ще платите непоносима цена, защото този негатив рано или късно ще се прояви под формата на физическо и психическо изтощение. И ако постоянно потискате негативните чувства, рано или късно те все пак ще намерят изход под формата на някакъв емоционален срив или дори може да се превърнат в хронично заболяване.

Сега разбирам, че когато се освободиш от очакванията и оставиш всичко да върви по свой начин, едва тогава частите от невъобразимо сложния пъзел, какъвто е животът, най-накрая започват да се събират в едно цяло. Стените, които сте изградили около себе си, започват да се рушат и вие получавате всичко онова, което е предназначено за вас.

Същността на щастливия и истински живот е да се научите да чакате и да спрете да вземате прибързани решения за това, което внезапно влиза в живота ви. И също спрете да се притеснявате за това, което все още не се е случило, позволявайки на бъдещето да се развива последователно и хармонично, без да се опитвате да го избегнете или промените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама