Аlxndrv, създател на Еveryframearender.obj и Еveryfaceapainting: Бъдещето на изкуството е в дигиталния свят


Аlxndrv, създател на Еveryframearender.obj и Еveryfaceapainting: Бъдещето на изкуството е в дигиталния свят
Снимка: Аlxndrv

Изкуството не е това, което беше и Аlxndrv е доказателство за това. Той е дигитален артист, който е създател на профилите Еveryframearender.obj и Еveryfaceapainting в Instagram. Неговите креативни постове разсмиват, замислят, вдъхновяват... И ако ни питате кой точно е Аlxndrv, ще го запазим в тайна, защото той самият иска изкуството му да "говори" вместо него. И го прави. Вижте какво ни разказа той за нещата, които създава и как той самият пречупва света през своята артистична призма.

Ти си човекът, който създава съдържание за Instagram профилите Еveryframearender.obj и Еveryfaceapainting. Макар че пазиш самоличността си в тайна, можеш ли да се опишеш само с 3 думи.

Позитивен, практичен и истински.

Какво те провокира да ги стартираш и от къде черпиш вдъхновение?

Първо стартирах с Everyfaceapainting, това беше начинът да обединя две неща, които обичам - изкуството и компютрите. Завършил съм гимназия с профил Изобразително изкуство, а сега работя в IT компания, така че вдъхновение черпя от всеки ден.

Относно Еveryframearender.obj – каква е силата на буквите?

Силата на буквите е изключителна! Това е най-добрият начин, по който може да се изрази човек. Така ми е много по-лесно да пресъздавам идеите си, отколкото само да ги рисувам. Също така използването на сарказъм и реторика го прави още по-забавно и начините да достигна до повече хора се увеличават. Това просто няма как да бъде изразено само по себе си в картина.

В Еveryfaceapainting пък използваш класически картини, които пречупваш през призмата си. Това ли е начинът такъв тип изкуство да стане по-масово?

Да! Когато започнах Everyfaceapainting, едно от най-важните неща за мен беше да добавям под всеки пост името на творбата и художника. Идеята ми беше покрай колажите да успея да запаля искрата поне на един човек да се поинтересува малко повече от изкуство. Надявам се, че съм успял!

И двата ти проекта се радват на голям успех сред потребителите, според теб на какво се дължи това?

Мисля, че хората намират себе си в постовете. Огромна част от тях не са мои авторски текстове, а неща, които са успели да докоснат самия мен и съм решил да ги визуализирам през моята призма.

Как дигитализацията и социалните мрежи промениха начина, по който изразяваме себе си и самото изкуство?

През последните 10-15 години изкуството се промени на 180 градуса и се загнезди трайно в дигиталният свят. За мен това е бъдещето му и го намирам за напълно нормална част от днешния свят. Вече много по-лесно и достъпно можеш да се изразяваш с изкуството, което правиш. Ако преди са ти трябвали платна, бои, четки, моливи и всичко останало, което можеш да използваш веднъж и ако не ти се получи трябва да изхвърлиш и да инвестираш отново, то сега ти е нужен само един комютър. С него имаш безкрайни възможности и платна, нужно е само желание да се твориш.

А какво мислиш за NFT изкуството?

NFT-то е бъдещето! Просто още не му е дошло времето, твърде е ново и все още хората не го разбират. Както с всяка сензация, винаги има хора, които просто искат да направят пари от нещо нашумяло. Колкото и да е уникално и полезно за артистите, то хората, превръщащи го в нищо друго освен бизнес, за момента "тровят" цялата идея. До няколко години, когато Метавселената навлезе напълно, NFT изкуството ще бъде оценено с истинския си смисъл, а не само с инвестиционна гледна точка. Имам един подобен проект зад гърба си на тема български кукери (разгледайте го тук). 

Какъв е твоят свят?

Моят свят е изключително цветен и позитивен, винаги се опитвам да гледам от добрата страна на нещата. За мен чашата е винаги наполовина пълна и се старая да насърчавам хората да мислят по този начин. Ако всички започнем да го правим, не само моят, но и целият свят ще е по-цветен!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама