Антония Серафимова за безценните съвети, които дават крила


Антония Серафимова за безценните съвети, които дават крила
Снимка: Йоан Серафимов

Как да преодолеем първите моменти на неудобно мълчание, когато се озовем в една стая с непознати? Как да разпределим гостите в колата си съгласно предписанията на етикета или как да изберем собственото си място в концертна зала, за да имаме най-пълноценно преживяване. Отговори на тези и много други въпроси търси и намира Антония Серафимова - млада дама, за която думата "етикет" на първо място предизвиква асоциации, съвсем различни от тези, свързани с указанието за състава или съдържанието на дадена стока.

Спомняш ли си, по какъв повод темата за нормата в поведението е привлякла вниманието ти за първи път?

У дома винаги се е наблягало на важността на доброто поведение - независимо от мястото и околните. Във времето съм имала възможност да бъда на места, където хората се държат безупречно, както и на такива, където се случва точно обратното. За мен първата компания винаги е била по-привлекателна от другата. Макар че хората навсякъде си приличат, забелязала съм, че онези с по-лошите маниери нерядко са били подценявани, въпреки, че не са отстъпвали по ум и способности на другите. Така си дадох сметка, че доброто възпитание е това, което може да отличи и да отвори врати, особено когато е подплатено с умения и качества.

Мислиш ли, че поговорката "По дрехите посрещат, по ума изпращат" е валидна и днес - във времето на масовата мода, как тя кореспондира с понятието "етикет"?

Има някои неща, които са валидни винаги и тази поговорка е едно от тях - затова трябва да бъдем внимателни. Масовата мода прави достъпни всякакъв тип облекла за все повече хора, но пък размива възприятията, кое кога е подходящо да се облича. Затова и често можем да видим хора облечени във великолепни тоалети, които са изключително неподходящи за повода, дори обидни, независимо колко са актуални в момента. Етикетът пък определя ясно и конкретно кое кога е добре да се носи, за да се чувства човек на място и да си спести неудобни ситуации. Също той препоръчва да подбираме облеклата в гардероба си спрямо формата на тялото ни и изискванията на сферите, в които се движим, а не сляпо да се доверяваме на последните модни тенденции. Масовата мода и етикетът не са врагове, но между тях трябва да има здравословен баланс.

Имаш ли впечатления относно това, какво най-вече си представят хората, когато чуят думата "етикет"?

За жалост често срещаните асоциации за етикет са: поза, лицемерие, преструвка, снобарство. За някои това е отживелица, куп остарели разбирания, които вече нямат място в новото време, а други намират всичко това за излишно изтънчено, сухо, скучно, непотребно – "не е за мен". Или "какво пък толкова като не го направя – никой не е умрял".

А какво всъщност е етикетът?

Това е маниер на поведение, който предполага учтиво, уважително, дискретно и съобразително отношение към околните. Поведение, което няма да ви постави в неудобна ситуация, а когато попаднете в такава, ще ви помогне да излезете от нея с усмивка.

Това е изкуство, начин на живот, светоусещане. Можем спокойно да го наречем "добро възпитание" - то ни прави завършени и е много ценно богатство за тези, които го притежават. Неслучайно се казва, че добрите обноски могат да отворят врати, които и най-доброто образование не може.

Етикетът ни кара да се чувстваме добре и полезни. Той се съобразява с околните и не следва принципа "това не е мой проблем, затова не ме интересува". Няма ли да сте по-спокойни да живеете в такова общество?

Тъжно ми става, че все по-често срещам хора, които не само не знаят как да се държат, но и не искат да се научат. В същото време са откровено непочтителни, груби, дори умишлено отхвърлят добрите обноски. Това поведение се подхранва от усещането, че "можем да правим каквото си искаме". Но не е така и това води до множество проблеми, с които се сблъскваме всеки ден.

Това ли е причината да създадеш онлайн курс, свързан с основите на етикета?

Да, мечтая си да живеем на място, където обикновените човешки отношения се диктуват от деликатност, съобразителност, уважение, почит и любезност. Да правим бизнес почтено, да разрешаваме проблемите си заедно и това място да е България.

Това са причините, поради които заедно със съпруга ми, Йоан Серафимов, създадохме курса по ежедневен етикет. Силно вярваме, че доброто възпитание е основоположник на всички тези процеси и може да помогне за тяхното възраждане, осъществяване или поне да е началото на една хубава промяна, от която, вярвам, всички се нуждаем.

Разкажи ни за работата си по курса? От къде черпиш информация?

Целта ми беше да създам качествено съдържание. Затова съм използвала само потвърдени източници на информация – книги за етикет от български и чуждестранни автори, сравнявала съм ги със статии на престижни университети, институции и съвременни блогъри, и влогъри, сертифицирани от световно признати институти по етикет.

А кои бяха вдъхновителите ти да започнеш това начинание, какво се надяваш да постигнеш с него?

Вдъхновението си черпя от строителите на нова България – интелектуалци, творци, предприемачи - ценители на доброто възпитание, образование, достойнството и честта, с хъса им за живот. Не на последно място - те са съзнавали, че чуждите проблеми са и техни, а също така интересите им са се простирали извън конкретната им собствена изгода. Неслучайно те бързо успяват да превърнат стара София от неугледно провинциално място с ориенталски характер в достойна европейска столица.

На какво най-вече обръщаш внимание в своите кратки лекции?

Името на курса е: Daily Etiquette: How to Treat Yourself and Others Properly (Ежедневен етикет: как да се отнасяме правилно съм себе си и другите). От заглавието става ясен и неговият фокус – ежедневният етикет, с който можем да си служим на различните места и събития, които често посещаваме. Курсът се състои от няколко части: основни принципи на етикета и общуването във формална и неформална обстановка; поведение вкъщи, на публични места като градския транспорт, на улицата или на гости; поведение към останалите, във виртуална среда, на масата и други.

И все пак - да завършим с нещо конкретно и практично - нека отговорим на някои от въпросите, които поставихме във въведението?

Как да преодолеем първите моменти на неудобно мълчание, когато се озовем в една стая с непознати? - Най-лесно би било, ако домакинът или организаторът (при бизнес среща) ни представят на останалите, като споменат не само името ни, но и кратка информация за нас и тях, с която да завържем разговор. Обикновено това са общи теми като работа, спорт или хобита. Правилото за поздрав е новодошлият да поздрави пристигналите преди него. А първи за ръкостискане подава ръка човекът, на когото сме представени.

Как да разпределим гостите в автомобила си съгласно предписанията на етикета? - За коли с ляв волан почетното място в колата е дясното на задния ред. Причината е, че е най-безопасно. Второто по ред след него е зад шофьора. Предното до шофьора се приема за най-опасно, затова е и на последно място. При официален повод и специален гост, следва да го настаним на задния ред в дясно. При повече от един гост, седящите се настаняват по принципа на старшинството: първо е възрастен човек, след това дама и накрая господин, както следва:

На задния ред в дясно сяда възрастния човек, от ляво е дамата, а отпред е господинът. Децата са винаги отзад с предназначените за тях столчета.

Единствено изключение от правилото на старшинството се прави, когато някой от останалите гости е с по-висок ранг, тогава той сяда на почетното място и останалите се настаняват по старшинство.

Желая на всички читатели лек път в света на добрите обноски - независимо от това, от кое място са стартирали!

 

Едно интервю на Елисавета Станчева, снимки и илюстрации - Йоан Серафимов

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама