Бижутата на Дия Николова: За търсещи и смели жени


Бижутата на Дия Николова: За търсещи и смели жени
Снимка: Facebook

Дия Николова е на 32 години. Нейното щастие са синът ѝ на 8 години и дъщеря ѝ, която е едва на 2 месеца. Родена е и живее в София. Обича да спортува, обича хубавата храна и природата. Занимава се с рисуване още от 9-годишна, но професионалното ѝ развитие започва, когато постъпва в Приложното училище със специалност Аранжиране. След това продължава образованието си в Национална художествена академия с "Пространствен дизайн". Още по време на обучението си започва работа като интериорен дизайнер и след няколко години създава собствен бранд - DIA DESIGN. След това на бял свят идва и KrepeJ - бранд за концептуални бижута от строителни и крепежни елементи. KrepeJ е мост между мъжкия и женския свят, който провокира мисленето на хората в ежедневието - бижуто не е просто аксесоар, а основен елемент от личността, която го носи. Ето какво сподели Дия пред нашите приятели от uspelite.bg.

Откъде дойде нестандартната идея за бижутата?

Преди 6 години осъзнах, че работата ми се е превърнала в ежедневие и реших, че е време за промяна. Тъй като от дълги години бях член на група за дизайн "Черга" се включих в организацията на няколко проекта - арт инсталации и пространствено оформление на изложбени пространства. Този период ме извади от зоната ми на комфорт и ме накара да се "върна". В един момент започнах да мисля за различни дизайн проекти, които са много сюрреалистични. За мен това беше страхотно, обичам тези периоди от живота си. Точно те са причина да се занимавам с изкуство, защото в него граници няма. И така един ден, отивайки в строителен магазин да търся крепежни елементи за поредната инсталация, се натъкнах на един нипел, който изглеждаше невероятно.

Бижутата на KrepeJ се правят от кантове за мебели, маркучи, медни тръби, кабели, крепежни елементи от неръждаема стомана или метал, боядисан с електростатично прахово боядисване, което позволява много различни цветови решения. Най-интересната част от моята работа е намирането и тестването на материалите, с които работя. Те преминават през невероятни изпитания, за да станат част от KrepeJ. Друго любимо нещо ми е трансформирането на бижутата. В продуктите ни има обеци, които променят формата и цвета си. Комплектът се състои от основа и цветни елементи, които добавяш и по този начин променяш цвета им във всяка минута от деня. Бижутата ни се проектират с идеята да извършват повече от една функция или да имат повече от една визия. Ние вярваме,че това е бъдещето на дизайна.

Съгласна ли си с твърдението, че живеем в мъжки свят?

Нито на жените, нито на мъжете им е лесно. Това е началото на дълга трансформация, която тепърва предстои. Затова KrepeJ приветства тези промени. Повечето продукти нямат пол, а са подплатени с концепция. Например, имам гривна „часовникът на личното ти време", която е направена от кожа. Вградена в него има огледало с кожен прозорец , който щом отвориш ти напомня, че най-важното е личното ти време. Разполагам и с колие от сноп дървени пръчки - всички знаем символиката за него. Имам колие от 3 черни панти, които наподобяват скарабеи – идеята е да ти напомня, че ти си личността, която контролира вливането на позитивна или негативна енергия в теб.

За тези разбирания няма нужда от пол, а има нужда от личности, отворени да разбират. Човекът е единственото същество на планетата, което може да мисли на тези нива, а ние сякаш сме го забравили. Смятам, че всичко започва от нас и разбиранията ни за света. Ако ние сме в хармония, животът ни също ще е. Тогава няма значение в кой от двата свята ще си, защото и в двата ще си окей. Важното е да бъдеш себе си.

Кой е любимият ти артикул, който продавате, в момента?

Един от любимите разпознаваеми продукти на KrepeJ е пръстена пеперуда, който всички обожават, тъй като регулира размера си и може да се ползва като пръстен, щипка за шал, за коса, декор за обувка или чанта и най–страхотното е, че е изцяло от ВиК елементи, което позволява мокренето му постоянно. Много лек и удобен. Играчка за големи момичета.

С какво можем да съчетаем твоите бижута?

KrepeJ преобразява дрехите. Когато сложиш някое колие на тишърт или рокля, визията е на съвсем други нива. Брандът има много различни колекции и не бих рамкирала хората или стила, в който може да се носи. Важно е да имаш отношение към естетиката и дизайна.

Кои са най-далечните поръчки, които сте правили?

Най-далечните поръчки са от Китай. В момента съм в период на разработване на онлайн магазина на KrepeJ в България и по света. В напия сайт може да намерите много от продуктите на KrepeJ с цялата информация за тях, както и снимков материал. Имаме и канал, в който качваме различни видеа с трансформацията на бижутата. Може да ни намерите и във Facebook.

Какво да очакваме в бъдеще от KrepeJ ?

KrepeJ обича да излиза от зоната си на комфорт и постоянно да търси нови и нови предизвикателства. Едни от тях са участието в арт проекти като фотосесии и клипове.Тепърва ни предстои много работа в подобни изяви, освен това работя всеки ден над нови модели и експерименти - никога не се знае докъде ще стигнем, така че от нас може да се очаква всичко.

Покрай всичко това, все още се занимавам с интериорен дизайн, тъй като това е моята първа любов. За мен децата ми са моето вдъхновение да осъществя мечтите си. Както казва майка ми: "Всичко е въпрос на организация и няма невъзможни неща".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама