Богдана, Здрава и Стефания: Три актриси-генератори на излагации


Богдана, Здрава и Стефания: Три актриси-генератори на излагации
Снимка: Ивелина Чолакова

Богдана Трифонова, Здрава Каменова и Стефания Колева отново ще гледаме на една сцена, като съвсем скоро предстои премиерата на третата им обща постановка - "Извънредно неудобно" (научете повече тук). Те ще ни представят истински истории, събирани от живота. Този път те са обединени от неудобството, срама, конфузните ситуации, които всички преживяваме. Вижте какво ни споделиха.

Наскоро предстои премиерата на третата ви обща постановка "Извънредно неудобно". Разкажи ни малко повече за нея и как е свързана с предишните?

Богдана: "Извънредно неудобно" е третото ни представление и като форма на изиграване e като другите две. Заедно със Здравето и Стефания решихме да са три и избрахме за тема Неудобството. Тук е моментът да похваля и аплодирам Здрава и Светльо Томов, които описаха чудесно неудобните истории, Стефания, която с точното си оче и супер стил, измисли и нарисува костюмите. Добромир Кисьов, който написа музиката, една малка, но мноооого талантлива Евелина, която ни постави танците, и, разбира, се страхотните Артвент! Когато се обиколиш с талантливи хора, няма как да не се случи нещо извънредно, без значение, дали е неудобно.

Здрава: Извънредните положения са театрален формат, който се роди в пандемията, решихме да разкажем истории от локдауна. Взехме абсурдни ситуации, които, заедно със Светльо Томов и помощта на Богдана Трифонова, написахме. След това събрахме истински истории, обединени от темата за любовта, които претърпяха отново авторския ни прочит, а ето - дойде и третата част на формата, в който ще чуете истории с деца, папагали, гръцки острови, хипохондрици, любовни авантюри и във всичките някой страшно много се излага.

Стефания: Следват няколко неудобни истории. Общото между тях е неудобството. Всички те са истински, случили са се на нас или на общи познати. Но в никакъв случай не са опит за автобиография. Това, че са истории от живота е общото и с предните две представления - "Извънредно положение" и "Извънредно любовно". Ако някой от героите ви напомня по нещо на вас самите, не се сърдете, знаете, че не е измислица.

Какво може да е толкова неудобно, че чак да е извънредно?

Богдана: Всяко нещо, което те излага или те поставя в центъра на неудобна ситуация, е извънредно неудобна за теб. А понеже всеки се припознава в тези истории, значи са извънредни за всички.

Здрава: О, всички помним много ясно моментите, в които е трябвало да сме на ниво, но нещо тотално мега извънредно се е объркало.

Стефания: Начинът, по който ситуацията те кара да реагираш, когато се почувстваш наблюдаван "под лупа", когато се опиташ да излезеш "сух" от мокра ситуация, те са кодът на заглавието ни в новото представление.

Тъй като използвате истински истории, коя е твоята най-конфузна ситуация?

Богдана: О, аз съм генератор на излагации. Не, че това ми харесва, но нещо в мен ги привлича като с магнит. Всъщност, явно доста си падам по падането. Спомням си една първа среща, на която за пореден път се спънах и паднах. Отидох с ожулени колене и кални длани. После младежът ми подари комплект за първа помощ. Паднах също и на сцената в театралната академия по време на представление. Беше плонж с парабола и плъзгащо приземяване. Хора от първия ред на публика инстинктивно скочиха да ми помагат. И това се случи в момент, в който трябваше да стане драматично в представлението... е, не стана. До края на представлението се чуваха сподавени смехове

Здрава: Малко по традиция първата история е моя лична от едно турне в Япония и е свързана със сцената, естествено.

Стефания: Степенуването на неудобство е високо, когато не знаеш човека, с когото говориш, откъде ти е познат, или когато натовариш продуктите си от магазина в багажника на друга кола, мислейки, че е твоята. Когато излезеш от тоалетната и минеш през заведението, за да стигнеш до масата с приятелите си с добре загащена рокля и се чудиш защо се смеят зад гърба ти.

Кои според теб са темите, които наистина вълнуват съвременните жени?

Богдана: Съвременната жена е доста общо понятие. Аз отговарям от името на мен и себеподобните ми съвременни жени. Вълнува ни всичко! Вълнуваме се от това, което се случва по света, от това как да отгледаме най-правилно и отдадено децата си, от себе си и собственото си щастие, от природата, планетата, общуването, от работата, от секса, от мъжете, от техните вълнения... от всичко. От футбол, карбуратори и гири. Няма невълнуваща тема.

Здрава: Съвременните жени са много различни и се вълнуват от много различни неща, надеждата ми е да иронизират повечко чисто женските си слабости, като суетата и егоцентризма, и да бъдат по-отворени към по-големите теми, като "как възпитаваме децата си, за да създадем по-отговорно общество", "как допринасяме за подобряване на картинката не само за себе си, но и за другите".

Стефания: Темите са вечни, не само женски и никого няма да изненадам, като кажа - любовта, приятелите, децата, самотата, свободата.

Трудно ли е да ги представите през призмата на хумора?

Богдана: За нас, не. Защото и трите имаме чувство за хумор, познаваме силата му и притежаваме самоирония. Много е полезно да се отдалечиш на 10 крачки от проблема и да го завъртиш от смешната страна. Звучи лесно, но не е. Хубаво е да го можеш. Ако не го можеш, ела на наше представление и ние ще ти покажем как се прави.

Здрава: Не и за мен, не и в тази страхотна актьорска компания, а и мъжката гледна точка на Светльо Томов като съавтор прави хумора още по-бликащ.

Стефания: Тук ще спомена, че екипът е много добър. Всеки разказва истории по темата, подбират се най-добрите, а после те се оформят от Здрава Каменова, Богдана Трифонова и Светльо Томов. Следващият етап е да им вдъхнем живот, а това става с разпределяне на текста, импровизации и идеи. През репетиционния период има много смях и хубави емоции, което е двигателят да продължаваме.

Кои са били най-интересните отзиви, които си чувала за представленията ви?

Богдана: Ще цитирам без свян, защото е истина: "Не съм се смял така от 20 години!", "Болят ме коремът и бузите от смях!", "Ако знаех, че ще плача от смях, нямаше да се гримирам!". Благодарна съм до дъното на душата на всеки, който е преживявал с нас изиграното на сцената!

Здрава: "Болят ме лицевите мускули два дни след ваше представление." 

Стефания: Хората оценяват автоиронията ни към ситуациите.

Как би описала всяка от колежките си само с по 3 думи?

Богдана: Здрава е огън, талант и отдаденост. Стефания е стихия, спонтанност и класа.

Здрава: Богдана - уют, брилянтен бърз и остър ум и много талант. Стефания - нежност, енигматичност и много талант.

Стефания: Здрава – танго, забавна, смела. Богдана – джаз, остроумна, вдъхновяваща.

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Богдана: Аз... знам ли. Харесвам в себе си това, че с годините започнах да гледам по-отвисоко и по-широко. Лесно ми минава неудобството и лесно ми идват идеите.

Здрава: Упоритостта си.

Стефания: Откривателския дух.

А какво би променила?

Богдана: Нищичко. Стигнах до момента на приемането. Приемам се такава, каквато съм. Ей на, това е Богдана!

Здрава: Знам, че промяната е едно от любимите ми неща, особено осъзнатата, всяко ново представление е опит за промяна, за добавяне на нова и по-различна страница, всяко ново приятелство е промяна, всяка нова кауза… Не бих променила желанието си да се променям.

Стефания: Трябва ли?

Какъв е твоят свят?

Здрава: Ами елате да гледате извънредните ни положения, но след това идете да видите и пиесите ми "Дом за овце и сънища",  "Вкусът на живота", "Машините са кучки", "Хитът на сезона" и може би ще разберете повечко за моя свят.

Стефания: Пъстър, провокиращ, креативен, търсещ...

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама