Борислава Кутларска, която обича и почита българския фолклор


Борислава Кутларска, която обича и почита българския фолклор
Снимка: Личен архив

Борислава Кутларска е един млад и деен човек от Разлог. Тя свири на тамбура, пее и танцува народни танци. Обича българския фолклор от съвсем малка и той се превръща в начин на живот за нея. Възпитаник е на читалището в Разлог - НЧ "15 септември 1903-1909", което смело заявява, че се явява сърцето на града, мястото, където младите хора получават не само уроци по фолклор, а и житейски такива.

"За голяма част от отношението, което имам към българските традиции и фолклор, мога да благодаря на моето семейство, защото те винаги са до мен, около мен и сбъдват моите мечти. Огромна благодарност имам и към читалището в Разлог, където работят едни изключителни професионалисти, хора, които обичат българското и децата на Разлог. Те са ни възпитали на тази любов, те са ни предали техните знания и мога да кажа, че голяма част от това, че ние сме хора, се дължи на тях", разказва пред Радио Благоевград Борислава Кутларска.

Юни месец тази година Борислава навърши 18 години. Тя участва във Фестивала на фолклорната носия - Жеравна вече в седем издания подред, но за първа година се явява в надпреварата за най-автентична празнична носия в категория "Жени", където сред 50 костюма, журито отсъди първото място именно за носията, която представи девойката от Разлог.

"Три пъти преди това съм участвала в категория "Деца", където спечелих три първи места за автентична носия, тази година, след като навърших 18, се явих в категория "Жени". Носията, която представих, е бежанска носия. Тя идва от село Баница, Серес. Пренесена е в Разлог 1912-1913 година по време на бежанските вълни. Притежание е на Светла Бонкова, с която сме изключително близки и всяка година заедно посещаваме фестивала в Жеравна."

Борислава казва, че за нея няма българска носия, която да не е красива и да не носи в себе си история. За това е изключително щастлива и развълнувана, че именно нейната носия бива удостоена с първото място. Освен за народния костюм, разложанката печели и специална награда за автентични пафти.

"Първоначално бях доста притеснена дали ще се справя да разкажа всичко за носията така, както е зададено като изисквания от журито, но след като вече се впуснеш в това преживяване, просто претръпваш и цялата емоция те превзема. Чувството е уникално. Човек, който не е посещавал фестивала, не може да разбере каква е тази тръпка. Препоръчвам на всеки да посети фестивала, за да усети своя корен, да почувства себе си", призовава Борислава Кутларска.

"Мечтая за много неща. Мечтая за по-голямо личностно развитие не само във фолклора, но и за нещата, които съм си поставила като цели в живота. Мечтая хората да бъдат малко по-добри. Мечтая, когато видиш някой на улицата, просто да ти се усмихне и мечтая да има още много млади хора, обичащи фолклора като мен, които да поддържат тази искра у себе си и да я запалват и у околните", завършва Борислава.

Автор: Ваня Бахчиванова, БНР

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама