Цигуларката Лора Маркова, която би искала да поговори с Бах


Цигуларката Лора Маркова, която би искала да поговори с Бах
Снимка: Йорданка Атанасова

Още ненавършила 20 години, Лора Маркова е музикант със завидна кариера - броят на престижните ѝ награди е също толкова впечатляващ, колкото списъкът със световни сцени, които вече е покорила. В края на септември, в рамките на Motif Fest, можем да чуем младата цигуларка и в София, а преди това специално за iWoman тя споделя своите мисли за и около изкуството.

Съвсем скоро ти предстои концерт в София, коя обаче беше последната музикална проява без твое участие, която посети и какви концерти си набелязала в календара си?

Последният концерт, който имах удоволствието да посетя, беше откриването на новия сезон на Софийска Филхармония. Под диригентската палка на Емил Табаков, Светлин Русев изпълни П. И. Чайковски - Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор. Светлин Русев винаги успява да създаде изпълнена с вълнение и енергия атмосфера, както и да внуши на публиката уважение към работата на музиканта. Тук ще споделя, че откакто започнах да свиря на цигулка, той един от най-големите ми кумири.

Концертът, който ми предстои, или по-скоро фестивалът, е Motif Fest. Тазгодишната програма на фестивала е серия от 3 концерта с участието на изпълнители от България и чужбина. За мен най-вълнуваща е датата 2 октомври, когато с челиста Сион Найман ще изпълним солови и камерни творби от композиторите Н.Паганини, М. Равел, Й.С. Бах, Г. Лигети и др.

Преди време гледах "Friends: The Reunion" и с изненада установих, че актьорите са позабравили епизодите, които аз знам почти наизуст, защото… просто не са ги гледали по хиляда пъти. Чувала съм, че музикантите също трудно слушат своите записи, как стои този въпрос при теб?

Музикантът винаги е единственият човек в залата, който не може да чуе своето изпълнение отстрани. Много музиканти отказват да слушат свои концертни записи, защото не искат да развалят едно емоционално изпълнение, което е донесло щастие на публиката със студена критика. Много по-лесно ни е да критикуваме нашето свирене, когато не усещаме емоцията от това да сме на сцена и сме от позицията на слушател.

Като споменах "Приятели" - какви са твоите приятели, прекарваш ли време с хора, които не са музиканти?

Когато бях по-малка, имах много приятели, които не са музиканти, но с годините различните интереси ни отдалечиха. Винаги на човек, който не е музикант, ще бъде по-трудно да разбере защо аз не мога да изпусна ден свирене и защо лятото съм по-заета, отколкото през есента. Но макар и това да ми носеше трудности, докато бях дете, много рано в живота открих нещо, което създаде и продължава да създава най-вдъхновяващите и дълготрайни приятелства в моя живот, и това е камерната музика!

А ако можеше да прекараш един час с когото си пожелаеш от музикалния свят (тук включвам и пътуване във времето), то кой би бил този човек и какви въпроси би му поставила?

Със сигурност човекът, към когото имам най-много въпроси, е Йохан Себастиан Бах. Неговите творби за соло цигулка са сред най-дискутираните и обсъжданите произведения в целия цигулков репертоар. Бих го помолила да уточни и обясни няколкостотин детайла, свързани с произведенията си.

Какво правиш, когато имаш време (и не свириш на цигулка)? Каква музика слушаш, когато това не е свързано с твоето свирене?

Когато имам повече свободно време, рисувам, спортувам, излизам с приятели и прекарвам време със сестра ми. Много обичам да чета романи, поезия и философия или да гледам филми и сериали. Главно слушам класика, но не обичам да слушам произведения за цигулка – предпочитам камерни произведения, симфонични творби и изключително много харесвам да слушам концерти за пиано и оркестър. Покрай баща ми израснах с класически рок, джаз, соул, а наред с изучаването ми на езици започнах да слушам и по-нови песни на френски, немски, руски и др.

Къде свириш, когато се готвиш за концерт? Как стои въпросът с репетиционните в София?

Аз винаги съм имала привилегията да свиря вкъщи и да не ми се налага да пътувам или наемам други помещения, но за съжаление има хора, които нямат този късмет. Има много места в София, които са подходящи за свирене, но не винаги младите музиканти получават достъп до тях и много често остават без място за упражнение.

Как протича подготовката за концерта "Блясък и талант", по какъв начин всъщност се планират и синхронизират репертоарът и участията на едно дуо?

За наше огромно щастие, и на двамата със Сион ни предстои да учим и живеем в Берлин и подготовката ни за концерта на 2 октомври, а и за следващите ни концерти ще бъде малко по-лесна за организиране. Въпреки това намирането на свободни дати за концерт или време за подготвяне на нов материал не е лесно. Сион Найман е изключително зает и търсен музикант, който въпреки всичките си ангажименти, намира време за репетиции и винаги проявява разбиране и към моите ангажименти.

Както спомена, няколко дни след концерта заминаваш за Берлин - какви са плановете и очакванията ти за следващата година?

Със сигурност най-голямото постижение в живота ми до момента е, че съм приета и от зимния семестър на 2022 ще бъде ученичка във висшето музикално училище "Ханс Айслер" в Берлин. Това е учебно заведение, чиито постижения следя от много години и съм се възхищавала на музикантите, които сега ще бъдат мои съученици. Понеже все още се опитвам да свиквам с тази идея, не съм имала много спокойствие за планиране или очакване на нещо. За сега съм благодарна и ще се опитам да се трудя максимално, с цел някой ден да достигна техния стандарт на свирене.

Концертът “Блясък и талант: На 2 октомври от 19:30 часа във Vivacom Art Hall Oborishte 5, София Лора Маркова и Сион Найман, се срещат на сцената на Motif Fest във виртуозно пътешествие с музиката на Паганини, Й.С. Бах, Лигети, Мартину и Равел. Билети в мрежата на eventim.bg - bit.ly/3B0QhlI.

Повече за фестивала Motif Fest и цялата програма:

motifconcerts.info/bg/MOTIF-FEST.c151

fb.me/e/1D7qkksNK

Лора Маркова:

instagram.com/loramarkova

 

Интервю на Елисавета Станчева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама