Д-р Зорка Угринова: Хомеопатията е безвреден метод, предлагащ много възможности за профилактика и лечение


Д-р Зорка Угринова: Хомеопатията е безвреден метод, предлагащ много възможности за профилактика и лечение
Снимка: Личен архив

Едно от най-желаните неща от всички нас е да бъдем здрави. За съжаление, често пренебрегваме грижите за своето физическо състояние и се сещаме чак когато ни заболи нещо. И в повечето случаи веднага прибягваме към традиционната медицина. Но всъщност преди това можем да се доверим на хомеопатията, която е особено ефикасна при широк кръг от заболявания и неразположения, сред които рецидивиращи инфекции, често боледуване, алергии, леки хормонални нарушения, тревожно-депресивни състояния. По тази тема си поговорихме с д-р Зорка Угринова, която е специалист по обща медицина и клинична хомеопатия и преподавател към Европейската школа по клинична хомеопатия. Тя е от хората, които наистина обичат работата си, всеотдайна е, а също така притежава харизма, с която предразполага и своите пациенти. Както казва самата тя: "Едно от най-големите предимства на хомеопатията е, че предлага възможност за цялостен (холистичен) подход към всеки пациент".

Кога и как се насочихте към хомеопатията?

Завърших медицина през 1996 година и същата година се записах на курс по клинична хомеопатия, който се организираше от Център за обучение и развитие на хомеопатията (ЦОРХ) - Франция и се провеждаше в медицински университет София. Курсът бе предназначен за лекари и включваше двугодишно обучение върху остра и хронична патология. Всички колеги от курса бяхме много впечатлени от възможностите за профилактика и лечение на този безвреден метод, чийто основи е положил Самуел Ханеман преди повече от 200 години. Веднага след завършването на обучението започнах усилено да се занимавам само с хомеопатия и да развивам своя практика и така… и до днес.

На базата на дългогодишната ви практика, кои според вас са най-големите предимства на лечението с хомеопатия?

Предимствата на хомеопатията са много-безвредност, индивидуален подход към пациента, ефикасност, липса на странични ефекти, приложимост във всяка възраст, възможност за цялостен (холистичен) подход към всеки пациент.

А кои са най-разпространените погрешни схващания?

Може би най-честото схващане е, че хомеопатията има плацебо ефект. Но тогава как бихме си обяснили бързия и ефикасен терапевтичен резултат при бебета и малки деца? А в бебешка и ранна детска възраст хомеопатията има множество приложения - при колики, за по-безболезнена дентиция, при бебета с атопичен дерматит, запек, рефлукс и др. Или че хомеопатията действа бавно и е нужно време до настъпване на подобрение. В тази връзка няма еднозначен отговор - при определени остри състояния ефект от приложените хомеопатични лекарствени средства има за броени часове - например при остра или алергична хрема, кашлица, повишена температура, алергичен обрив, възпалено гърло или ухо и т.н.

С какви оплаквания най-често идват при вас?

Най-често това са често боледуващите деца, пациентите с различни алергични състояния - сенна хрема, бронхиална астма, екземи и др. И на трето място пациенти с различни психо-емоционални проблеми или деца с хиперактивно поведение, тикове, нощно напикаване и др.

Много родители споделят, че децата им постоянно са болни и вече не знаят как да ги лекуват. Какво бихте им препоръчали?

Често боледуващите деца представляват сериозен медицински и социален проблем, на който съвременната медицинска наука не предлага достатъчно ефикасен начин на поведение и лечение. В хомеопатичната анамнеза е важно дали детето боледува по еднотипен начин, например повтарящи се хреми, ангини, отити или се наблюдава последователност и редуване между различни УНГ-патологии.

В кабинета на лекаря хомеопат детето се преглежда обстойно, определят се индивидуалните му особености, обръща се внимание на наследствеността в семейството, на миналите заболявания на детето, на начина, по който боледува, и как преминава едно негово разболяване. След подробен преглед на детето ще се назначат хомеопатични медикаменти, подходящи за профилактиката му. Те ще се дават на малкия пациент по схема, която ще назначи лекаря. Комбинирането на хомеопатични лекарства с нехомеопатични може да прецени само лекар хомеопат.

Предимствата на хомеопатичния подход при проблемните дечица е, че се стимулират собствените им защитни сили, засилва се имунната им система и... децата започват да боледуват все по-рядко, боледуват все по-леко и когато са болни пият "нежни", деликатни за организма лекарства.

 

На какво мнение сте за антибиотиците и традиционната медицина като цяло?

Ако състоянието на пациента изисква прилагането на антибиотик, например при тежка пневмония, бъбречна инфекция или друго бактериално възпаление предписването на антибиотик е задължително. Разбира се, изборът и дозировката се преценява след необходимите лабораторни изследвания и според антибиограмата. Лекарят хомеопат ще прецени дали пациентът може да се лекува само с хомеопатия или трябва да приема и традиционните си лекарства. При някои пациенти, които приемат конвенционални лекарства по повод свои хронични заболявания, хомеопатията е само допълваща терапия.

Автор сте на книгата "Хомеопатия за жената", за кои често срещани здравословни проблеми при дамите хомеопатията е много ефективна?

В областта на женското здраве хомеопатията намира широко приложение. Например при акне, акне розацея, екземи, болезнена менструация и предменструален синдром, мигренозно главоболие, безсъние, стомашно-чревни или жлъчно-чернодробни проблеми, херпесни инфекции, цистити и често рецидивиращи гинекологични инфекции и др.

Какво бихте казали на хората, които все още са скептични към лечението с хомеопатия?

Да опитат…

Вие самата как се грижите за своето здраве?

Опитвам се да отделям време за пълноценна почивка. Обичам разходките сред природата, спазвам хранителен режим и разбира се - приемам хомеопатия.

Какъв е вашият свят?

Обичам да рисувам, пиша стихове, чета приказки. Вярвам в доброто и в усмивката на децата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама