Даниела Динева: С любов към храната


Даниела Динева: С любов към храната
Снимка: Личен архив

Даниела Динева е от онези хора, които до голяма степен въплъщават идеала ни за жена. Тя е умна, чаровна, притежава невероятен финес и усет към детайла. Освен това е майка на три момчета (със сигурност не ѝ е скучно вкъщи), а в кухнята ѝ се случват чудеса. Даниела е автор на блога Cooks and Bakes, твори кулинарни изкушения в дома си, който се намира в околностите на София, а понякога е гост-лектор в различни кулинарни училища. Знае, че всичко се получава вкусно, когато вложиш не само качествени продукти, но и голяма доза любов. Рецептите ѝ, които се радват на голям интерес, го доказват. Вижте какво ни сподели тя за храната, десертите и какво е да отглеждаш три момчета.

Опиши се с три думи.

Майка, жена с характер, човек, обичаш да предизвиква себе си.

Ти си създател на кулинарния блог Cooks and Bakes, в който вече над 10 години споделяш своите вкусни творения. Разкажи ни за началото и как той се промени през годините, а и ти самата покрай него.

Началото беше спонтанно с цел да събирам рецептите си на едно място, а какво по-хубаво от това мястото да бъде виртуално и споделено с други хора. Така открих общност с много нови хора, личности, свързани с кулинарията и от този момент нататък се потопих в една необятна вселена, разкриваща по-интересен и добър живот.

Явно някъде е дремел устремът ми към готварството и по-конкретно сладкарството, тъй като още от детските си години след училище запретвах ръкави и приготвях сладки, бисквити и торти. Много мили спомени от детството.

Имаш ли любими продукти/подправки, с които обичаш да готвиш?

Като всеки човек, любител на печивата, обожавам да меся, да разточвам, да се изцапам с брашно. Подправките, които носят настроение и променят рецептата, са канела, индийско орехче, джинджифил, а като на много хора ми е любим вкусът на ванилията.

От опита ти – какво най-много харесват българите, когато става въпрос за храна?

Българите обичат вкуса от детството. Свързвам го с домашната баница на баба, айран, мекици, сладки "Прасковки", "Кошнички". Към момента станахме любители новите тенденции – американските торти без сироп, високи сочни блатове, намазани обилно с крем, брауни десерти, чийзкейк, мъфини, суфлета и пайове.

Любовта ти към десертите те вдъхнови да издадеш и кулинарна книга. Как се роди идеята за нея?

Да, книгата не случайно носи името "С любов към десерта" и за мен тя е точно такава каквато си я представях – цветна, пъстра, наситена с много лично присъствие и спомени.

Идеята дойде от голямо издателство с над 20-годишен опит в книгоиздаването, но възгледите ни се разминаха по отношение как да изглежда самата книга и я издадох сама без подкрепата на издателство. Благодаря на спонсорите, които ме подкрепиха и повярваха в мен.

Какво ще открием в нея?

50 непубликувани рецепти за торти, чийзкейк, кексове, бисквити и други десерти. Много от рецептите са приготвени с безглутеново брашно. Книгата може да бъде закупена към момента само онлайн на cooks-and-bakes.com или магазин gastronom.bg.

На снимките всичко изглежда перфектно, но какви всъщност бяха предизвикателствата по създаването ѝ?

Бременна с третото си дете се посветих на създаването на нови рецепти, снимането им и реализацията на проекта. Пандемия, две деца у дома, един куп задачи и ангажименти и въпреки това не се отказах. Създадох я такава, каквато си я представях и исках да бъде.

Ще ни споделиш ли една любима рецепта за пролетно-летен десерт

Много често приготвям на децата сладкиш в чаша, тъй като е възможно най-лесният десерт и винаги търпи импровизации. Давам посоката, а вие можете да развихрите въображението.

Чийзкейк в чаша


100 гр чаени бисквити

30-40 гр разтопено масло

1 ч.ч. смлени орехови ядки

100 гр крема сирене

350 гр цедено кисело мляко с масленост по избор

50 гр мед или сироп от агаве, кленов сироп (ако сте алергични към меда, можете да го замените с агаве)

12-15 ягоди (можете да замените ягодите с друг плод по желание)

Начин на приготвяне:

Смелете бисквитите на фини трохи в блендер. Добавете към тях смлените орехови ядки и разтопеното масло. Разбъркайте добре сместа с лъжица, за да се смесят добре всички съставки. Изсипете по малко от сместа в 4 бурканчета или 4 големи чаши. Порциите зависят от големината на бурканчетата.

Разбийте заедно крема сиренето, цеденото кисело мляко и меда. Изсипете крема върху бисквитената смес в бурканчетата. Охладете за няколко часа в хладилник или денонощие.

Преди поднасяне украсете със свежи ягоди.

Какъв за теб е вкусът на любовта?

Шоколадов с нотка лют пипер.

Освен че си кулинарен блогър, ти си майка и на три момчета. Какво е да имаш трима сина?

Голямо предизвикателство. Децата са истинско щастие, но и грижа, отговорност. Желая да ги науча да бъдат честни, истински, широкоскроени, да вдъхновяват, да не се предават и да се борят за всичко със смисъл. Дано да успея.

Кои са любимите им ястия и помагат ли ти в приготвянето им?

Като всяко дете обичат пържени картофи, палачинки, бисквити, паста, мусака и крем супа. Като по-малки се включваха по-активно, в момента явно игрите са на преден план.

Кои са най-важните уроци, на които искаш да ги научиш?

Че винаги има утре. Да се борят за своето утре, да го търсят и да не падат духом. Вярата, че слънцето е ей там зад ъгъла.

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Целеустремеността си. Тя ме движи напред.

А какво би променила?

Стремежът към перфектност. Не е нужен абсолютно винаги, в повечето случаи пречи.

На какво не можеш да устоиш?

На добър десерт, природа и ценно време, прекарано с добър приятел.

Една жена трябва...

... да може да вълнува.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама