Дарина и Илияна от Yes СърФ: Водните спортове отварят един нов свят за децата със специални нужди


Дарина и Илияна от Yes СърФ: Водните спортове отварят един нов свят за децата със специални нужди
Снимка: Личен архив

Водните спортове са не само много забавни, но всъщност могат да бъдат и много полезни. Точно поради причина група ентусиасти с големи сърца създават Yes СърФ, безплатни събития за деца и младежи със специални нужди. Те доказват, че когато има желание, физическите ограничения не съществуват. Ние си поговорихме с част от екипа - Дарина Янева, основател и собственик на "Училница-творилница Златни ръчички", и Илияна Стоилова, основател на сърф училище "Акаша" и еко активист, които ни разказаха повече за тяхната мисия и как водните спортове помагат на децата.

Ти се занимаваш с Валдорфска педагогика, с какво се различава от останалите и кои са най-големите й предимства?

Дарина: Валдорфската педагогика, според нейния създател Рудолф Щайнер, е творческо изкуство, а не наука. Урокът е произведение на изкуството. Тя поставя естетиката в основата на обучението и възпитанието, тъй като детето започва да чувства далеч преди да започне да мисли съзнателно. Валдорфската педагогика изхожда изцяло от познанието за природата на човека и етапите на развитието му.

Каква е ползата от Валдорфската педагогика?

Дарина: "Най-висшето ни усилие трябва да бъде в развиване на свободни човешки същества, които са способни да създават цел и насока на живота си." Р.Щайнер

Валдорфската педагогика е съобразена с потребностите на възрастта на детето. През различните възрастови периоди детето има различни нужди и Валдорфската педагогика се съобразява с тях. Тя подпомага хармоничното развитие, емоционалната интелигентност, мисленето….Това се случва по един нежен, обгрижващ начин. Целта е да се събуди интересът на децата, да се научат да правят причинно-следствени връзки. Всички неща, поднесени на децата, са смислени.

Имаш богат опит с водните спортове и си един от организаторите на Yes СърФ, безплатни събития за деца и младежи със специални нужди. Разкажи ни кои сте, кога и защо стартирахте?

Илияна: Преподавам уиндсърф и водни спортове от близо 12 години на деца и възрастни. Преди 8 пък заедно с Йоан Колев - олимпийски състезател по уиндсърф, основахме и сърф училище "Акаша", където от самото начало започнахме да трупаме опит в работата с хора със специални нужди. Благодарение на съвместната ни работа с "Паракидс", организираме вече седем лета морски лагер, където пет дни практикуваме сърф, уиндсърф, SUP и каяк. През целия летен сезон организираме и индивидуални занимания за хора със специални нужди, като през последните години успяхме да закупим и адаптирана екипировка за хора с двигателни увреждания и провеждаме занимания през цялото лято в град Приморско, където е и базата на "Акаша".

Стартирахме Yes,Сърф - безплатни събития за деца и младежи със специални нужди, за да представим позитивите от сърфа като водно занимание за всички деца.

Дългогодишния ни опит като инструктори по водни спортове и наблюденията ни върху учениците със специални нужди показва, че заниманията на плажа през летните месеци имат силно благоприятно оздравително влияние при децата. В много случаи заниманията ни във водата играят роля и на терапия за различни физиологични и емоционални състояния при тази група хора.

Събитията Yes, Сърф за момента се провеждат най-активно във Варна, където центровете и организациите на хора със специални потребности са повече и са отворени към подобен тип занимания във водата. Във Варна децата имат непосредствен досег до водата през цялата година и целта на събитията е да представят всъщност колко достъпна може да бъде морската среда в техния град. Партнираме си с Образователна общност - Варна, Сдружение "За Теб" и със сърф общността във Варна в лицето на Диляна Ковчазлиева, Ванеса Маркова и Диан Манолов.

Стартирахме през миналата година есента, а това лято предстои и четвъртото безплатно Yes, Сърф събитие, което ще се проведе на 4-ти септември неделя на плаж Аспарухово, на сърф базата на Ники сърф спорт.

Като част от екипа на Yes СърФ, какви са ползите за деца и младежи със специални нужди от практикуването на водни спортове?

Дарина: Допирът с вода развива усещането за движение, мекота, сила, действа успокояващо. Водата измива и в пряк и в преносен смисъл.

Към кой воден спорт децата имат най-голям интерес?

Илияна: Повечето деца обожават адаптирания сърф на вълни. Отначало дори и да са плахи, след като опитат и ни се доверят, ги грабва веднага. Практикуваме и адаптиран уиндсърф със седалка за деца с двигателни увреждания. Това да бъдат на дълбоко, да се движат с вятъра, да бъдат далеч от всичко познато и плажа, отваря един нов свят за тях и им показва безграничните възможности, които имат и че всичко е възможно.

Кои са най-големите предизвикателства пред тях и как им помагате да ги преодолеят?

Дарина: Предизвикателствата пред тези деца и техните семейства са много, а това което ние правим, е капка в морето. Самото ежедневие за тези семейства е предизвикателство. Често водните спортове са твърде скъпи за тях. Това, което ние правим, е да отменим за малко родителите и да разнообразим ежедневието на децата и младежите. Помагаме им като сме до тях и с тях, като ги изчакваме търпеливо да преодолеят притесненията и страховете си, като ги насърчаваме. Когато децата са във водата, те са свободни и някак по-независими.

Какви са спецификите, когато преподаваш на деца със специални нужди?

Илияна: Всяко едно дете е различно по свой собствен начин, а децата със специални нужди, просто се нуждаят от малко повече внимание във водата и подходящо адаптирано средство за провеждане на обучението. Преподавателската ни дейност в сърф училището изисква индивидуален подход към всеки един ученик, а преодоляването на страховете е неизменна част от уроците. При работата с деца със специални нужди е важно да се работи заедно със семейството и то самото да стане част от спортното занимание във водата.

В много от случаите родителите са тези, които понякога налагат граници на децата и не вярват че ще се справят във водата. Има момент, в които родителят е по-уплашен от детето и налага граници.

В много от случаите обучаваме и родителите на водни спортове, а те от своя страна успяват да ни помагат в заниманията - от обличането на неопрен и жилетка на брега до активностите във водата. Ставаме един екип, който работи заедно.

Така изграждате цялостно доверие в детето за сигурността и разбирането, което ще получи във водата. Изисква се много търпение, малки последователни стъпки и осигуряване на максимална безопасност в провеждане на заниманията. Най-важното в тези занимания е търпението, сензитивността, подхождането с разбиране и креативността, за да се адаптира правилно екипировката.

Защо Yes СърФ е специален проект за теб?

Дарина: Защото помага! Защото го прави със сърце и душа! Защото събужда човешкото в човека! Да видя как едно такова събитие променя децата, как ги събужда, как им дава криле, как пълни очите им с блясък, щастието в очите на родителите им.

Илияна: Yes, Сърф е специален проект, защото носи мисия и тя е да представи водните спортове и сърфа на всички деца. Събрали сме се организации и хора, които силно вярваме че морето е за всички и знаем от личен опит, че досега с водата е ценна както за психическото, така и за физическото здраве за всяко едно дете.

Как можем да помогнем на вашата мисия и повече деца със специални нужди да практикуват водни спортове?

В момента всяко събитие се подкрепя чрез дарения, доброволчески труд и споделяне на събитията. Всеки може да подкрепи Yes, Сърф чрез дарение по банков път към Сдружение "За Теб":

Първа Инвестиционна Банка

IBAN: BG13FINV91501204080583 Сдружение "За Теб" или чрез Paypal - office@foryoubg.org Основание: Yes СърФ

Споделянето на събитията в социалните мрежи ще помогне много за популяризирането и достигането на информацията за събитията до аудиторията, за която са предназначени те. Това е един прекрасен начин с който всеки може да подкрепи каузата за достъпен сърф за всички деца.

Yes, Сърф събитие 4-ти септември, плаж Аспарухово. Научете повече тук: bit.ly/3PPQYT1

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама