Диди от Polka dot kitchen: Моят свят е шарен и вкусен, понякога сладък, понякога пикантен


Диди от Polka dot kitchen: Моят свят е шарен и вкусен, понякога сладък, понякога пикантен
Снимка: Личен архив

Диана Сандалска-Анева е човек с добро сърце, заразяваща усмивка и любов към вкусната храна (и точките). Кулинар по душа, тя е създател на страницата Polka dot kitchen, в която споделя своите изкушаващи рецепти. Диди държи на сезонните и качествени продукти, вярвайки, че "здравословно хранене означава балансирано и пълноценно". И тъй като наближава Коледа, тя ни сподели няколко прекрасни рецепти, които може да приготвите за предстоящия празник. Неща, носещи вкуса и аромата на Коледа.

Опиши се с 3 думи.

Оптимист, нетърпелива, мечтател.

Ти се занимаваш с реклама и комуникации и си любител-кулинар, като в социалните мрежи можем да те открием под името Polka dot kitchen. Защо се кръсти така?

Ох, тук ми се иска да имам някаква много красива история, но уви нещата са много по-простички. Аз обичам цветовете и точките, някак много ме привлича този принт, много моят е. И понеже този кулинарен блог е креативното изражение на моята душа, съвсем логично беше да го именовам като моята кухня на точки – Polka dot kitchen.

Кога се роди любовта ти към готвенето?

Замисляла съм се над това и няма един конкретен момент. Израснах в семейство, в което има страхотни кулинари – майка ми е вегетарианец от дълги години и поради това винаги у дома е имало много плодове и зеленчуци и чудесни ястия с тях, бабите ми винаги са имали свои почерк в кухнята и до днес си "открадвам" идеи за рецепти от тях, дядо ми е майстор на скарата, а другият ми дядо правеше най-вълшебните принцесени картофи. Винаги съм готвила с тях и съм оценявала вкусната храна, а когато заживях с мъжа си някак просто се оказах в позиция, в която е изцяло в моите ръце да я приготвям. И с времето тази любов и удоволствието от готвенето расте. Вече е своеобразна терапия, която ми помага да се отърсвам от стреса в ежедневието.

Много хора мислят, че здравословните ястия са безвкусни, защо това НЕ е така?

Това е една от големите заблуди в кулинарията според мен и голям мотиватор за мен да продължавам да творя в тази област. Моят баща е типичен пример за човек, който вярва в това клише и продължавам да се опитвам да му покажа нагледно обратното. Тук трябва да направим важно уточнение – "здравословно" е много широк термин и има много различни прочити на неговата есенция. За мен "здравословно" означава балансирано и пълноценно. Начин на хранене, базиран на сезонни плодове и зеленчуци, качествено месо и риба и заменяне на преработените храни с такива, които хранят тялото и душата. Не означава да се храним ежедневно с ориз и телешко и суперхрани под формата на пудри без вкус например. За мен нищо здравословно не е в крайност, затова и когато включиш в менюто си разнообразие от свежи продукти, ядки, семена, варива, протеини и слушаш тялото си и как реагира то на тях, тогава намираш своята формула.

Кои са любимите ти продукти и подправки, които винаги присъстват в кухнята ти?

Ей тук ме затруднихте. Да видим – винаги имам у дома базови продукти като масло, брашна, сезонни плодове и зеленчуци, домати в консерва от градината на баба и дядо. От подправките имам в общи линии всичко, за което може да се сетите, но най-любими са ми кимион, пушен пипер, лют пипер, ванилия и канела.

Наближава Коледа, когато традиционно се събираме около трапезата с близките си. Каква за теб е идеалната Коледа?

За мен идеалната Коледа започва с украсяване на дома още на 15-ти ноември (да, знам, у дома сме като в мол). После следват цветни лампички, коледен джаз, топло какао, една малка елха с много подаръци отдолу, цялото семейство заедно, вечеря на Бъдни вечер и питката на баба с късмети с клонка от дрян. Ей такива неща, простички наглед, но пълни с много уют, топлина и обич.

Можеш ли да ни предложиш няколко здравословни рецепти за празника.

Здравословното е различно за всеки, но мога да дам няколко празнични рецепти с изчистени съставки, които вярвам, че ще направят празничната маса още по-вкусна и уютна.

Топчета от сиренца, ядки и сушени боровинки

Кейк с портокалови корички и бял шоколад

Класически ванилови коледни сладки

Тройно шоколадова торта с нар

Ароматно какао със зимни подправки

Глазирани моркови с нар и моцарела

Двойно шоколадови сандвич бисквитки

В началото на всяка година често си обещаваме, че ще се грижим по-добре за себе си. Дай ни няколко лесни съвета как да готвим по-здравословно.

Моят съвет е да купуваме семпли и чисти храни. Да избягваме преработените, предварително приготвените и вакуумирани неща. Да въведем повече зеленчуци, плодове и билки, при това разнообразни, и да търсим простички рецепти с тях. Уверявам ви, че е в пъти по-лесно, отколкото предполагате. Да се интересуваме откъде идва месото, рибата, млечните, свежите продукти, за да знаем какво влиза в тялото ни. И най-вече - да намираме време да седнем и да се храним, наслаждавайки се на този момент, без бързане и не на крак. Пък дори и да е за 10-15 минутки.

Какво най-много харесваш в себе си?

О, толкова е трудно да казваш такива неща сам за себе си. Може би най-много ценя в себе си това, че вярвам в изначалната добрина на хората. Понякога това ми носи негативи, но въпреки това винаги подхождам към хората с презумпцията, че те са чисти и добри до доказване на противното.

А какво би променила?

Бих станала още по-организирана и спокойна. Нося в себе си една тревожност и нервност, които се опитвам да овладея с много усилия и бележа напредък, но имам още път да извървя. А за организацията – имам нужда да открия 25-тия час. Но и без него пак някак ми се иска да съумявам да подреждам ежедневието си така, че всички приоритетни неща да са в него, а да ми остава и малко време за почивка.

На какво не можеш да устоиш?

На храна. Вкусна, цветна, ароматна, която визуално те привлича. Нямам едно любимо ястие, то се мени според сезона, момента, настроението.

На точки. Обожавам всичко на точки, особено ако някъде там има намесен цвят, особено жълт.

На пътуване. Онова, което изпълва сетивата и отваря нови хоризонти.

Какъв е твоят свят?

Шарен, вкусен, леко хаотичен, много забързан, понякога сладък, понякога пикантен, но изпълнен с много любов и щастие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама