Джейми Лий Къртис: Филми на ужасите, зависимости и "Оскар"


Джейми Лий Къртис: Филми на ужасите, зависимости и "Оскар"
Снимка: Getty Images

Джейми Лий Къртис е известна най-вече като талантлива актриса и заслужена "кралица на крясъците", но сферата ѝ на дейност е много по-широка от киното: тя е активен филантроп, поддръжник на позитивното отношение към тялото и равенството между половете, писател и изобретател. Освен това тя е дъщеря на две филмови звезди от голяма величина. Семейните ѝ връзки обаче не я правят известна. Изграждането на актьорската кариера на Къртис започва от масите и изминава трънлив път, преди да се превърне в търсен артист и попкултурна легенда. Животът на Джейми Лий не е бил лесен извън снимачната площадка. Актрисата се сблъсква с всякакъв вид дискриминация, когато все още не е прието да се говори за тях на глас, и в продължение на много години е пристрастена към алкохола и опиоидите.

За наградата ѝ "Оскар"

Една от основните изненади на 95-ата церемония по връчване на наградите "Оскар", която се проведе през 2023 г., беше победата на Джейми Лий Къртис. Заветната награда в категорията "Най-добра актриса в поддържаща роля" ѝ донесе ролята на луда данъчна инспекторка във филма "Всичко, навсякъде и наведнъж".

Вижте още: Джейми Лий Къртис обяви Oскара си за джендър

За Къртис, известна с главните си роли във филми на ужасите, тази номинация, беше първата за цялата ѝ филмова кариера, която към този момент продължава почти 45 години. И тя явно не е очаквала, че още при първия опит ще получи статуетката, особено след като за явен фаворит на церемонията в тази категория беше смятана звездата от "Черната пантера: Уаканда завинаги" Анджела Басет. В речта си актрисата емоционално благодари на съпруга си, на децата, на феновете, които винаги са изразявали любовта и подкрепата си към нея, и отделно - на родителите си, известните артисти Джанет Лий и Тони Къртис.

Отношенията с родителите ѝ

Джейми е второто дете в семейството на Тони Къртис и Джанет Лий. Актрисата неведнъж е уверявала, че "тя е родена, за да спаси брака им", но този план не сработва. В началото на 60-те години на миналия век Тони Къртис е суперзвезда, затова семейството и децата го вълнуват по-малко от другите жени. По това време Джанет Лий не отстъпва на съпруга си по звездност. Освен любовта на публиката, тя имала и признанието на критиката и "Златен глобус" за ролята си в култовия трилър на Алфред Хичкок "Психо", затова не търпяла изневерите на съпруга си.

Двамата се разделят през 1962 г. Няколко месеца след развода Джанет се омъжва повторно - за спокойния и надежден брокер Робърт Брандт, Къртис предпочита да води бохемски начин на живот и не се интересува от децата. Той не изпитвал нужда да прекарва време с тях, така че приносът му към тяхното възпитание се ограничавал до щедрата издръжка, която плащал на бившата си съпруга.

Вижте още: Машина на времето: Джейми Лий Къртис

С майка си Къртис няма доверителни отношения. Според актрисата тя винаги се е съобразявала с нуждите и желанията на децата, грижела се е за тях, но в същото време винаги е била дистанцирана. Мъжът, който активно присъствал в живота на Джейми Лий и по-голямата ѝ сестра Кели, станал доведения баща. Мъжът приел момичетата като свои и ги възпитал в строгост и стабилност, а в същото време Тони Къртис продължил да се жени повторно, да има нови деца и да се развежда.

Липсата на родителско и особено на бащино внимание се отразява на поведението на Къртис. Тя израства като трудно дете, бунтар, справя се зле в училище и дори не мечтае за холивудска слава - отчасти защото има сиви зъби. Вместо актьорска кариера тя планирала да стане полицай, защото смятала, че това не изисква много обучение.

Дебют

В края на 70-те години обаче заради поредица от неуспешни опити и откази в киното Къртис е готова да се откаже от идеята да покори Холивуд. Решението ѝ променя единствено предложението на режисьора Джон Карпентър да играе в новия му филм преследваната от маниак 17-годишна детегледачка Лори Строуд. Тогава Къртис просто има късмет: бюджетът на "Хелоуин" е толкова нисък, че режисьорът е принуден да вземе за главната роля ниско платени актриси. Неочаквано този нискобюджетен филм се превръща в един от най-големите касови хитове на 1978 г. и с времето придобива статут на култова класика. Високопоставеният дебют на големия екран предопределя бъдещето на Къртис - за много години напред името ѝ се свързва с филмите на ужасите.


В киното Къртис играе предимно силни и независими героини, но извън снимачната площадка животът ѝ невинаги е гладък. През 1989 г., докато работи върху мелодрамата "Перфектно", операторът Гордън Уилис поглежда актрисата една сутрин и казва, че да снима сцени с нейно участие няма да може, защото изглежда подпухнала. Заради този небрежен коментар Къртис започва да се опитва по всякакъв начин да запази младостта си. Първо си инжектира ботокс, седи на строга диета и безмилостно боядисва сиви коси, а след това прави не твърде успешна липосукция. Но фатална за актрисата се оказа блефаропластиката - операция за коригиране на формата на клепачите, след която тя развива зависимост към предписаните с рецепта болкоуспокояващи.

Вижте още: Джейми Лий Къртис и Линдзи Лоън ще снимат "Шантав петък 2"

Проблемите с алкохола и околните

Пристрастяването се усложнява от зависимостта на Къртис към алкохола. По-късно актрисата споделя, че чрез смесването на наркотици и алкохол е можела да забравя много бързо. За кратко време тя престанала да изпитва срам пред близките си и страх, че таблоидите ще разберат истината и ще я изядат жива.

Къртис дълго време успявала да скрие проблема от околните - дори съпругът ѝ не подозирал нищо. Актрисата е сигурна, че е имала голям късмет, че под въздействието на психотропни вещества не е извършила глупости, за които да съжалява до края на живота си. В алкохолна и наркотична лудост актрисата прекарва десет години и в един момент стига дотам, че започва да краде хапчета от роднини и приятели. След като осъзнава дълбочината на падението си, през 1999 г. тя най-накрая решава да се освободи от зависимостта и да възвърне контрола върху собствения си живот. Къртис разказала всичко на журналистите и отишла на рехабилитация. Вече 25 години тя е трезва и много се гордее с това.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама