Елена: Емоционален Франкенщайн (в) рокля


Елена: Емоционален Франкенщайн (в) рокля

Елена Цакманова-Петров определено е една от най-интересните жени, които познаваме - креативна, позитивна, щура... Трудно ни е да я опишем, затова го оставяме на нея.

Разкажи ни малко за себе си

Не мога да се събера в малко думи. Автобиографията ми вероятно би била по-дебела от “Война и мир”, просто защото не искам да подценявам никой момент от живота си. Късметлийка съм, защото е вълнуващ, неклиширан и драмите ми са от типа “и това ще мине”! Имам прекрасни родители, брат, който инвестира в мен от малък и все още вярва, че ще стана президент, съпруг, който не ме харесва такава каквато съм и се бори да ме направи по-добра, две зверчета, с които сме заедно отскоро, но вече сме голям тандем и не на последно място прекрасни приятели и нестихващ ентусиазъм да измислям и реализирам идеите си. За повече от мен, ще трябва да изчакате излизането на мемоарите ми през далечната 2099 година! :)

Опиши се с три думи

Емоционален Франкенщайн (в) рокля!

Кафе или чай и по-колко?

Не пия кафе. Никога не съм пиела. Харесвам аромата му, но вкусът му не е за мен. Чай пия, когато съм болна. Или съм получила покана за аудиенция при английската кралица!

Не излизам от вкъщи без….

Отговорът на този въпрос често се е променял във времето! Преди - телефон, прилична прическа и любовен казус, който да разисквам в главата си. Сега - таблет, чанта пълна с памперси и пюрета и молитва за повече тишина!

Каква искаше да станеш като малка?

Космонавт. След това агент от ФБР! Имах значка като на агент Купър от Туин Пийкс, а по-късно започнах да си съставям картотека с дела на серийни убийци. Знаех всичко за Тед Бънди и наистина вярвах, че един ден от мен ще стане страхотен профайлър. Радвам се, че съм един от многото хора, които не са сбъднали детската си мечта!

Ти си работила много неща – радиоводещ, автор на статии, copywriter, онлайн маркетинг специалист, а сега имаш и бутик за романтични изненади. Кои са най-важните неща, които научи?

Всяка от тези професии е много различна и в същото време помежду им има много здрав мост, който ме е превеждал от едно ниво към следващото. Уроците, които получих с времето, мога да издам в енциклопедия, но може би най-важните са, че креативността трябва да се отглежда и непрестанно да се развива, защото тя не е просто талант, с който се раждаш, а иска своята интелектуална и емоционална храна всеки ден. И още един важен урок - винаги да вярваш най-силно в проектите, които получават най-ожесточен отпор, защото те са тези, които ще те преведат през битки, без които не би изпитал професионалните си възможности в целия им потенциал.

Как се роди идеята за Изненадария и от къде черпиш постоянно идеи?

Обичам да добавям глазура на живота и вярвам, че специалните моменти трябва да бъдат оцветявани, за да изпъкнат над сивото ежедневие. Затова винаги съм се стараела да правя малки изненади на хората, които обичам, емоционални и трогателни, вместо да се измъквам с подарък от мола в ефектна опаковка. Приятелите ми забелязват такива неща и във времето често ми се обаждаха, за да им помагам по пътя към сърцето на някой специален за тях човек. Това ме накара да се замисля, че това, което ми доставя удоволствие, може да е безценна помощ за друг. И да ми позволи да превърна едно хоби в бизнес. Малък и скромен, но много личен и позитивен. Работих по концепцията, сайта и практиките на Изненадария половин година, преди официално да стартирам дейността й през февруари миналата година. А идеите - те идват с клиентите и тяхната история. Изненадите се раждат сами в главата ми, когато се запозная виртуално с човека, за когото са. Понякога се случват спонтанно и лесно, в други случаи по-трудно, но винаги се водя от надеждата, че някой ще се почувства много обичан и специален, а това си е дяволски мотивиращо вдъхновение.

Коя е най-оригиналната изненада, която са ти правили?

Не ми се иска да казвам, че приказката за обущаря, който си ходи бос е вярна, но май аз съм тази, която е активна в изненадите. И нямам нищо против да е така. А ако говорим за изненадите на живота, мисля че когато научих, че ще ставам майка, не на едно, а на две бебета, беше най-изумителната, която ми е била поднасяна от съдбата!

Имаш две сладки близначета. С какво те промени майчинството?

Майчинството не те променя, а те преражда. В първите дни след като се прибрах от болницата, всяка вечер плачех в банята по десетина минути. За себе си! Да, жалеех за себе си, защото имах чувството, че старото ми аз бе умряло заедно с целия ми предишен живот. Хубавото е, че тази емоция отмина бързо в грижите около малките и реших да се концентрирам над новите възможности, които това ново статукво ми даваше. Приех, че новата ми работа е да бъде life coach на две нови личности и трябва да дам най-доброто от себе си, за да им осигуря един щастлив и вълнуващ живот. Накратко, още свиквам с това да съм майка. Мисля, че 8 месеца са крайно недостатъчни за такова пренастройване на емоциите и физиката, но уверено влизам в ритъм. И съм щастлива с бандата около мен.

Те дори си имат блог, който се вписва от теб. Защо го направи и какъв е техният свят?

Блогър съм от доста време - оnlinepriatelka.com бе неразделна част от мен през последните години и когато забременях и родих малко се откъснах от тази си виртуална същност. Беше неизбежно, защото животът ми се преобърна и чисто женските теми малко убягнаха от хоризонта ми. Но имах нужда да пиша, а новият ми свят бяха двете малки зверчета и така някак спонтанно и естествено се родиха Дневниците на Али и Ди! Без претенции за литературна стойност, без излишно философстване, просто лежерен поглед през очите на две бебета, които растат онлайн пред очите на семейството и приятелите ми, които не могат да бъдат всеки ден с тях. Появиха се и непознати, които намериха блога за привлекателен и аз нямам нищо против да са част от вълшебния свят на близнаците, защото щастието трябва да се споделя, малките радости - също. Иска ми се да имам повече такива позитивни проекти, които да ме свързват с хората и този блог е точно това.

Как успяваш да балансираш между семейството и работата?

Няма такова нещо като баланс. Винаги едното е за сметка на другото. Но животът е такъв, изправя ни пред избор и ни кара да си платим сметката за решенията, които вземаме. Искам и се опитвам да бъда такава майка и съпруга, която прави това, което иска, старае се да не е алчна, но да цени парите, които изкарва и най-важното да не забравя, че те нямат никакъв смисъл, ако не ги харчиш с и за хората, които обичаш. Иначе точно в момента поех един ангажимент, заради който четири поредни седмици по 3 дни пътувам из страната и в тези 72 часа само си мисля за съпруга ми и гледам с тъга и завист майките с колички. А върна ли се, малките започват да ми се качват на главата и си мечтая за спокойните усамотени моменти в хотела, когато ще трябва да работя! Както казах, няма баланс и това прави живота толкова предизвикателен!

Три неща, които обожаваш да правиш?

Да пътувам, да карам сноуборд и да прекарвам часове във вълнуващи разговори с приятелите си.

Какво харесваш най-много в себе си?

Че все още вярвам - в любовта, в доброто в хората, в по-доброто бъдеще. И пръстите си - с тях съм писала и докосвала прекрасни неща!

А ако можеше, какво би променила?

Самокритичността си. Често тя е убиец на възможността да сме по-щастливи от живота!

Какъв е твоят стил?

Години наред исках да съм като Кари Брадшоу. Стараех се да е моята модна икона, но се уморих от високите токчета и постоянното следене на модни списания и тенденции. Сега инвестирам парите си на не толкова видно място като гардероба и бих искала стилът ми да е повече израз на вътрешния ми комфорт, отколкото на вечната неудовлетвореност от някакъв идеал!

На какво не можеш да устоиш?

На възможността да предизвикам себе си за нещо ново. Постоянно в главата ми се въртят десетки идеи и имам желанието да реализирам поне 99% от тях тук и сега. Невъзможно е и аз съм наясно с това, но когато се появи дори и най-малката възможност да го направя, прегръщам я се понасям на крилете на детския ентусиазъм, с който трябва да живеем. Защото всеки миг е инвестиция, от която не можем да си приберем лихвите, а само да й се наслаждаваме.

Какво те прави щастлива?

Щастлива съм, когато съм в мир със себе си. Когато не водя малките си ежедневни войни, в които се опитвам да изцедя от себе си най-доброто на което съм способна. Щастлива съм, когато се събуждам до него и виждам как слънцето влиза през прозореца на спалнята ни, преминава през миглите му и се спира върху два чифта боси крачете, които се подават през решетките на две малки детски легла.

Как си се представяш след 10 години?

Преживяла депресията от влизането в 40-те и готова да ги направя най-хубавото десетилетие от живота си!

Една жена трябва да…

…изиграе колкото се може повече роли в живота си. На любима, майка, бизнесдама, творец, бохем, пътешественик, крадец на сърца.

Какъв е твоят свят, твоите правила?

Моят свят са моите емоции! И най-хубавото е, че моят свят вече не е само мой! Там е той и те и заедно ние имаме най-прекрасното място във вселената! А правилата пиша всеки ден. И всеки ден ги променям!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама