Енологът Мадлен Кузманова: Високото качество на виното е свързано с много труд, любов и всеотдайност


Енологът Мадлен Кузманова: Високото качество на виното е свързано с много труд, любов и всеотдайност
Снимка: Личен архив

Да правиш хубаво вино, е изкуство и в това можете лично да се убедите, когато опитате предложенията на "Шато Копса". Намиращо се в сърцето на Розовата долина, то черпи знания и вдъхновение от земите на древните траки, известни с превъзходното си вино. Една от малкото семейни винарни, в които лично се грижат за целия процес – от гроздето до бутилката. Така могат да следят всеки момент от развитието му и да се грижат то да живее и да разкрива още по-интересните и дълбоки нотки на характера си. В екипа на "Шато Копса" е Мадлен Кузманова, която знае всички тънкости на тази божествена напитка. Миналата година тя бе избрана от Съюза на енолозите в България за Най-добър енолог за 2021. Отличие, заслужено с талант, отдаден професионализъм, както и с харизматичност. Вижте какво ни сподели Мадлен за необятния свят на виното.

Вие сте енолог, за тези, които не знаят какво е, разкажете ни малко повече за професията си.

Енологията е наука за процесите, които протичат във виното - от гроздето до отварянето на бутилката. В този смисъл професията на енолога е свързана с контрола на тези процеси и провеждането им с необходимите параметри. Единственото място, където се изграждат такива специалисти в България, е УХТ - Пловдив, катедра "Вино и високоалкохолни напитки, където се дипломирах през 1996 година.

С какво ви грабна светът на виното и какво най-много ви харесва в работата ви?

Светът на виното е една необятна и широкообхватна материя, в която, ако се потопиш, имаш безкрайната възможност да създадеш уникални по своите характеристики вина, да твориш на мястото, където си, защото на друго място друг колега-енолог създава своите различни вина в стила, който е избрал. Нашата професия е интересна, разнообразна, динамична, а най-важното, според мен, е да харесваш и обичаш това, което правиш, да искаш да експериментираш и да надграждаш.

Какви са тънкостите на винопроизводството?

Технологията на виното стартира с определяне момента на преработка на всеки един сорт гроздe индивидуално - според това дали е достигнал технологичната си зрялост. Винопроизводството е дълъг и последователен процес - от грижите за лозята до бутилката вино. Всеки един от тези етапи трябва стриктно да се следи, за да се получи желаният резултат. Ключовият момент във винопроизводството е да се работи с качествено здраво грозде, подходящо оборудване в избата и много висока хигиена във всеки един етап. Не трябва да се пропуска и работата в инертна среда с виното от началото до момента на бутилиране.

Със съпруга ви сте част от екипа на "Шато Копса" още от създаването на избата през 2005. Кои са предимствата и предизвикателствата да работите заедно с мъжа си?

Ние сме част от екипа на "Шато Копса" от самото стартиране на проекта през 2005 година и оттогава заедно с г-н Минко Минков - нашият собственик, и семейството му - дъщеря му Петя Минкова, синът му Иван Минков и съпругата му Иванка Минкова - следваме нашата обща цел да възродим винопроизводството в региона на Розовата долина, налагайки най-високи стандарти в качеството.

Предимство в работата на екип-семейство енолози е фактът, че въпросите, свързани с производството, могат да се обсъждат по всяко време и според мен и решенията се вземат много по-бързо. Взаимното допълване по време на изпълнение на задачите е също голямо предимство. Дългите работни дни, без почивен ден по време на гроздоберните кампании, отсъствие от дома повече от 2 месеца се приемат много по-нормално и по-спокойно от семействата енолози, защото те разбират важността на този момент за бъдещото вино.

С какво се отличава виното на "Шато Копса" и колко вида произвеждате?

"Шато Копса" се намира в сърцето на Розовата долина, близо до град Карлово, разположено между Стара планина и Средна гора. Това е един микрорайон, където се отглеждат нашите лозя при специфичен местен климат, почви, слънцегреене или, най-общо казано, тероар. Това обуславя спецификата в стила на нашите вина. Произвеждаме вина от сортовете Червен Мискет, Совиньон блан, Мускат отонел, Шардоне, Мерло, Каберне совиньон, Пино ноар, Сира и Каберне фран, като 80% от производството е бяло вино и розе. Съответно от всички тези сортове ние произвеждаме купажни бели и червени вина. През 2006 година първата ни базова серия беше "Зейла", а през 2007 създадохме и първото си купажно червено вино Шато Копса кюве руж, което и до ден днешен е лице на нашата изба. То е купаж между Мерло и Каберне совиньон. Първото ни купажно бяло вино беше Шато Копса кюве блан между сортовете Червен мискет, Шардоне и Мускат отонел, също реколта 2007.

В момента произвеждаме над 25 артикула в разфасовки от 0,25 до 1,50 литра, като се стараем да има подходящо вино за всеки един от нашите клиенти. Едни от най-популярните са вината AXL Червен Мискет, Совиньон блан сингъл виниярд, Совиньон блан Левски сингъл виниярд, Анджелика Розе, Страдивариус руж, Страдивариус блан, както и лимитираните ни вина - 1ne Шардоне барел, 6ix Шардоне барел, 5ve Каберне совиньон, Каберне фран и сира и 8th Мерло и Каберне совиньон. И специално за нашите клиенти и гости на "Шато Копса" имаме подбрани вина от единични барели, които могат да дегустират само там.

Малко известен факт е, че ние произвеждаме шест бранда ракии, продължавайки традицията в този стар лозаро-винарски район - "Наше лозе", "Розова долина", "Росалза", "Мускатова ракия", "Ябълкова ракия" и "Карловска Анасонлийка".

А какви са основните им характеристики?

Белите ни вина и розета се характеризират с приятна свежест, изразени сортови характеристики и сочни тела. При червените ни вина се стараем да запазим плодовия характер, дори при вина, отлежали в дъбови бъчви. Много комплексни и балансирани, подходящи за консумация и през летните месеци. През всичките ни години сме се старали вината ни да бъдат разпознаваеми и със запазен стил.

Кое на вас лично ви е най-любимо?

Всяко едно вино носи заряда в себе си да ми бъде любимо. Това зависи от момента, обстановката, храната и хората, с които го дегустираме.

Архитектурата и разположението на "Шато Копса" следва канона на замъците от Ранното средновековие, как се работи в такава атмосфера? 

Основното производство - приемането на гроздето и преработката му - се извършва в избата в град Клисура, община Карлово. В "Шато Копса" се провеждат гурме дегустации и винени вечери. Екипът, с който работим, и колегите от хотелския комплекс "Шато Копса" са много всеотдайни и добри професионалисти.

Нашите клиенти са с висока винена култура. Получават се много интересни дискусии и дегустации. Приемаме гости от цял свят, имаме комуникации със специалисти в нашата област, което допринася за нашето развитие като комплекс за винен туризъм и ни дава вяра в себе да гоним все по-високи цели.

Какво повечето хора не знаят за виното, а трябва?

Основното, което хората трябва да знаят за виното, е, че е жив продукт и то живее своя собствен живот от смачкането на гроздето до отварянето на бутилката. Високото качество е свързано с много труд, любов и всеотдайност. Прилагат се модерни технологии. Огромен научен потенциал и изследователски проучвания в световен мащаб стоят зад всяка чаша вино.

Моят съвет към винолюбителите е да пият български вина, да преоткрият българските сортове. Във всеки един лозаро-винарски район да търсят и усетят разликата в стила на вината и различния подход, защото природата в България ни е дарила с много различни и интересни тероари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама