Есил Дюран: Надявам се отново да дойде времето, когато музиката ще бъде повече от визията


Есил Дюран: Надявам се отново да дойде времето, когато музиката ще бъде повече от визията
Снимка: Личен архив

Есил Дюран може да се похвали с богата кариера зад гърба си, хитове и верни фенове. И макар че повечето хора най-вероятно я свързват с поп-фолк жанра, всъщност тя не си поставя музикални граници. Както ни сподели самата певица: "джазът е моят вътрешен свят и отношението ми към себе си, любовта към себе си". Ако сте имали възможността да я чуете как пее джаз, ще разберете, че думите ѝ са истина. Ако пък не сте, съвсем скоро ще можете да го направите на концерта ѝ на 29 октомври в Joy Station. Вижте какво още ни сподели Есил Дюран за музиката и самата себе си, без маски и преструвки.

Знаем коя е Есил Дюран на сцената, но можеш ли да ни кажеш коя си, когато не си на нея?

Да, щастлива съм, че имам професия, която ми дава възможност да съм толкова различна от ежедневното "Аз". Всъщност отдавна живея на сцената и май не разбирам кога, как и дали въобще влизам и излизам от образ. Свикнах с всяко мое "Аз"! В живота винаги съм била по-тиха, леко срамежлива, ранима и компромисна. С годините обаче се промених… Разбрах, че трудно бих оцеляла, ако остана същата. Научих се да държа на принципите си, да се боря за позициите си и да взимам решения като на фронта. Инвестирах в ума си, душата и мечтите си. Научих се да разпознавам любовта и да не "продавам слънцето, за да си купя свещи". Обичам силно и съм добър и верен партньор, пристрастена съм към дома си, уюта и обичам да съм обградена от красота. Доставям удоволствия на любимите си мъже вкъщи и доста съм ги поразглезила. Истината е, че се научих да балансирам с четирите женски архетипа. И това при мен става някак естествено, може би заради професията - мога да бъда момиченце, след това на сцената съм кралица, слизам оттам и съм домакиня и майка с най-милата усмивка За любовницата е ясно, няма да ви разказвам!(смее се).

Повечето хора те свързват с поп-фолк музиката, но ти всъщност си завършила Музикалната академия със специалност "Поп и джаз пеене". Какво най-много ти харесва в двата стила и мислиш ли, че има хора, които са предубедени към теб?

Аз не разделям толкова рязко жанровете в музиката. Творецът има различни преживявания, настроения и периоди. Слагането на рамки и граници само обърква публиката, която, ако не е с достатъчно богата музикална култура, започва да има нужда от тези чекмеджета, за да се самоопредели в социума чрез онова, което слуша. Музиката е нещо много повече от жанр, стил, музикален лейбъл или мода. Надявам се да дойде отново времето, когато ще бъде повече и от визията. Народът ни обича поп-фолка и когато съм на сцената, усещам тази силна любов и топлина, които много ме зареждат и вдъхновяват. Всеки път се убеждавам, че преди години съм направила най-прекрасния избор - да усмихвам и вълнувам хората по неповторим начин! Джазът е моят вътрешен свят и отношението ми към себе си, любовта към себе си, фината ми настройка, за да пулсирам в хармония с големия свят! Гурме за душата, както често казвам. За някои може би е странно и противоречиво всичко това, но замислете се колко естествено има нощ и ден, плюс и минус, север и юг и т.н.. А дали някои са предубедени спрямо мен? Сигурно. И мисля, че имат право. Не съм успяла да достигна до техните сетива и да ги развълнувам. Проблемът е в моят телевизор, значи имам още върху какво да работя!

В края на октомври ти предстои голям поп етно-джаз концерт в Joy Station. Какво да очакваме от теб?

На 29 октомври ще събера всички, които усещат и обичат като мен! Концертът ще е различен от всичко останало, което съм поднасяла досега. На сцената ще бъда с бенд и вокална група. Аранжиментите на познатите и обичани мои песни като "Тя", "Как искам", "Нека", "Тази нощ не спим", "Крем лицемерие", "Минало бъди" и др. ще звучат различно и се надявам да им дадем един друг нов живот. Мои любими превъплъщения от "Като две капки вода" ще бъдат като подарък за публиката, която ще ни уважи в Joy station. На сцената ще имам и гост изпълнител, с когото ще изпея дует, а името му засега ще оставя в тайна. С една дума - ако съм на ваше място, не бих пропуснала такова забавление.

Кои всъщност са музикантите, които най-много те вдъхновяват, които слушаш вкъщи или в колата?

Слушам различни певци и често се оставям YouTube да ме изненадва с нещо нечувано. Но обичам да се наслаждавам на Арета Франклин, Даяна Шур, Натали и Нат Кинг Кол, Queen, Елтън Джон, Simply Red, Стинг. Често слушам джазирани версии на супер популярни песни. Харесвам всичко, което създаде Лейди Гага през последните години, специално дуетите ѝ с Тони Бенет. Наслаждавам се на творчеството на редица турски изпълнители като Таркан, Сертап Еренер и доста алтернативни турски групи. Харесвам и световна музика! Обичам гласа и всичко свързано с Мария Калас. Нейната история е супер вълнуваща.

Няма как да не споменем, че си една от българските певици, които впечатляват с визията си и дори се изявяваш като дизайнер. Как ти самата би описала модния си стил?

Модата толкова ме е вдъхновявала през всичките тези години, че дизайнерството е супер логично продължение на артистичният ми път. Тя се движи в абсолютен синхрон с музиката. Казват, че стилът ми е разпознаваем. За мен сякаш е малко трудно да се погледна отстрани и да опиша какъв е точно, но мисля, че лежи на класиката. Черно,сиво, бяло и бежово са любимите ми тонове. Кройки, подчертаващи женския силует и излъчващи мъжка категоричност и увереност. Широките в андрогинен стил панталони са ми любими. Държа много на аксесоарите, най-вече шапки пак в същия андрогиннен стил. Летният ми гардероб е доста по-креативен, цветен и дори романтичен. При сценичните и вечерни тоалети избухвам с ярки цветове, атрактивни материали като пера, ресни от мъниста, пайети, камъни и дантели. Холивудският блясък и шик е задължителен. Идеята тук е да приковеш вниманието и да те забравят трудно. Много от моите клиентки дават обратна връзка и разказват точно за този ефект!

Вече си над 50 години, но безспорно изглеждаш много добре, каква е тайната ти?

Тази година дори навърших 53, но ще бъда много откровена с вас - никога преди това не съм се чувствала толкова добре в кожата си. Научих се да се харесвам, обичам и да се приемам, Научих се да слагам граници и да ми остава повече време, за да се грижа и наслаждавам на себе си. Не общувам с хора тип "нищоправци", разпознавам "пиавиците" отдалеч и нямам приятелки от типа "домашен любимец". Обграждам се само с хора, които обичам и харесвам, от които имам на какво да се науча. Красотата е в силата да казваш "не", в способностите, които развиваш през годините, в ума ти, в любовта която акумулираш и в красивите ти постъпки. В достойнството ти и в твоята почтеност. И всичко това с цялата ти женска енергия вътре в теб.

Какво би посъветвала жените, които ти се възхищават в социалните мрежи и искат да ти подражават?

Не обичам да съветвам хората, но щом ми задавате това като задачка, в случая ще се обърна към тях и ще им кажа, че красотата е дар от Бог до тяхната 30-та година, оттам нататък в огледалото ще виждат само техния интелект и избори, които правят в живота си. Жените, които избират удобния, тих, монотонен и зависим живот бързо стават безинтересни най-вече за самите себе си. Провокирайте се, развивайте се, проучете се, бъдете креативни и смели. Смейте се.

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Дръзка съм, последователна съм в нещата, които започвам да правя. Винаги разчитам на себе си. Имам силна интуиция, умея да бъда щастлива, оптимист съм, радвам се на най-малките неща и мога да плача от любов и красива музика.

А какво би променила?

Бих променила доста неща, честно казано, но едно от тях е моята прекалена взискателност и желание нещо да се случи веднага -тук и сега. Властна съм и често влизам в мъжката енергия, което не е никак добре, но работя по въпроса.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е движение, обновяване, вдъхновение, осъзнаване и любов. Моят свят е усмивка, въпреки всичко, защото така е по-красиво!

Есил със сина си Харис

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама