Художничката Ивелина Христова: Картините с кафе са като "живи"


Художничката Ивелина Христова:  Картините с кафе са като "живи"
Снимка: Личен архив

Кафето е не само любима напитка на милиони хора по цял свят, но също така може да се използва за създаване на изкуство. Точно това прави талантливата художничка Ивелина Христова, позната и като J'IVart, която рисува уникални картини (и не само), използвайки кафе като боя. Тя всъщност е първата, която се занимава с подобно изкуство в България, а скоро дори се е татуирала с кафе. Вижте какво още ни сподели Ивелина.

Kак би се описала само в едно изречение?

Свободна, креативна душа с нестандартно мислене и жажда за живот и емоции, променяща света около себе си с изкуство и личен житейски пример.

Кога и защо започна да рисуваш с кафе?

По време на държавните изпити по Право - преди около десетина години. Имах гениалната идея да създам място (кафене), което да обединява артисти, любители на кафето и изкуството от цял свят и дори менюто да е написано с кафе, по стените да има картини с кафе, мебелите да са изрисувани с кафе – място, което никой никога не е виждал. И така разбърках инстантно кафе с малко вода, за да създам гъсто мастило за писане, а преди това напоих бели листа с кафе, които изпекох в печката, за да изсъхнат и да създадат застаряващ ефект на менюто и написах примерно такова с кафе.

После си казах, че щом може да се пише - може и да се рисува с кафе, след което започнах сама да импровизирам. Преди 10 години в интернет за рисуване с кафе, освен отпечатък от чаша за кафе, не се намираше нищо друго. Дори и информация за художници с кафе нямаше, появиха се последните 5 години, а за българи нямаше и следа. Смея да твърдя,че съм и първата българка, която рисува с кафе от толкова отдавна и с толкова много творби. Това до голяма степен ме мотивира да показвам творенията си, за да запаля повече хора по изкуството с кафе. В момента наистина има и други българи, които рисуват, вдъхновени от мен и това изключително много ме радва.

Какви са тънкостите при рисуването с кафе?

Кафето освен като напитка, така и като инструмент за изкуство, има необхватни възможности. Самото то, както обичам да го наричам, е неопитомимо и с всеки изминал ден научавам нови техники и потенциал в приложението му. Техниките са много, но с радост бих ги споделила на всеки желаещ да участва в някое от моите събития, където ще го потопя в магията и тайните на рисуване с кафе.

Всичко ли можеш да нарисуваш с кафe и имаш ли си любими теми?

Всичко може да се нарисува с кафе. Кафето е просто средство, боя, от теб зависи как ще го използваш и какво ще нарисуваш - графика, акварел... дори и с определена гъстота може да наподобява и картини, нарисувани с маслени бои.

Обичам да рисувам абстракни картини с вкарана емоция и послание, но често ми се случва да рисувам портрети - поръчка от любители на кафе и не ми остава много време за моите проекти.

Организираш курсове по рисуване с кафе, кое най-много впечатлява хората при използването на тази техника?

Впечатлява ги самото кафе като боя, че може да се рисува с него – плътността, блясъка, аромата и релефа, които оставят по изображенията. Изненадва ги и това, че картините с кафе са "живи" от момента на самото им създаване – дори съвсем да изсъхнат, кафето диша и може под въздействие на околната среда картината пак да стане мокра, както в самото начало. Поради тази причина се поставя в рамка, за да се избегне покриване с прах, дори и да се съживи отново като един феникс.

От друга страна, мен ме впечатляват и вдъхновяват хората, които идват и провокират себе си да изпробват тази техника и в процеса сами стигат до нови идеи и техники как да рисуват с кафе. Наистина всяка събитие е неповторимо с предходното и идеите, които идват от самите участници, предавам и на другите след тях – самите участници пишат историята на рисуването с кафе в България и това е нещо значимо и нещо, което няма как да се усети при други събития за рисуване.

Ти самата как пиеш кафето си и по колко на ден?

Кафе пия всякакво и по много, наистина много – свърши ли ми чашата си правя ново. Предпочитам дълго и черно, без захар – малко като американо. Важно е да имам пълна чаша с кафе до себе си през целия ден.

Кой е най-смелият ти експеримент в изкуството?

Започнах да рисувам върху хартия, плат, после дърво – имам сандали с дървени платформи, нарисувани с кафе, които обичам да нося по участия, имам дървени маси и подноси, часовници с различни размери, а скоро си "вкарах" и от моята боя от кафе под кожата - предполагам, че е първата татуировка в целия свят с кафе. Но професионално и щуро искам да изрисувам някоя гигандска стена с кафе в някое кафене. Искам да направя нещо мащабно и наистина внушително, което да провокира хората.

Какво най-много харесваш в себе си?

Това, че имам сестра близначка и има още някой толкова щур и истински като мен.

Не съм самовлюбена, но определено харесвам факта, че не се притеснявам да се хвърля с главата надолу за нови идеи, дори никой да не вярва в това. Изкуството ми с кафе е бунт и пример - бунт към всеобщите порядки - дори и да съм завършила Право и да разочаровам близките си, че не се занимавам с това, винаги можеш да обърнеш нова страница в живота си и да рискуваш. Да си щастлив и да си първи в нещо, дори и в началото да си сам, да те смятат за луд и да не те подкрепят. Не се отказвам и ако вярвам в нещо или в себе си, няма сила или човек, който да ме спре да довърша идеята си до края. Искам изкуството ми да се свързва и с моя пример, че независимо колко нереално и недостижимо да ти се струва нещо, ако наистина вярваш, ще се случи. Че не трябва да се отказваш, не трябва да се страхуваш да си различен и да бъдеш себе си. Че винаги можеш да поемеш в друга посока в живота си и всичко зависи само и единствено от теб самия – това е доста отговорно, но и ти дава свобода да избираш сам за себе си.

А какво би променила?

Ужасно нетърпелив човек съм и искам всичко да се случва на момента, както и не обичам съвети от други хора. Харесвам се такава, каквато съм с моите си несъвършенства и ако променя нещо, няма да съм аз. Бих работила в посока да надграждам себе си и да се предизвиквам повече и в повече сфери. Наивно вярвам в добротата на хората и често не преценявам кога намеренията на хората са искренни и кога със задна цел – това едва ли се променя.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е истински, има от всичко в него. Бих казала, че е като на всеки останал, но различното е начинът, по който гледам и възприемам случващото се. Не е розов, имам си и падения, възходи, болка и любов – различава се единствено по това как реша да приема нещата - с усмивка или не. Колкото и странно да звучи и да изглежда, че е пълен с веселие или хора, доста често в него съм сама с картините, кучето си, разходките сред природата и чашата кафе, разбира се. Предполагам, че повечето хора на изкуството са като мен и понякога тишината и спокойствието им помага да създават и нямат нужда постоянно да са в лудницата на тълпата и в светлината на прожекторите. Определено търся баланс и хармония в живота си и мисля, че успявам да ги намеря.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама