Ивелина Колева, сестрата на Преслава: За да запазим една песен през вековете, трябва да я подновяваме


Ивелина Колева, сестрата на Преслава: За да запазим една песен през вековете, трябва да я подновяваме
Снимка: личен архив

Ивелина Колева е една от най-популярните народни певици, с богата биография, в която десетки авторски песни съжителстват с най-емблематичните, с които фолклорът ни разполага. Ива, която също така е сестра на Преслава, ще е и един от водещите изпълнители, които ще можем да чуем на фестивала на фолклорната носия в Жеравна това лято. Ето какво разказа тя на колегите ни от "Мисия България".

Как възникна при вас любовта към фолклора? Помните ли първите песни, които сте изпели, какво ви запали и как решихте да станете певица?

У дома винаги се е пеело. Майка ми изпълнява прекрасно народни песни. По нейно време, когато е искала да учи в Котел, родителите й не са я пуснали, защото са сметнали, че е много рано да се отдели и да живее в сама на 14 години (там приемът е след 7-ми клас) в друг град. Мечтаела е да има дете, което да пее, а Господ и е дал две пеещи дъщери. Талантът ни е даден от нея и песните, които съм чувала като малка, бяха изпяти от нея.

Изпълнявате и авторски народни песни; какво човек взема от автентичния фолклор и какво прибавя от себе си, когато се осмели да направи собствена песен?

Още в ученическите си години имахме задача по народно пеене да композираме мелодия по даден текст, както и обратното - по дадена мелодия да напишем текст. Отдаваше ми се и затова до ден днешен пиша песни. Половината от моите песни са авторски и започнах самостоятелна музикална кариера именно с авторска народна музика.

Лесно е да запишеш песен, която народът харесва, но сладостта идва, когато създадеш нещо ново и то се приеме от почитателя на фолклора. В никакъв случай не отричам записите на старите песни, защото, за да запазим една песен през вековете, трябва да я подновяваме постоянно, за да не се забрави. Имам и такива песни, които търся, модернизирам, налага се да допълвам с текст, понякога и с мелодия, защото липсва (старите хора понякога не ги помнят и никъде ги няма записани).

Кое е най-сложното предизвикателство в народното пеене, нещо, върху което самата вие сте работили най-много и все още продължавате да подобрявате?

Не знам кое е сложно… Важното е един певец да познава гласа си и да знае какво му отива да пее. Това, че харесва една песен не означава, че тя ще му пасне и ще го покаже в отлична светлина.

Изпълнявате песни от различни и типични фолклорни области: коя е онази област, която сама усещате, че ви "приляга" най-много и защо?

Като изпълнител, който е канен във всяко кътче на България (нищо, че съм добруджанка), е редно да уважим домакините си. Имам записани песни от почти всички фолкорни области. Харесвам да изпълнявам онези песни за маса, защото са по-различни и ми пасват на тембъра. “Сакам да ти влезна в сърцето“, “Две жълтици“ , „В горите на Македония“, “Поздрави далечни“, “Циганка“, “Следа“.

ДОЧЕТЕТЕ ИНТЕРВЮТО ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама