Женската енергия и силата на природата в спектакъла "Дуенде - Земята майка" (ВИДЕО)


Женската енергия и силата на природата в спектакъла "Дуенде - Земята майка" (ВИДЕО)
Снимка: ПР

"Дуенде-Земята майка" е авторски музикално-поетичен спектакъл на Ралица Ковачева - Бежан и Мариана Йотова, който изследва развитието на звука от самото му зараждане. 

Това е един новаторски интерактивен продукт, който има за цел да изследва практически как чрез изкуството на музиката и поезията може да се повлияе човешкото разбиране, съпричастие и грижа към природата. Зовът за помощ на планетата, изразен от човека и изкуството, което създава. 

Звуковата среда на спектакъла отговаря на основната екологична цел, като включва природата с нейните завладяващи звуци. 

Вдъхновението за спектакъла 

Поводът за търсенето на творците в тази посока започва с реалното регистриране на специфичен тътен издаван от недрата на Земята, който се случва непосредствено преди началото на световната пандемия.

В края на ноември 2019 г. се регистрира много ниско честотен звук, излизащ от Земята в определи точки на Индийския океан. Такъв тътен се отчита след големи земетресения, но земетресение няма. Международен екип от учени геолози и сеизмолози не могат да определят на какво се дължи този звук.

Създателите на проекта тълкуват тези научни факти като категоричен знак за промяна в мисленето, отношението и действията на човечеството към околната среда, като потребност от нов начин за съжителство и съхранение на Земята, през призмата на женската енергия и природа, тази, която ражда и съхранява живота, състрадателна, емпатична, съчувстваща и по-близка до вътрешните си инстинкти.

“Дуенде-Земята-майка” е музикално-поетичен спектакъл, изграден върху текстове на поетесата Красимира Атанасова.

В своята поезия и проза Красимира Атанасова докосва дълбоко скритите и незнайни дълбини на човешката природа: непредсказуема, страшна, бездънна, божествена. Нейният свят е светът на българите - тук и сега, но и там и завинаги. 

Повече за спектакъла и къде можем да го гледаме - вижте в интервюто: 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама