Книжарници Orange стартираха кампания за насърчаване на четенето при децата


Книжарници Orange стартираха кампания за насърчаване на четенето при децата
Снимка: Книжарници "Orange"

Четенето при децата, особено от ранна детска възраст е от изключително значение за тяхното развитие. Това е основна задача на родителите, а инициативите, свързани с детските книги подпомагат този толкова важен процес. Ето защо събитията, свързани с книгите, четенето и децата са от добрите новини, от които толкова много имаме нужда. През август 2023 г. стартира национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“, организирана от  верига книжарници Orange, в партньорство с фондация „Детски книги“. Основната цел на кампанията е насърчаването на четенето при децата до 13-годишна възраст. Една нелека, но благородна задача, чийто фокус е стимулирането на въображението и креативността, личностното развитие и емпатичното отношение, както и да подпомогне формирането на функционална грамотност у подрастващите. В интервю за Actualno.com изпълнителният директор на книжарници Orange Ния Арсениева разкрива подробности за начинанието.

Какъв е Вашият личен мотив за създаването на инициативата „Четем-разгръщаме светове“?

Ранното детско развитие и образованието като цяло винаги са съпътствали компанията във всеки етап от развитието ѝ. През изминалите 15 години в Orange сме работили по редица инициативи, свързани с детското четене, имала съм възможността да участвам в много от тях. Съвсем естествено, след като станах майка, възприех темата не само като важна, но и като лична. Наблюдавах емоциите на моята дъщеря, промени в поведението ѝ, реакции, които свързвах с конкретни сюжети в четени книги. И всичко, което преди това съм знаела, придоби допълнителна сила и дълбочина. Предприехме стъпки по разширяване на детските сектори в обектите, започнахме работа с нови издателства. Осъзнах, че се намирам в уникална позиция – ценностите на компанията да се припокриват с моите лични такива и имам инструмент да опитам да осъществя промяна.

През последните години младите родители сякаш осъзнават по-силно необходимостта от ранното четене на децата. Според Вас на какво се дължи това?

Допускам, че е естествена реакция на ежедневието ни. Свидетели сме на грозни ситуации и събития всеки ден и осъзнаваме, че трябва да инвестираме повече усилия в развитието на децата си, за да изградят критично мислене и представа за добро и лошо. Книгите неизменно помагат за това.

Кой жанр книги предпочитат родителите за децата си?

Предпочитат приказки или енциклопедии.

Част от идеята на инициативата е да ги насочим към различни формати както образователни, така и художествени, които задължително да са съобразени с възрастта. Илюстрованите издания стимулират въображението и креативността на децата, приказките изграждат архетипи, енциклопедиите дават лесни обяснения за света. Всички са важни и въздействат по различен положителен начин върху детето.

Имате ли наблюдения за повишаване на интереса към детските книги от страна на родителите? А от страна на децата?

Забелязваме засилен масов интерес в по-големите градове в страната. Много родители осъзнават, че четенето стимулира развитието на децата им. Понякога избират книгата и като алтернатива на мобилните устройства.

В по-малките населени места често обаче липсва информираност за ползите на ранното детско четене. Един конкретен случай ме накара да насоча вниманието си в тази посока. Преди 4 или 5 години затваряхме кампания за набиране на книги за детски градини в малки населени места. Бях в едно село в Монтанска област, занесохме книгите, четохме. Около мен се бяха събрали група деца и от дума на дума разбрах, че на 3 от 5 никога не са им чели вкъщи. Имаме много работа с родителите на тези деца.

А колкото до децата. Те искат да четат или да им се чете, ако все още не могат. Въпросът е този интерес да се пази и подхранва по правилен начин.

На фона на дигиталните устройства става ли четеното все по-модерно? Ще оцелее ли четенето?

Да, както по-горе отбелязах много родители приемат четенето като алтернатива на дигиталните устройства. Имаме и не малко примери за теми или личности, които излизат от дигиталния свят и влизат в книжния. Блогъри, влогъри и инфлуенсъри издават книги. Разбира се, че ще оцелее. Всяка година се издават все повече заглавия.

Чия според Вас е отговорността да се запази интересът към книгите и четено сред децата?

Със сигурност на родителя. Да покажем чрез личен пример, че е хубаво да се чете. Да не задължаваме да се четат определени заглавия. Или да се караме на децата защо не четат. Времето с книга е удоволствие и когато слагаме на преден план нещо като задължение, магията изчезва. Подходът е много важен. Както и правилно подбраните книги. Учителите също играят много важна роля на по-късен етап.

Разкажете ни повече за това как се зароди идеята за създаването на инициативата „Четем-разгръщаме светове”? Какви са основните й цели?

С екипа обсъждахме различни идеи за фокусиране върху темата за детското четене – детска читателска програма, читателски клубове, нещо, което да обедини всичките ни предишни усилия. Правихме срещи с организации, работещи активно по въпроса. Така се запознахме и с Вал Стоева от фондация „Детски книги“. Малко преди първата ни среща излязоха резултатите от матурите след 12-ти клас, тъжна статистика. Вал ни даде още тъжни статистики, свързани с функционалната неграмотност у подрастващите.

Затова и с инициативата „Четем – разгръщаме светове“ поглеждаме четенето от още един ъгъл, засягаме проблем, за който под една или друга форма говорим ежедневно – проблемът с функционалната неграмотност. И за да не бъркаме какво точно е функционална неграмотност – не е невъзможност да четеш или да пишеш. Това е липсата на умение у подрастващите да извличат смисъл от текст, трудност при съсредоточаване, невъзможност за изграждане на критично мислене, толкова нужно в днешния свят, който ни залива с информация. Функционалната неграмотност въздейства негативно върху способността на младите хора да изградят модели за поведение, представа за добро и лошо. Тук идва и основната цел на кампанията - четенето от ранна детска възраст качествено подобрява представянето на децата, способностите им да се справят с ежедневни ситуации и е основен инструмент за борба с функционалната неграмотност. Четенето дава стабилна основа за развитие на всяко дете.

Как решихте да си партнирате с фондация „Детски книги“?

Фондация „Детски книги“, Вал Стоева и целият екип са отдадени на мисията да насърчават четенето, работят за едно по-грамотно младо поколение. Имат задълбочено разбиране по темата, изградени канали за комуникация с много училища и библиотеки. Вярваме, че заедно можем да постигнем много повече.

Страхотно е да имаш партньор като Вал - с толкова информация, експертиза и лично отношение.

Какви са бъдещите Ви планове за насърчаването на четенето сред децата до 13-годишните? Как планирате да се развие инициативата?

Инициативата е част от дългосрочно партньорство на книжарници Ориндж и фондация „Детски книги”. Това е повече от кампания, повече от партньорство, това е мисия и наш дългосрочен ангажимент да подпомагаме финансово дейността на фондацията, чрез което да се закупуват книги за библиотеки, за читателските клубове, в които към момента членуват над 7000 деца, за организиране на събития, които информират за ползите от детското четене и приближават децата и родителите до книгите.

Планирате ли подобни инициативи и сред юношите над 13 години?

Към момента искаме да съсредоточим усилията си там, където вярваме че ще има най-голям ефект, а именно при децата до 13-годишна възраст. Подходът при тийнейджърите е много по-различен. Особено когато се борим с вече изграден навик на „нечетене“ на книги. Ще дойде и момент за следваща стъпка, всичко с времето си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама