Книжарници Orange стартираха кампания за насърчаване на четенето при децата


Книжарници Orange стартираха кампания за насърчаване на четенето при децата
Снимка: Книжарници "Orange"

Четенето при децата, особено от ранна детска възраст е от изключително значение за тяхното развитие. Това е основна задача на родителите, а инициативите, свързани с детските книги подпомагат този толкова важен процес. Ето защо събитията, свързани с книгите, четенето и децата са от добрите новини, от които толкова много имаме нужда. През август 2023 г. стартира национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“, организирана от  верига книжарници Orange, в партньорство с фондация „Детски книги“. Основната цел на кампанията е насърчаването на четенето при децата до 13-годишна възраст. Една нелека, но благородна задача, чийто фокус е стимулирането на въображението и креативността, личностното развитие и емпатичното отношение, както и да подпомогне формирането на функционална грамотност у подрастващите. В интервю за Actualno.com изпълнителният директор на книжарници Orange Ния Арсениева разкрива подробности за начинанието.

Какъв е Вашият личен мотив за създаването на инициативата „Четем-разгръщаме светове“?

Ранното детско развитие и образованието като цяло винаги са съпътствали компанията във всеки етап от развитието ѝ. През изминалите 15 години в Orange сме работили по редица инициативи, свързани с детското четене, имала съм възможността да участвам в много от тях. Съвсем естествено, след като станах майка, възприех темата не само като важна, но и като лична. Наблюдавах емоциите на моята дъщеря, промени в поведението ѝ, реакции, които свързвах с конкретни сюжети в четени книги. И всичко, което преди това съм знаела, придоби допълнителна сила и дълбочина. Предприехме стъпки по разширяване на детските сектори в обектите, започнахме работа с нови издателства. Осъзнах, че се намирам в уникална позиция – ценностите на компанията да се припокриват с моите лични такива и имам инструмент да опитам да осъществя промяна.

През последните години младите родители сякаш осъзнават по-силно необходимостта от ранното четене на децата. Според Вас на какво се дължи това?

Допускам, че е естествена реакция на ежедневието ни. Свидетели сме на грозни ситуации и събития всеки ден и осъзнаваме, че трябва да инвестираме повече усилия в развитието на децата си, за да изградят критично мислене и представа за добро и лошо. Книгите неизменно помагат за това.

Кой жанр книги предпочитат родителите за децата си?

Предпочитат приказки или енциклопедии.

Част от идеята на инициативата е да ги насочим към различни формати както образователни, така и художествени, които задължително да са съобразени с възрастта. Илюстрованите издания стимулират въображението и креативността на децата, приказките изграждат архетипи, енциклопедиите дават лесни обяснения за света. Всички са важни и въздействат по различен положителен начин върху детето.

Имате ли наблюдения за повишаване на интереса към детските книги от страна на родителите? А от страна на децата?

Забелязваме засилен масов интерес в по-големите градове в страната. Много родители осъзнават, че четенето стимулира развитието на децата им. Понякога избират книгата и като алтернатива на мобилните устройства.

В по-малките населени места често обаче липсва информираност за ползите на ранното детско четене. Един конкретен случай ме накара да насоча вниманието си в тази посока. Преди 4 или 5 години затваряхме кампания за набиране на книги за детски градини в малки населени места. Бях в едно село в Монтанска област, занесохме книгите, четохме. Около мен се бяха събрали група деца и от дума на дума разбрах, че на 3 от 5 никога не са им чели вкъщи. Имаме много работа с родителите на тези деца.

А колкото до децата. Те искат да четат или да им се чете, ако все още не могат. Въпросът е този интерес да се пази и подхранва по правилен начин.

На фона на дигиталните устройства става ли четеното все по-модерно? Ще оцелее ли четенето?

Да, както по-горе отбелязах много родители приемат четенето като алтернатива на дигиталните устройства. Имаме и не малко примери за теми или личности, които излизат от дигиталния свят и влизат в книжния. Блогъри, влогъри и инфлуенсъри издават книги. Разбира се, че ще оцелее. Всяка година се издават все повече заглавия.

Чия според Вас е отговорността да се запази интересът към книгите и четено сред децата?

Със сигурност на родителя. Да покажем чрез личен пример, че е хубаво да се чете. Да не задължаваме да се четат определени заглавия. Или да се караме на децата защо не четат. Времето с книга е удоволствие и когато слагаме на преден план нещо като задължение, магията изчезва. Подходът е много важен. Както и правилно подбраните книги. Учителите също играят много важна роля на по-късен етап.

Разкажете ни повече за това как се зароди идеята за създаването на инициативата „Четем-разгръщаме светове”? Какви са основните й цели?

С екипа обсъждахме различни идеи за фокусиране върху темата за детското четене – детска читателска програма, читателски клубове, нещо, което да обедини всичките ни предишни усилия. Правихме срещи с организации, работещи активно по въпроса. Така се запознахме и с Вал Стоева от фондация „Детски книги“. Малко преди първата ни среща излязоха резултатите от матурите след 12-ти клас, тъжна статистика. Вал ни даде още тъжни статистики, свързани с функционалната неграмотност у подрастващите.

Затова и с инициативата „Четем – разгръщаме светове“ поглеждаме четенето от още един ъгъл, засягаме проблем, за който под една или друга форма говорим ежедневно – проблемът с функционалната неграмотност. И за да не бъркаме какво точно е функционална неграмотност – не е невъзможност да четеш или да пишеш. Това е липсата на умение у подрастващите да извличат смисъл от текст, трудност при съсредоточаване, невъзможност за изграждане на критично мислене, толкова нужно в днешния свят, който ни залива с информация. Функционалната неграмотност въздейства негативно върху способността на младите хора да изградят модели за поведение, представа за добро и лошо. Тук идва и основната цел на кампанията - четенето от ранна детска възраст качествено подобрява представянето на децата, способностите им да се справят с ежедневни ситуации и е основен инструмент за борба с функционалната неграмотност. Четенето дава стабилна основа за развитие на всяко дете.

Как решихте да си партнирате с фондация „Детски книги“?

Фондация „Детски книги“, Вал Стоева и целият екип са отдадени на мисията да насърчават четенето, работят за едно по-грамотно младо поколение. Имат задълбочено разбиране по темата, изградени канали за комуникация с много училища и библиотеки. Вярваме, че заедно можем да постигнем много повече.

Страхотно е да имаш партньор като Вал - с толкова информация, експертиза и лично отношение.

Какви са бъдещите Ви планове за насърчаването на четенето сред децата до 13-годишните? Как планирате да се развие инициативата?

Инициативата е част от дългосрочно партньорство на книжарници Ориндж и фондация „Детски книги”. Това е повече от кампания, повече от партньорство, това е мисия и наш дългосрочен ангажимент да подпомагаме финансово дейността на фондацията, чрез което да се закупуват книги за библиотеки, за читателските клубове, в които към момента членуват над 7000 деца, за организиране на събития, които информират за ползите от детското четене и приближават децата и родителите до книгите.

Планирате ли подобни инициативи и сред юношите над 13 години?

Към момента искаме да съсредоточим усилията си там, където вярваме че ще има най-голям ефект, а именно при децата до 13-годишна възраст. Подходът при тийнейджърите е много по-различен. Особено когато се борим с вече изграден навик на „нечетене“ на книги. Ще дойде и момент за следваща стъпка, всичко с времето си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама