Лора Тенева: Връзката, която човек установява със себе си в екстремните спортове, е несравнима


Лора Тенева: Връзката, която човек установява със себе си в екстремните спортове, е несравнима
Снимка: Личен архив

Лора Тенева е от жените, които харесват адреналина и екстремните преживявания. Това е и причината да практикува такива спортове като сноуборд, сърф и кайтсърф. Както сама ни сподели: "Чрез сноуборда намирам още една частичка от себе си – дали чрез стила си на каране, избора на екипировка, хората, с които се откривам и синхронизирам и чрез всички начини, по които предизвиквам характера си". Лора е част от женската група за любители на сноуборд и екстремни спортове - Snowbaording GIRLS Bansko. За една година, вече са над 300 момичета, а на 16 март 2023 празнуват своя рожден ден със специално събитие (научете повече тук).

Можеш ли да опишеш себе си само с 3 думи?

Приключенец, креативна и свободолюбива.

Завършила си интериорен дизайн, работиш като UX&UI Designer, но също така си запален любител на екстремните спортове. Кога и как се роди страстта ти към сноуборда?

Всичко започна през сезона на 2019-2020 година, когато дойдох да посетя приятелката си Мария в Банско. Събрахме се групичка от няколко човека, които се бяха решили да започнат да се учат да карат сноуборд от нулата. Започнахме заедно и се забавлявахме много, тъй като преминахме през това пътешествие ръка за ръка и изживявахме еднакви трудности и постижения. Падахме заедно, развивахме се заедно и сега, 3 сезона по-късно, вече сме добри и уверени сноубордисти, наслаждаващи се на всеки миг извоювана свобода сред планинските върхове.

Кое ти беше най-трудно в началото?

Сноубордът изисква добра физическа подготовка. Без опит в началото - физическото усилие, което трябва да положиш, за да се научиш, ръка за ръка с психическото натоварване от целия процес, определено са изтощителна комбинация.

Какво е чувството, когато стъпиш на сноуборда?

Сякаш си на магическо летящо килимче, което ти позволява да навлезеш в един друг свят на душевно-физически изживявания. Още повече, че сноубордът е и средство за себеизразяване. Чрез него намирам още една частичка от себе си – дали чрез стила си на каране, избора на екипировка, хората, с които се откривам и синхронизирам и чрез всички начини, по които предизвиквам характера си. Тази връзка, която човек установява със себе си в екстремните спортове, е несравнима.

Има ли място, на което мечтаеш да се спуснеш?

Сигурно някъде в Канада или Аляска. Представям си мечтано място, което съчетава нощно каране и северно сияние, може би реално съществува такова някъде там.

Ти си част от Snowboarding Girls Bansko, разкажи ни малко повече за вас.

Ние сме много енергично и ентусиазирано общество от момичета-любители на екстремни спортове не само през зимата, но и през другите сезони. Започнахме със сноуборда през зимния сезон на 2021-2022, преминахме през планинско каране на колело, до сърф, кайтсърф, уейкборд през лятото до късна есен. Събираме се често, основно в Банско, но понякога и пътуваме заедно до различни дестинации или се срещаме някъде по света.

Какви са предимствата да караш в компанията на жени?

Вълнението, което заедно изпитваме, достигайки нови постижения, изживявания, емоции. Начинът, по който се учим една от друга, е много ценен. Така се научихме от самото начало – да си помагаме, и е прекрасно да предадеш идеята за такова отношение.

На 16 март ще празнувате първия си рожден ден, какво сте планирали за тогава?

На 16-ти март каним всичките си приятели и фенове да дойдат на нашето парти в Контрабар в Банско, да празнуваме заедно първата година от съществуването на Snowboarding Girls Bansko. Да отбележим подобаващо нашите постижения, но също така и всички запознанства и приятелства, които сме установили чрез тази общност.

Какво най-много харесваш в себе си?

Най-много харесвам адаптивността си, способността ми да се променям, да научавам нови неща и да ги използвам, за да надградя личността си с всяко едно от тях.

А какво би променила?

Бих искала да бъда по-смела, да не премислям чак толкова нещата и да си позволявам да правя грешки, да се уча в движение, защото така или иначе няма нищо перфектно на този свят.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е шарен. Шарен на изживявания, на емоции, на промени, на хора, дейности, на места, че и в буквалния смисъл – с много, много цветове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама