Лора Тенева: Връзката, която човек установява със себе си в екстремните спортове, е несравнима


Лора Тенева: Връзката, която човек установява със себе си в екстремните спортове, е несравнима
Снимка: Личен архив

Лора Тенева е от жените, които харесват адреналина и екстремните преживявания. Това е и причината да практикува такива спортове като сноуборд, сърф и кайтсърф. Както сама ни сподели: "Чрез сноуборда намирам още една частичка от себе си – дали чрез стила си на каране, избора на екипировка, хората, с които се откривам и синхронизирам и чрез всички начини, по които предизвиквам характера си". Лора е част от женската група за любители на сноуборд и екстремни спортове - Snowbaording GIRLS Bansko. За една година, вече са над 300 момичета, а на 16 март 2023 празнуват своя рожден ден със специално събитие (научете повече тук).

Можеш ли да опишеш себе си само с 3 думи?

Приключенец, креативна и свободолюбива.

Завършила си интериорен дизайн, работиш като UX&UI Designer, но също така си запален любител на екстремните спортове. Кога и как се роди страстта ти към сноуборда?

Всичко започна през сезона на 2019-2020 година, когато дойдох да посетя приятелката си Мария в Банско. Събрахме се групичка от няколко човека, които се бяха решили да започнат да се учат да карат сноуборд от нулата. Започнахме заедно и се забавлявахме много, тъй като преминахме през това пътешествие ръка за ръка и изживявахме еднакви трудности и постижения. Падахме заедно, развивахме се заедно и сега, 3 сезона по-късно, вече сме добри и уверени сноубордисти, наслаждаващи се на всеки миг извоювана свобода сред планинските върхове.

Кое ти беше най-трудно в началото?

Сноубордът изисква добра физическа подготовка. Без опит в началото - физическото усилие, което трябва да положиш, за да се научиш, ръка за ръка с психическото натоварване от целия процес, определено са изтощителна комбинация.

Какво е чувството, когато стъпиш на сноуборда?

Сякаш си на магическо летящо килимче, което ти позволява да навлезеш в един друг свят на душевно-физически изживявания. Още повече, че сноубордът е и средство за себеизразяване. Чрез него намирам още една частичка от себе си – дали чрез стила си на каране, избора на екипировка, хората, с които се откривам и синхронизирам и чрез всички начини, по които предизвиквам характера си. Тази връзка, която човек установява със себе си в екстремните спортове, е несравнима.

Има ли място, на което мечтаеш да се спуснеш?

Сигурно някъде в Канада или Аляска. Представям си мечтано място, което съчетава нощно каране и северно сияние, може би реално съществува такова някъде там.

Ти си част от Snowboarding Girls Bansko, разкажи ни малко повече за вас.

Ние сме много енергично и ентусиазирано общество от момичета-любители на екстремни спортове не само през зимата, но и през другите сезони. Започнахме със сноуборда през зимния сезон на 2021-2022, преминахме през планинско каране на колело, до сърф, кайтсърф, уейкборд през лятото до късна есен. Събираме се често, основно в Банско, но понякога и пътуваме заедно до различни дестинации или се срещаме някъде по света.

Какви са предимствата да караш в компанията на жени?

Вълнението, което заедно изпитваме, достигайки нови постижения, изживявания, емоции. Начинът, по който се учим една от друга, е много ценен. Така се научихме от самото начало – да си помагаме, и е прекрасно да предадеш идеята за такова отношение.

На 16 март ще празнувате първия си рожден ден, какво сте планирали за тогава?

На 16-ти март каним всичките си приятели и фенове да дойдат на нашето парти в Контрабар в Банско, да празнуваме заедно първата година от съществуването на Snowboarding Girls Bansko. Да отбележим подобаващо нашите постижения, но също така и всички запознанства и приятелства, които сме установили чрез тази общност.

Какво най-много харесваш в себе си?

Най-много харесвам адаптивността си, способността ми да се променям, да научавам нови неща и да ги използвам, за да надградя личността си с всяко едно от тях.

А какво би променила?

Бих искала да бъда по-смела, да не премислям чак толкова нещата и да си позволявам да правя грешки, да се уча в движение, защото така или иначе няма нищо перфектно на този свят.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е шарен. Шарен на изживявания, на емоции, на промени, на хора, дейности, на места, че и в буквалния смисъл – с много, много цветове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама