Мария Донкова ни учи как да "хакнем" тялото си, за да бъдем по-здрави и щастливи


Мария Донкова ни учи как да "хакнем" тялото си, за да бъдем по-здрави и щастливи
Снимка: Личен архив

От момента, в който се родим, ние започваме да остаряваме. Едва след 45 години започваме да осъзнаваме, че нямаме същата сила и издръжливост за обичайните дейности. При столетниците се установява, че само 20% от тях имат наследствен ген за по-продължителен живот. При останалите 80%, водещи са техния начин на живот и придобитите навици. Мария Донкова е намерила начин съзнателно да промени начина си на живот и да се раздели със свои вредни навици. Съвсем скоро, на 20 май от 11:00 ч. в център Vita Rama, тя ще сподели своя личен опит, ще разкаже повече за биохакинга и ще представи безалкохолните алтернативи на алкохола. Защото здравето е избор, който правим всеки ден.

Живяла сте в Испания и САЩ, с какво българите се различават по отношение на начина, по който се отнасят към здравето си?

Всеки, който е сменил начина си на живот, било по критерий местоживеене или е станал вегетарианец, е направил промяна и един вид е хакнал биосистемата си за добро. Да отидеш в друга страна и да се впишеш в средата изисква смелост и постоянство, както и голяма вяра в собствените сили. В чужбина има правила и закони, които нашенците спазват, за разлика от родината си. Променят и здравословните си навици за добро, най-вече, за да не отсъстват от работата си. Аз например и в двете страни отказвах цигарите. Когато се прибрах от Америка, пропуших, но в Испания успях да се хакна и да преборя този навик. Всяка промяна е много подходяща за биохакинг. В чужбина българите са много добри шофьори и не си помислят да пият и да карат. Положителното е, че и много малко българи пушат. Повечето се отказват от цигарите поради работата и защото няма как да пушат, а също са и по-скъпи. Имам приятели, които като се приберат в страната ни за почивка, пушат, а като се върнат обратно в чужбина не. Наистина се радвам на българите в чужбина. Дори тук, когато видиш българин, прекарал известно време навън, си личи по придобитите навици: спазва правилата, преглежда се редовно на лекар и тн. За съжаление, мъжете и там, и тук не обръщат много внимание на здравето си, но всичко е индивидуално.

Кои според вас са най-големите здравословни грешки на българина?

Българинът е недоверчив и когато не знае нещо, го отрича, пие хапчета за всичко и се самолекува, не се движи достатъчно и прекалява с алкохола, fast food-a и цигарите. Българинът вместо да подобри навиците си, продължава да си яде баклавата, нищо, че има диабет и след това като глътне великото хапче си мисли, че всичко е наред. Дисциплината в навиците и търпението му липсват.

Вие се занимавате с биохакинг. Какво представлява и защо става все по-популярен?

Биохакингът е всяка промяна, водеща до по-добро физическо и психическо здраве. То може да бъде натурално/естествено или с ползването на нови технологии и медикаменти. Може и да е комбинирано. Популярен е защото продължителността на живота вече се е увеличила двойно за два века. Целта на биохака е, освен забавяне на мутациите в организма, водещи до инфекции, болести и остаряване, да останем активни до края. Да сме активни в преклонна възраст, а не на легло. Вижте как е със софтуера - той на определен период се ъпгрейтва, защото с времето става по-бавен в изпълнението на зададените му задачи, забива, а паметта на хардуера не стига. Същото е и при промяна на навиците за по-добро.

Как би могъл да промени начина, по който живеем? Какви са потенциалните предимства и предизвикателства?

Има два начина всеки да промени начина си на живот: външен натиск, например заболяване като диабет, което ви провокира да минете на специална диета и упражнения. И вътрешен, защото сте стигнали до момента, в който разбирате, че искате да сте по-ефективни, по-здрави, по-добри за себе си, за семейството си, за работата си.

Предимствата са по-добър здравен статус, активност до последно, а не застояване в медицински центрове. Предизвикателствата са навсякъде и по всяко време. Кислородът и движението са изключителни важни. А вижте замърсения въздух в съчетание с неправилно дишане могат значително да влошат работата на мозъка ни, който е 2% от тялото ни, но за да функционира изразходва 20% от енергията ни.

Възможно ли е наистина да "хакнем" тялото си и вие самата как го правите?

Знаете ли, че стволовите ни клетки са най-много, когато сме на 1 година, после на 20 години вече са наполовина, на 40 – вече една четвърт, а на 60 – една осма. Това означава, че възможността тялото да се възстановява само рязко намалява с увеличението на възрастта, затова трябва да му помогнем. Лично аз спрях да пуша на 35 години, а след 10 години и да пия алкохол. Цял живот водя балансиран начин на хранене и активност, стремя се да имам хармония и с емоциите. Вижте Лили Иванова, която е без възраст. Тя има спартански режим. Цената на здравето е дисциплина, добри лични навици, повече движение и работа, която ни зарежда с енергия. Всеки иска да е "царят на купона", после да глътне едно хапче и да е здрав на 60 години. Дори и да се създадат хапчета превантивни за остереопороза или други болести, това не означава, че трябва да забравим за добрите си навици.

Как съзнателно да изкореним лошите навици и да възстановим здравето си?

Лошите навици се изкореняват с информация, характер и добрия пример, както и с постоянство и търпение. Когато се събуждам сутрин, благодаря, че виждам, чувам, че се движа, че мисля. Как да не уважавам това, което имам? Най-лесният начин да изкорениш лош навик е да излезеш извън обичайния си ритъм. Например отиваш една седмица на морето. Чудесно е да "забравиш" за цигарите си... Освен това позитивната нагласа, усмивките, хуморът вършат чудеса с пренасочване на мислите. Позивът на мозъка за цигара трае 6 минути, ако през това време използвате журналистическия похват "brake & bridge" и вместо да си мислите какво да ядете вместо да пушите, по-добре станете, разходете се, а най-добре дишайте "box breathing". Превключваме към друга тема.

Скоро ви предстои биохакинг работилница на 20 май в център Vita Rama. Разкажете ни повече за събитието.

Всеки знае, че не е добре да пие и пуши, но го прави. На Работилницата ще обърна внимание към индивидуалността и каква е връзката на гените с начина на живот или епигенетиката. Всеки е добре да комбинира ежегодните си медицински изследвания със слушане на тялото си и индивидуалния си микробиом. Имунитетът е в стомаха ни. За да сме по-здрави, е необходим баланс. На работилницата ще научите практически съвети за подобряване на вредните си навици. Ще има и дегустация на безалкохолни вина, ром и джин, за да се запознаете с техните характеристики, как да ги различавате и защо са възникнали. В момента като част от биохакинг методите се комбинират различни диети, храни и напитки. Благодаря на Vita, които са център за положителни практики за здравето и душата, които осигуряват всичко за събитието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама