Мария Стоянова: Момичето, което живее на пълни обороти


Мария Стоянова: Момичето, което живее на пълни обороти
Снимка: Личен архив

Мария Стоянова е от хората, които не се поставят в рамки и определено обича да се предизвиква. Позитивна, с неизчерпаема енергия, жадуваща за пътешествия и адреналин... От години професионално се занимава с туризъм, има собствен травъл блог -travellingbuzz.com (със сигурност вътре ще намерите нещо интересно и полезно за себе си), а спортът е нейна страст, затова практикува сноуборд, маунтинбайк, мотокрос, уейкборд др. Мария също така е създала общност за екстремни момичета в Банско, с които практикуват спортове в женска мотивираща среда. Вижте какво ни сподели самата Мария за себе си.

Можеш ли да се опишеш само с 3 думи.

Пълна с енергия.

Завършила си "Туризъм", имаш травъл блог, работиш в сферата на туризма, разкажи ни за пътуването като професия и страст.

Не знаех, че пътуването и туризмът ще изиграят толкова голяма роля в живота и развитието ми – както кариерното, така и личностното. Пътуването ме научи на много умения и търпение, уважение и упоритост, както и да гледаш на света и хората с отворени очи, да приемаш всеки и всичко такова, каквото е. Пътуването те учи на адаптивност и справяне с всякакви ситуации. Не бих променила нищо от научените уроци по време на път.

Като професия, туризмът ми е страст още от ученическите ми години. Това е индустрията, в която още тогава исках да работя и да се развивам. И нещата се получиха. Туризмът е изключително динамична, променлива, креативна и предизвикателна сфера. Пътуващият човек и преживяването са в центъра на индустрията. Но в същото време се мисли за устойчивост и минимална следа, което отваря страшно много възможности за креативни и качествени преживявания с мисъл за планетата, хората и околната среда. Възможностите в туризма са необятни.

Променя ли се мирогледът на човек, когато е на път и се среща с други култури?

Разбира се. Това е най-голямото предимство на пътуването – че те учи да приемаш всичко такова, каквото е. Учи те, че си една много малка част от целия свят. Учи на смирение, търпение и уважение.

Като запален пътешественик, в колко страни си била?

Не ги броя – не са много, нито малко. Всяко пътуване натрупва опит, независимо дали е до нова страна или не.

Кое е мястото, което винаги ще остане в сърцето ти и защо?

Индия – невероятно различна страна, култура, природа и хора, което много приятно ме изненада. Пожелавам на всеки да я посети поне веднъж.

А и няма как да не спомена Банско – заради необятните възможности за адреналин и спорт, прекрасния въздух, уникалната общност от стотици дигитални номади от цял свят. А и защото го наричам свой дом от близо две години и не бих го променила.

Дай ни 5 полезни съвета, преди да тръгнем на път.

 Тръгнете с ниски очаквания и останете изненадани.

Бъдете позитивно настроени – дори и някой план да се провали в последния момент, не е краят на света. Let it go и не се натоварвайте.

Уважавайте местната култура и хора – научете няколко думи на местния език и ги използвайте.

Бъдете любопитни – какво прави мястото това, което виждате днес? Разпитвайте хората, проучете особеностите на мястото, за да го уважавате повече.

Инвестирайте средствата си в местни качествени производители.

Активно се занимаваш и с екстремни спортове? Какво ти дава адреналинът?

Адреналинът за мен е терапия. Аз съм силно емоционален човек – във всички крайности. Когато не се чувствам добре или пък се чувствам превъзбудена от добри емоции – хващам колелото или сноуборда и знам, че след едно такова добро физическо натоварване и адреналин емоцията излиза от тялото ми и се чувствам много по-спокойна, готова за нови емоции. Пожелавам на всеки да намери своята активна терапия чрез спорта.

Освен това, жаждата за адреналин и спорт ме подтикна до създаването на общност за сноуборд и екстремни момичета в Банско. Събираме се заедно да караме планински колела, сноуборд, рафтинг и други интересни спортове в женска мотивираща среда.

Планина или море?

Планина - във всяко време от годината. Не съм морски човек, не обичам водата, но въпреки това се предизвиквам да прекарвам време и край морето. Особено покрай новата ми страст – уейкборд.

Ти си деен човек, но какво е нещото, което винаги си искала да научиш, но все не ти остава време?

Програмиране – нямам търпението и то време не се намира... И някой воден спорт. Пробвала съм няколко, но все за кратко време. Все не намирам кога да прекарам по-дълго време близо до вода, за да усъвършенствам уейкборд, кайт или уиндсърф.

Ти самата какво най-много харесваш в себе си?

Че съм пълна с енергия и ентусиазъм да върша много неща. И се опитвам да съм максимално проактивна и независима личност.

А какво би променила?

Твърдоглавието си.

На какво не можеш да устоиш?

Последното ми хрумване: Едва устоявам да не се сдобия с електрически ендуро мотор! След като пробвах за първи път ендуро край Варна, силно се замислих дали да не си взема един такъв, с който да обикалям ендуро пътеките край Банско.

Какъв е твоят свят?

Пълен с адреналин и веселба.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама