Марина Овсянникова - смелата руска журналистка, която възхити света


Марина Овсянникова - смелата руска журналистка, която възхити света
Снимка: стоп кадър

Вчера една жена предизвика вълна от одобрение, подкрепа и възхищение по целия свят. Става въпрос за руската журналистка Марина Овсянникова, която смело изрази своето недоволство от случващото се в Украйна. Тя прекъсна живото излъчване на руската държавна телевизия, размахвайки плакат с надпис: "Не на войната!".

"Не вярвайте на пропагандата, те ви лъжат, руснаците са срещу войната", пишеше на транспарант, с който се появи зад гърба на известната водеща Екатерина Андреева.

Малко след това беше качено в YouTube предварително записано от нея видео, в което редакторката заявява, че случващото се в Украйна е престъпление, а Русия е агресор.

"Отговорността за тази агресия е само на един човек - Владимир Путин. Баща ми е украинец, майка ми рускиня, ние никога не сме били врагове. Русия трябва веднага да прекрати тази братоубийствена война, нашите народи могат да се помирят."

Овсянникова, която е родена в Одеса през 1978 г., призна, че тя също е помагала за пропагандата. 

"За съжаление, през последните няколко години работя за Първи канал. Правех пропаганда за Кремъл и много се срамувам от това – че оставих хората да лъжат от телевизионните екрани и позволих на руския народ да бъде зомбиран. Не казахме нищо през 2014 г., когато всичко започна. Не протестирахме, когато Кремъл отрови Навални. Просто мълчаливо наблюдавахме този нечовешки режим. Сега целият свят се обърна срещу нас и десет поколения наши потомци няма да измият срама от тази братоубийствена война."

Овсянникова може да бъде съдена и я грози затвор.

"Може да бъде подведена под отговорност, включително по член 20.3.3. от Кодекса за административните нарушения ("Публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържайте международния мир и сигурност")", каза източник на ТАСС.

На 4 март Владимир Путин подписа закон, който ефективно криминализира общественото противопоставяне или отразяване на конфликта в новините, несъгласно държавната политика. Ако Овсянникова бъде преследвана по закон, тя може да получи от 3 до 15 години затвор. 

В момента не се знае точното местоположение на журналистката. По-рано бе съобщено, че Овсянникова е отведена в районното управление на Останкински район на Москва, но полицаите заявили на правозащитниците, че тя не е там. В нощта на 15 март станало известно, че задържаната е била открита в дежурната част на телевизионния център "Останкино". Когато адвокатът на "Правозащита" Анри Цискаришвили успял да влезе там, не открил Овсянникова. Адвокатът Даниил Берман разказва за "Медуза", че сутринта на 15 март адвокатите не са успели да намерят Овсянникова нито в дежурната част на "Останкино", нито в полицейските управления на града.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали руската журналистка във видео, качено днес в Telegram.

"Благодарен съм на тези руснаци, които не спират да се опитват да предадат истината. На тези, които се борят с дезинформацията и казват истината, реални факти на своите приятели и близки. И лично на жената, която влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират. Докато вашата страна не се е затворила напълно от целия свят, превръщайки се в много голяма Северна Корея, трябва да се борите. Не трябва да губите шанса си."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама