Милена Ташкова: Всички сме изпитвали механизма на хранителното разстройство


Милена Ташкова: Всички сме изпитвали механизма на хранителното разстройство
Снимка: Живот на килограм

Кой не е изяждал цял шоколад при тежка раздяла? Или е преставал да се храни след тежък ден в офиса. Когато този механизъм стане системен модел на поведение, можем да говорим за хранително разстройство. За съжаление, този проблем не е рядко срещан или необичаен. Той засяга много момичета, но и момчета, често при тях симптомите остават незабелязани, защото все още битува мнението, че хранителните разстройства са проблем само на жените.

Освен известните анорексия и булемия, през последните години зачестяват орторексия — вманиачаване по здравословния начин на живот, прекомерната отдаденост към фитнеса. Тъй като са по-малко познати, могат да останат нелекувани дълъг период от време. За да се пребори с тази тенденция, екипът от психолози на "Живот на килограм" разработва превантивна програма за ученици от 6 до 11 клас — възрастта на най-често отключване. От есента участват в състезанието за социално предприемачество "Промяната" и вече са на финала, заедно с още четири проекта. Тъй като проектът е замислен като безплатен за учениците и училищата, ако спечелят, ще имат възможност да обхванат още повече деца — до този момент са били в близо 20 училища и обратната връзка е повече от отлична.

За да ни разкаже повече, си поговорихме с Милена Ташкова, един от обучителите и ментори в програмата за превенция на хранителни разстройства "Живот на килограм". Води обучения на психолози, педагогически съветници, обществени възпитатели и учители. В момента е преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и обучител в метода психодрама към "Психодраматична работилница".

Как се зароди идеята за инициатива "Живот на килограм"?

Напоследък в терапевтичната ми работа има все повече случай на млади хора с хранителни проблеми. Дори те да не са довели младия човек при нас почти винаги съпътстват проблема, с който идва. Смятам, че когато един проблем се появява често в терапия, ние трябва да атакуваме превенцията!

Защо толкова много млади момичета и жени страдат от хранителни разстройства?

Много млади жени и момичета преживяват емоционални трудности, а често храната е по- близо до нас от хората. Освен това целият свят ни призова да изглеждаме по определен начин- високи, слаби, руси...

Имате ли статистика каква е бройката на болните в България?

Статистиката е от 2011 година когато 250000 е броя на момичетата с анорексия и булемия. От тогава не е правена официална статистика, но по данни на Световната здравна организация броят на заболелите от хранителни разстройства е нараснало в световен мащаб два пъти.

Какво вижда в огледалото едно момиче, което има нездравословна връзка с храната?

Оглеждайки се момичето, което има проблем не се харесва. Често споделят, че са дебели и " всичко им виси". Сякаш не могат да видят обективното си състояние.

Как може да разберем, че нашето дете/приятелка страда от хранително разстройство и как да й помогнем?

Родителите могат да разберат, че децата им може би имат хранителен проблем когато храната като тема, както и външния вид започне да става доминираща . Детето им постепенно започва да ограничава храненето си, да не присъства на семейните вечери, да пие много вода по време на хранене. И всичко това придружено с непрекъснат фокус върху това кога, какво и колко да ям.

Какви са най-честите причини, които отключват анорексия или булемия?

Нехаресването на себе си, трудността да се впиша в среда от приятели, чувството за непълноценност и почти винаги някакво отключващо събитие- раздяла на родителите , преместване в друго училище или друг клас, подигравки от значими хора- може да са приятели, а може и самите родители.

Инициативата „Живот на килограм“ е с цел превенцията в училищата. Как реагират младите момичета?

Не само момичетата, а и много момчета напоследък са засегнати от проблема. В училищата ни приемат с голям интерес и много готовност защото самите деца разбират нуждата от това да се говори по темата.

Какво бихте казали на тези момичета/жени, които имат хранително разстройство, но нямат силата и куража да потърсят помощ?

Бихме им казали, че това е емоционално психично страдание и чувствата им имат значение . Добре е да има към кого да се обърнат, за да споделят защото това не е липса на воля нито лиготия.

Как да подкрепим вашия проект в Промяната?

За нас е голям успех, че стигнахме до тук. За Промяната кандидатстваха 204 проекта, а ние сме сред 5- те финалисти. Вече втора година осем души работим напълно безвъзмездно в над 20 училища в цялата страна. Ако спечелим, ще можем да продължим! Моля ви да ни подкрепите като гласувате за нас ТУК!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама