Милена Ташкова: Всички сме изпитвали механизма на хранителното разстройство


Милена Ташкова: Всички сме изпитвали механизма на хранителното разстройство
Снимка: Живот на килограм

Кой не е изяждал цял шоколад при тежка раздяла? Или е преставал да се храни след тежък ден в офиса. Когато този механизъм стане системен модел на поведение, можем да говорим за хранително разстройство. За съжаление, този проблем не е рядко срещан или необичаен. Той засяга много момичета, но и момчета, често при тях симптомите остават незабелязани, защото все още битува мнението, че хранителните разстройства са проблем само на жените.

Освен известните анорексия и булемия, през последните години зачестяват орторексия — вманиачаване по здравословния начин на живот, прекомерната отдаденост към фитнеса. Тъй като са по-малко познати, могат да останат нелекувани дълъг период от време. За да се пребори с тази тенденция, екипът от психолози на "Живот на килограм" разработва превантивна програма за ученици от 6 до 11 клас — възрастта на най-често отключване. От есента участват в състезанието за социално предприемачество "Промяната" и вече са на финала, заедно с още четири проекта. Тъй като проектът е замислен като безплатен за учениците и училищата, ако спечелят, ще имат възможност да обхванат още повече деца — до този момент са били в близо 20 училища и обратната връзка е повече от отлична.

За да ни разкаже повече, си поговорихме с Милена Ташкова, един от обучителите и ментори в програмата за превенция на хранителни разстройства "Живот на килограм". Води обучения на психолози, педагогически съветници, обществени възпитатели и учители. В момента е преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и обучител в метода психодрама към "Психодраматична работилница".

Как се зароди идеята за инициатива "Живот на килограм"?

Напоследък в терапевтичната ми работа има все повече случай на млади хора с хранителни проблеми. Дори те да не са довели младия човек при нас почти винаги съпътстват проблема, с който идва. Смятам, че когато един проблем се появява често в терапия, ние трябва да атакуваме превенцията!

Защо толкова много млади момичета и жени страдат от хранителни разстройства?

Много млади жени и момичета преживяват емоционални трудности, а често храната е по- близо до нас от хората. Освен това целият свят ни призова да изглеждаме по определен начин- високи, слаби, руси...

Имате ли статистика каква е бройката на болните в България?

Статистиката е от 2011 година когато 250000 е броя на момичетата с анорексия и булемия. От тогава не е правена официална статистика, но по данни на Световната здравна организация броят на заболелите от хранителни разстройства е нараснало в световен мащаб два пъти.

Какво вижда в огледалото едно момиче, което има нездравословна връзка с храната?

Оглеждайки се момичето, което има проблем не се харесва. Често споделят, че са дебели и " всичко им виси". Сякаш не могат да видят обективното си състояние.

Как може да разберем, че нашето дете/приятелка страда от хранително разстройство и как да й помогнем?

Родителите могат да разберат, че децата им може би имат хранителен проблем когато храната като тема, както и външния вид започне да става доминираща . Детето им постепенно започва да ограничава храненето си, да не присъства на семейните вечери, да пие много вода по време на хранене. И всичко това придружено с непрекъснат фокус върху това кога, какво и колко да ям.

Какви са най-честите причини, които отключват анорексия или булемия?

Нехаресването на себе си, трудността да се впиша в среда от приятели, чувството за непълноценност и почти винаги някакво отключващо събитие- раздяла на родителите , преместване в друго училище или друг клас, подигравки от значими хора- може да са приятели, а може и самите родители.

Инициативата „Живот на килограм“ е с цел превенцията в училищата. Как реагират младите момичета?

Не само момичетата, а и много момчета напоследък са засегнати от проблема. В училищата ни приемат с голям интерес и много готовност защото самите деца разбират нуждата от това да се говори по темата.

Какво бихте казали на тези момичета/жени, които имат хранително разстройство, но нямат силата и куража да потърсят помощ?

Бихме им казали, че това е емоционално психично страдание и чувствата им имат значение . Добре е да има към кого да се обърнат, за да споделят защото това не е липса на воля нито лиготия.

Как да подкрепим вашия проект в Промяната?

За нас е голям успех, че стигнахме до тук. За Промяната кандидатстваха 204 проекта, а ние сме сред 5- те финалисти. Вече втора година осем души работим напълно безвъзмездно в над 20 училища в цялата страна. Ако спечелим, ще можем да продължим! Моля ви да ни подкрепите като гласувате за нас ТУК!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама