Момичетата от Тути Веджифрути, които учат децата на добри хранителни навици


Момичетата от Тути Веджифрути, които учат децата на добри хранителни навици
Снимка: Anabelle Moghadam

Знаем, че децата ни трябва да се хранят с качествена и балансирана храна, ако искаме да бъдат здрави. За съжаление, проблемът с наднорменото тегло в България сред подрастващите е огромен. Много малчугани предпочитат да ядат чипсове и вафли вместо плодове, което се отразява не само на здравето, но и на килограмите им. Точно това се опитват да променят актрисите Мануела Саркисян и Силвия Тенева. Вече трета те обикалят училища в малки населени места в страната, за да вдъхновяват учениците да се хранят осъзнато и пълноценно. Вкусното им приключение започва през 2021 г., когато създават куклено-интерактивната лекция-пърформанс "Тути веджифрути". Там с помощта на главната героиня Феноменалис Изумрудис (накратко ФИ), децата могат да научат с какво различните плодове и зеленчуци са полезни за здравето ни и защо е важно да ги ядем. През следващите години разгръщат и обогатяват проекта си, целейки да достигнат до още повече деца. Научете какво ни споделиха за начинанието си и защо е толкова важно да бъдем осъзнати за храната, която консумираме. 

Здравословното хранене при децата е изключително сериозна тема, която вие съумявате да представите по забавен и лек начин. Как ви хрумна идеята?

През 2017 и 2018 г. Силвия беше организирала “Ден на революцията в храненето - Казанлък”, иницииран от фондация "За храната". В началото на 2019 г. тя предложи да направим детски спектакъл, свързан с храната. Идеята действително беше да представим на децата пълноценното хранене по вдъхновяващ и вълнуващ начин. С развитието на проекта през последните две години подплътихме мотивацията си и с обезпокоителните статистики на СЗО за затлъстяването при децата, което върви с по-бързи темпове, отколкото при възрастните, както и данните на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, според които 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване.

Обиколили сте доста населени места из България, запознали сте се с много дечица. Кой е най-големият "препъни камък" в детското мислене по тази тема?

Стараем се, наистина, да обхващаме населени места от различни кътчета на страната - на изток, на запад, на север и на юг, в централната част на България. Според нас най-големият “препъни камък” в детското мислене е нездравословният пример, който децата виждат от страна на възрастните, в обществото, в което живеем. Достъпът до хранителни продукти, които по никакъв начин не подпомагат растежа и здравето на децата, не само че е изключително лесен, но дори се насърчава, рекламира и представя като нещо полезно. Съответно тези храни стават част от хранителното им меню и след това е много трудно да насочат поглед към сигналите на тялото си и да направят връзката между храната, която консумират и начина, по който тялото реагира и се чувства впоследствие.

Създали сте образователна програма за ученици от 1-ви до 7-ми клас. Какво включва тя?

Образователната ни програма се роди една година след премиерата на куклено-интерактивната лекция-пърформанс “Тути веджифрути”. Кръстихме я “Бъди в час с ФИ”. ФИ или още Феноменалис Изумрудис, е нашата главна героиня, която обожава плодове, зеленчуци, подправки, бобови и гъбки, и ги хапва всеки ден. В представлението с помощта на ФИ показваме как различните храни дават различни незаменими полезни вещества на тялото. А чрез обучителните занимания, които предшестват театралната среща, разгръщаме разговора за храната. Там говорим и взаимодействаме с децата относно хранителните групи, които е полезно ежедневно да присъстват в менюто. Подбираме игри, видеа, снимков материал, с които да покажем аспектите на темата през различни гледни точки. В урока, където обсъждахме различията в храненето например, ги запознахме с част от фотографския проект на Петер Менцел, който обикаля 24 страни по света, за да документира количеството храна, което изяжда едно семейство и неговия финансов еквивалент. Друг аспект на храната, който преценихме, че е важно да присъства в програмата ни, беше хранителният отпадък. Проучването ни показа, че храната, която е изгубена или изхвърлена, заема площ с размерите на Китай. Благодарни сме, че с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и в партньорство с различни училища от страната, успяхме да задълбочим познанията си и да ги споделяме с децата. Добавена стойност към този процес е нашият YouTube канал, където безплатно може да се види създаденото от нас видеосъдържание по темата.

Можете ли да дадете някакви съвети за родителите, които искат децата им да се хранят по-осъзнато?

Най-добрият съвет би бил да бъдат пример за децата си чрез избора на хранителни продукти, който те самите правят. За добро или за лошо, децата не се влияят толкова от думите, които им казваме, колкото от личния пример, който им даваме. Разбира се, добре е да обясняваме защо предпочитаме един вид храна пред друг и какво ни дава тя, за да свикнат да разпознават идеята, че храната наистина е извор на живот и сила. Домашно приготвена храна, с разнообразно меню за седмицата, което включва продукти от различните хранителни групи и насърчаване на консумирането на повече плодове и зеленчуци, би дало една добра основа за изграждане на здравословни хранителни навици при децата. Към написаното също бихме препоръчали на родителите да чуят двата много полезни разговора в нашия soundcloud профил. Оттам могат да получат допълнителни насоки и вдъхновение от доктор Мирослава Досева и от психотерапевта Любомира Манчева.

Проектът ви е наистина забележителен, при това не само за училищните институции. Какви са плановете ви за близкото бъдеще?

Благодарим за окуражаващите думи! Зареждаме се от тях и от обратната връзка, която получаваме от учители, директори, а и от самите деца. За близкото бъдеще - благодарение на синергията в екипа - този магичен ефект, разработваме прототип на дигитална игра. Георги Тенев, който се присъедини на втората година в инициативата, един ден ни изненада и предстои да финализираме това дигитално начинание. Покрай фестивална покана за участие с представлението, създадохме и настолна игра, която можем да мултиплицираме и обогатяваме с децата в рамките на приложни ателиета. Бихме се радвали мемори играта, която присъства в образователния ни спектакъл, да може да види бял свят като самостоятелен продукт и ще търсим възможности за осъществяването на това наше желание. Отвъд всичко това, всеки който иска да почерпи вдъхновение за въвеждане на повече плодове и зеленчуци в дневното детско меню, може да изтегли нашите материали със свободен достъп оттук. Предстои ни да предложим образователната ни програма на различни столични училища през настоящата учебна година. И разбира се сме отворени за покани от училища в страната, които намират това, което правим за ценно и проявяват интерес към гостуване. Повече подробности за нас и дейността ни може да се намерят тук.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама