Напук на стереотипите: Жена оглавява КАТ Самоков


Напук на стереотипите: Жена оглавява КАТ Самоков
Снимка: bTV

Няма мъжка и женска работа, когато имаш уменията и вярваш в себе си. Фарида Саид е поредното доказателство, че дамите сме способни на много неща и не трябва да бъдем поставяни в рамки. Тя има нигерийски корени и в момента ръководи Пътната полиция в София-област с център Самоков.

Казва, че името ѝ е арабско и обяснява: "означава единствен, неповторим".

Фарида е категорична, че не иска да бъде приемана като различна. "Старая се да всявам уважение към хората, респект – не съм усетила разлика между половете или пък някой да е казвал "Тя е жена…" като оправдание. Справям се!", категорична е инспектор Саид в интервю за bTV.

Никой не се е опитвал да я подкупи и през смях казва, че и комплиментите не работят.

33-годишната Саид е отгледана от майка си и ясно знае какво иска да работи от дете. Затова завършва не само бакалавър, но и магистър по специалността "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред".

"Майка ми е човек, който държи на точността, на правилата, на уважението към хората. Възпитанието ѝ е такова, че може би тя ме е подтикнала. Страшно много обичам униформата и тя беше другата причина, поради която исках да дойда в полицията. Харесвах жените полицайки и ми беше мечта и аз да съм в униформа един ден", казва тя пред камерата на bTV.

Признава, че за работата за реда на улицата са нужни специални качества, а най-важните са последователност и решителност. За Фарида Саид човек трябва да се доказва постоянно – "така да процедираш, че да не обидиш хората, защото – знаете – с хора се работи трудно. Това е сложен процес между системата и гражданите", заключава тя.

От 8 години в МВР, днес новата ѝ роля носи повече работа в кабинета в Районното управление, отколкото с колегите в патрулката. Така вижда отблизо колко трудности създава тежката документация, но все пак е категорична, че няма как без нея. А за да се справя добре е нужен опит. И вижда ясна тенденция – неспазващите правилата намаляват. Приема я като резултат от работата на всички колеги в системата и е радостна, защото това е и голямата цел на постоянните проверки по пътищата.

Винаги принципна, Фарида Саид е спечелила доверието си на колегите от КАТ в управлението. "Към "Пътен контрол" съм единствена. Иначе има вече още три униформени колежки, които са страхотни и те. Така че имам подкрепа, подкрепяме се", казва тя.

"За да си полицай, трябва да го носиш в сърцето си, трябва да го обичаш. Не можеш просто така да станеш полицай, просто защото да работиш някаква работа. Много хора казват – малко платени са, има много проблеми, лоша е материалната база, например… но аз обичам работата си. Не работя, защото трябва да изкарам много пари, а защото обичам работата си. Когато обича работата си, се справяш с другите неща", казва Фарида Саид.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама