Петя Илиева - момичето, което съживява българската шевица в бижута


Петя Илиева - момичето, което съживява българската шевица в бижута

Обичаме красивите бижута, тъй като могат да внесат уникалност във всеки тоалет. Нещо, което повече ни впечатлява е, когато те са изработени ръчно и в направата им е вложена много любов и старание. Представяме ви една много талантлива млада жена, чийто бижута определено ни впечатлиха. Запознайте се с Петя Илиева, която е на 26 години и по професия е графичен дизайнер. Тя стои зад бижутата "КИТНА", които са вдъхновени от българските традиции и представят автентичността на народната шевица.

Опиши се с 3 думи.

Положителна, енергична, амбициозна.

Без какво не излизаш от вкъщи?

Не излизам от вкъщи без усмивка и без бижу на "КИТНА".

Каква искаше да станеш като малка?

Супер герой. Представях си, че когато порасна ще развия свръхестествени сили да спирам времето, да съм по-бърза от вятъра, но най-много от всичко исках да мога да летя и бях сигурна, че това е само въпрос на време.

Ти си създател на уникалните бижута, носещи името "КИТНА”, въплъщаващи красотата на българската шевица. Как се зароди идеята за тях и защо ги кръсти точно така?

Интересът ми към българската народна шевица се зароди съвсем неочаквано, когато преди време срещнах една баба, която привлече погледа ми със своето облекло. Тя беше облечена с бяла риза с шевици по ръкавите и деколтето. Заговорих се с нея и разбрах, че винаги я носи, защото, както самата тя се изрази: "Тя ме пази!”. Това не беше изчерпателен отговор за мен, но беше достатъчен, за да провокира моето любопитството и интерес към тази видимо пъстроцветна плетеница.

В търсенето на тайните на българската шевица открих, че единствено професор Живко Желев е успял да дешифрира нейни кодове. Откритата технология е защитена с пет патента и три търговски марки. Иновацията е носител на 17 златни медала на специализирани изложения в цял свят. Същата дава възможност да се закодира неразгадаемо всякаква информация. Неслучайно професорът Живко Желев винаги е облечен в бяла риза, върху която са извезани донеслите му световна известност български шевици. Също така самият той твърди, че българските фолклорни шевици влияят положително на нашето психично настроение и здраве, защото представляват положителни символи.

Тя, българската фолклорна шевица, се оказва притежател на много положителни качества: изглежда красива, нежна и приятна за окото; като една съвременна Енигма е преплела дълбоко в себе си технология за неразбиваеми кодове; с невидимите си вибрации влияе благотворно върху здравето на човека. Това са най-малко три основателни причини, които ме провокираха да създам "КИТНА” и нейните уникални продукти, възраждайки българската шевица и отреждайки й достойно място в съвремието. Запазвайки цялата магия на ръчната изработка, в комбинация с желанието ми да творя - да създавам нещо с ръцете си + страстта ми към бижутата, всичко това ме провокира да реализирам проекта "КИТНА”. Всичко започна да се случва толкова естествено и лесно, сякаш решавам уравнение без неизвестни, просто събрах 1+1+1 = КИТНА.

Българката, както повечето жени, обича да подчертава красотата си, да се гизди, да се кити. Този факт ме вдъхнови при избора на името на бранда "КИТНА". Китна е българска дума използвана, за да се подчертае красотата на даден обект. Нещо изпълнено с много багри, нещо живописно.

Още като ученичка с една моя приятелка, когато трябваше да се постараем повече за външния си вид си казвахме: "Да се накитиш за довечера”. В момента, в който избирах името изведнъж тези спомени изплуваха в съзнанието и избора за "КИТНА" стана толкова бързо и естествено, както и идеята за самият проект. Забележете, че ако повтаряме много бързо думата "Китна” ще се получи думата "наКит”, само чрез разместване на сричките. Това означава, че по съдържание "КИТНА” е равнозначна на накит! Но това не е всичко в тази Енигма. Пред вас ще разкрия и още една тайна свързана с "КИТНА”. Прочетена в обратен ред Тя звучи: "антиК”, което допълва нейната загадъчност. С този своеобразен буквен кръговрат се опитвам да подскажа, че настоящата красота на изделията с марката "КИТНА” видимо е преплетена с красота, сканирана от античното българско художествено минало. Затваряйки това въображаемо буквено колело, аз създадох възможността да се събере минало и настояще на едно място - в отделни бижута, които са предназначени да се ползват в бъдеще.

Откъде черпиш вдъхновение за различните шевици за творенията си?

Първоначалната идея възниква от няколкото антикварни книги, с които успях да се сдобия от интернет и от изложбите посветени на народното изкуство, които посещавам. Вдъхновявам се отвсякъде, откъдето мога да намеря запазени частици от необятния свят на българската шевица. Във всеки един от дизайните, обаче, съм вложила и нещо от себе си, с което съм го направила уникален и съвременен, запазвайки първоначалния му характер.

Тъй като бижутата ти се правят ръчно, колко време ти отнема да изработиш примерно едни обици или колие?

Спомням си, че в началото за едно бижу ми беше необходим цял един ден само за бродерията, а сега нещата се случват много по-бързо. Дори за повечето елементи вече не ми се налага да поглеждам допълнително схемите, които създадох в компютъра си. Взимам панамата, конците и огромния пуф, който всъщност си направих сама и в който като седна имам усещането, че седя на облаче. Избирам си подходящо и добре осветено място, близо до прозореца, и започвам. Трудно ми да е кажа точно колко време ми отнема. В повечето случаи сядам да бродирам и изключвам за времето и за това, което се случва около мен, докато не приключа с орнамента. Времето, в което изработвам бижутата, е моето време за медитация. Това са минутите и часовете, в които се откъсвам от ежедневните си задачи, наслаждавайки се единствено на настоящия момент, изграждайки финалния образ бод, след бод. Колкото по-голям и изпълнен с цвят е, толкова повече време ми необходимо, но няма да лъжа - става бавно и отнема време да бъде избродиран. Като прибавим и останалите дейности от технологичния процес, като например съхненето на лепилото, което става за 24 часа, общото време за изработка отнема повече от 1 ден.

Смяташ ли, че чрез бижутата ти младите хора ще се завърнат към българските традиции?

Не само смятам така, но те вече го правят. Бижутата ми предоставят възможности за ново приложение на българската везба, с което провокират интереса на хората към тях. Като допълващ елемент те позволяват да бъдат съчетани към всяко модерно облекло, придавайки завършен характер на цялостната визия с нотка на народност. Те са малкото, но важно допълнение, което прехвърля върху човека, който ги носи своята красота, жизненост, изящество и тайнственост, които носят народните носии, но без да се натрапват, позволявайки на модерния човек да запази или да подчертае своята индивидуалност и своя произход, завръщайки се по нов начин към традициите си.

На коя известна личност би подарила свои бижута и защо?

Бих подарила свои бижута на хората на които се възхищавам. Например от миналото – на великите Леонардо да Винчи и Алберт Айнщайн, в настоящето – на професор Живко Желев, в бъдеще – предстои да разбера.

Какво най-много харесваш в себе си?

Упоритостта - това е качеството, което ми помага да продължавам напред и да се развивам, без да се предавам, когато се изпречи някоя трудност по пътя.

Любопитството, защото е качество, което ме е провокирало да откривам нови неща.

Способността да мечтая, защото мечтите са ми необходими, за да имам посоката, в която да организирам действията в живота си.

А какво би променила?

Тъй като все още не мога да спирам времето или поне да направя деня по-дълъг с няколко часа - бих променила скоростта, с която творя и работя, за да мога по-бързо да реализирам всичките си идеи по проекта "КИТНА”.

Три неща, които обожаваш да правиш, освен правенето на бижута, разбира се?

Ще ми е трудно да ги сведа само до три, но ще се опитам като посоча поне седем: да рисувам; да пътувам; да спортувам; да чета книги; да мечтая; да поспивам повече; да съм "Китна”.

На какво не можеш да устоиш?

На топло време със слънце, море и студена чаша бира в ръка.

Една жена трябва…

Да е Красива, Интелигентна, Тайнствена, Нежна и Автентична, една жена трябва да бъде КИТНА!

Какъв е твоят свят?

Моят свят е изпълнен с мечти, вдъхновения, вълнения. Моят свят е пъстроцветен и вълнуващ. Моят свят е като на всички останали хора - има своите щастливи и не чак толкова щастливи моменти. В моя свят трудностите са предизвикателство, чието преодоляване ме учи. Както много често ми казва моят баща: Ако днес си научила нещо ново, то денят ти не е минал напразно!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама