Първата жена пилот в Афганистан, която намери спасение в България


Първата жена пилот в Афганистан, която намери спасение в България
Снимка: Instagram/pilot_moho

Мохадес Мирзае е първата жена пилот в Афганистан. За крехките си 23 години, тя вече е преживяла много, а преди три месеца съдбата ѝ поднася ново изпитание - живота ѝ се преобръща след идването на талибаните на власт. Това налага тя и семейството ѝ напуснат страната, а сега Мирзае вече живее в София.

"Не знам накъде да поема, но определено няма да се предам. Започнах да подавам кандидатури за работа като пилот на различни места в България, защото имам нужда отново да летя", споделя Мирзае пред в. "The Guardian".

Когато чува новината за превземането на властта от талибаните, Мохадес вече е в своята кабина и е готова за нов полет от афганистанската столица в посока Истанбул. Точно този полет обаче така и не се осъществява, след като хиляди нейни сънародници отчаяно щурмуват летището в опит да напуснат страната. Това налага Мохадес да смени ролите, този път вече като пътник към украинската столица Киев.

"Когато напуснахме беше тъмно. И това е единственото, което си спомням. Беше изключително емоционално, всичко се случи толкова бързо. Не можех и отказвах да повярвам, че Кабул е паднал, видях как страната ни започна да се разпада. Когато сутринта излязох от вкъщи, никога не съм вярвала, че повече няма да се прибера", споделя тя.

"Видях как когато талибаните взеха властта, всички жени бяхме принудени да напуснем работа. Точно тогава усетих как бъдещето ми бе разграбено за миг. Преди това всички жени тук използвахме всяка една възможност, която ни бе предоставяна, борихме се за нашите права. Дойдоха талибаните и всичко изчезна - те са същите от миналото, които искат всички жени да мълчим", споделя младият пилот.

В крайна сметка Мирзае е успяла да пътува до България с вече съществуваща виза. Въпреки че пропускът е бил с изтекъл срок, тя получава съвет да я поднови и да поиска убежище. Майката на Мохадес и нейните две сестри също са били евакуирани от Афганистан, но в посока Албания. Това става именно в деня, в който експлозиите на летището в Кабул убиват близо 200 души и раняват хиляди други.

ДОЧЕТЕТЕ РАЗКАЗА ЗА НЕЯ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама