Рея: Майката на всички гръцки богове


Рея: Майката на всички гръцки богове
Снимка: Instagram

В гръцката митология Рея е част от Титаните, покровителка на женското плодородие и майчинството. Името ѝ означава „поток“ и „лекота“. Като съпруга на Кронос, тя символизира вечния поток от време и поколения – нещо като великата Майка. Много често въпросният "поток" е бил изобразяван като смес от менструална кръв, родилни води и мляко. Рея е и богиня на комфорта и лекотата, благословия, отразена в често срещаната омирова фраза „боговете, които живеят спокойно (rhea)“.

Както вече споменахме, Рея е била съпруга на Кронос, друг Титан, който е детронирал баща си Уран, за да стане новия владетел. Известен факт е, че Рея е родила първото поколение олимпийски богове - Хестия, Хадес, Посейдон, Хера и Зевс. Поради тази причина тя често е наричана „Майката на боговете“ - титла, далеч по-заслужена от нейните предшественички като Гея и Кибела.

МИНЕРВА: БОГИНЯТА НА ХИЛЯДА НЕЩА

Митът повелява, че когато съпругът й е чул пророчеството, че ще бъде свален от власт от някое от децата си (точно както той е детронирал своя баща), Кронос изяжда всяко едно от тях, веднага щом се родят. Но Рея родила в тайна най-малкото си отроче, Зевс, и го скрила в пещера на остров Крит, охранявана от курети. Вместо бебе, тя подава на Кронос камък, увит в пелени, който той незабавно поглъща. По този начин тя допълнително подсилва тежестта на титлата си, събирайки така необходимата смелост, за да измами собствения си съпруг Кронос и да спаси децата си.

Както се споменава във „Фасти“ на Овидий, Рея е била наистина ядосана, защото е била вечно бременна, но никога не е била наистина майка на децата си поради канибализма на Кронос. Често е била в компанията на лъвове, които е кърмила и се е грижила за тях. Ето защо често е изобразявана обградена от големите животни. Твърди се също, че богинята е помогнала за отглеждането на младия Дионис, когато той бил доведен при нея от Хермес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама