Сара Бекаревич: Гимнастичката с увреждане, която вдигна журито на крака


Сара Бекаревич: Гимнастичката с увреждане, която вдигна журито на крака
Снимка: Instagram

Надали има българин, който да не е разбрал за невероятния успех на нашите златни момичета на Световното по художествена гимнастика, което се състоя в София. Извън блясъка, светлините и конфетите обаче остана едно друго момиче, което успя да вдигне цялата зала на крака.

Сара Бекаревич е родена без лява ръка в Босна, бедна балканска страна, известна с широкомащабното социално и икономическо изключване на хората с увреждания. Въпреки това, на Сара явно никога не ѝ е хрумвало, че това може да се окаже пречка да преследва мечтата си да стане международно призната гимнастичка.

Сара казва, че спортът я е омагьосвал, още когато била малка и е гледала световните първенства по телевизията. Не ѝ е отнело много време преди да започне да имитира движенията у дома. 11 години след това и ето я Сара – 14-годишна амбициозна красавица, която печели медали за своя клуб „Високо“, кръстен на малкия босненски град, в който е родена.

„Някои хора казаха, че е невъзможно, че не мога да го направя, но мога. Не ме интересува какво казват другите, моето собствено усещане е единственото, което има значение.“, казва Сара.

Тъй като художествената гимнастика не е представена на Параолимпийските игри, за да се състезава в избрания от нея спорт, Сара няма друг избор, освен да се изправя срещу здрави спортисти. Тя борави с екипировката, използвана в спорта, с дясната си ръка и останалата част от лявата си ръка, като върти обръчи с лекота въпреки увреждането.

Преди да избере „Високо“ като клуб по художествена гимнастика, подходящ за дъщеря ѝ и да я запише на 9-годишна възраст, майката на Сара, Санела, се „притеснявала как ще бъде приета“. Но те имали щастието да се натъкнат на отворен, млад треньор, Амина Лепич-Мливиц.

„Отначало беше необичайно, няма да кажа трудно, просто необичайно, защото беше ново преживяване и за мен. Докато се запознавахме, се учихме една от друга“, спомня си треньорката.

Досега Сара е донесла медали от няколко национални и международни турнира по художествена гимнастика, но това сякаш е само началото. Бекаревич мечтае да се състезава с най-добрите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама