Сиси Симеонова: Момичето, което спасява храна


 Сиси Симеонова: Момичето, което спасява храна
Снимка: Албена Василева

За съжаление, близо 700 000 тона храна се изхвърля всяка година в България, а в световен мащаб количеството ѝ е над 1 млрд. тона. Причината? Не ценим достатъчно храната, купуваме повече, отколкото ни е необходима и не знаем как максимално добре да използваме ресурсите, с които разполагаме. Разхищението на храна е сериозен проблем, но има ефективни начини да се справим с него. Това се опитва да направи Сиси Симеонова, която е един от основателите на платформата Sofia2Go. Там можете в реално време да откриете вкусна храна, приготвена по-рано през деня, да я закупите с отстъпка онлайн и да я вземете от избраното място. Вижте какво  разказа Сиси в интервю за iWoman.

През последните години все повече хора, сред които и звезди като Леонардо ди Каприо и Ема Уотсън, активно се ангажират с опазване на околната среда. Защо това е толкова важно?

Опазването на околната среда е важно по ред причини, най-вече защото всички ние зависим от този процес. Повишаването на температурата на Земята води със себе си редица проблеми и катаклизми. Въглеродните емисии са сред основните причинители за т.нар. глобално затопляне и затова е нужно да ги намалим максимално. Всекидневно с решенията, които всеки от нас взима, избираме да помогнем ли или да навредим на мисията да опазим природата и планетата.

Ти самата какво правиш, за да живееш по-екосъобразно?

Някои от основните дейности, с които смятам, че не вредя допълнително, са рециклирането и пазаруването само на продукти и вещи от необходимост. Купувам повече дрехи и посуда втора употреба, не изхвърлям храна и пазарувам от нашата платформа.

Ежедневно се изхвърлят хиляди тонове храна, как според теб може да се ограничи разхищението в световен мащаб?

Проблемът, както монетата, има две страни - от едната е ХоРеКа секторът, а от другата домакинствата. Относно хранителния бранш, именно платформи като нашата, където се продава останалата храна от обектите, както и дигитализацията на сектора, са ключови за справянето с проблема.

От страна на домакинствата е нужно да подобрим информираността относно проблема. Хората не са на ясно със своя принос към милионите тонове храна, които се изхвърлят годишно. Планирането на покупките, купуването на сезонни храни, споделянето на храна между домакинствата са начини да ограничим разхищаването ѝ у дома.

Ти си сред създателите на платформата Sofia2Go, как стартирахте проекта си и кои са основните ви цели?

Стартирахме Instagram блога Sofia2Go през далечната 2016 г., когато заедно с моята сестра и съосновател на проекта Деница живеехме в Порто, Португалия. Докато бяхме там, обичахме да откриваме "вкусните" места в града, следвайки готини канали в Instagram. С идването си в София, създадохме нашия собствен food blog - Sofia2Go, който днес има над 10 300 последователи.

През 2020 г. решихме, че общността ни от фудита е нараснала достатъчно, за да ги обединим за каузата да спасим годната храна от изхвърляне. Този модел вече е познат в западния свят, но все още е нишов за българския пазар. Сега на уебсайта ни може в реално време да откриете вкусна храна, приготвена по-рано през деня, да я закупите с отстъпка онлайн и да я вземете от място. Така, освен че пестите време да хапвате в пиковите часове, пестите средства и откривате нови местенца около вас. Не на последно място, помагате и за опазването на околната среда, защото 1 кг изхвърлена храна = 2.5 кг въглеродни емисии.

Създателите на Sofia2Go

Как точно работи Sofia2Go?

Храната, която предлагаме на платформата sofia2go.eu, не е реализирана в обичайните часове и затова бива предлагана при нас с голяма отстъпка. Партньорите ни са от ресторанти и хотели, до пекарни, сладкарници, магазини, бензиностанции и т.н. в София, а скоро и в още няколко града в страната.

Да спасиш храна означава да купиш кутия изненада или порция/ продукт от сайта, да ги платиш онлайн и да вземеш сам от място в уречения за това часови диапазон. Не работим с доставки, тъй като за нас това не е просто поредната платформа за поръчки, а едно преживяване - да отидеш до ново място и да видиш кой и как произвежда храната ти. Също така се избягва дългото чакане за доставка и допълнителния разход за нея.

Какво означава да пазаруваш и да се храниш устойчиво?

Има няколко прости стъпки, които всеки от нас може да предприеме, за да се храни и пазарува устойчиво, а именно да планираме преди пазаруване, да не ходим гладни в магазина (доказано е, че така купуваме твърде много храна), да поръчваме в ресторант само толкова, колкото може да изядем, и не на последно място - да спасяваме вкусна храна от платформата ни Sofia2Go.eu.

Какво за теб е качествена храна?

За мен храната не е просто нужда, а изкуство. Започнах да я оценявам след като подехме Instagram блога ни и успях да опозная ХоРеКа сектора и хората, които работят в него. Хубавата храна е цялостно изживяване - от поднасянето, през аранжирането на чинията, детайлите, виното, атмосферата, вкуса, аромата… Всичко това е съчетание от емоции и празник за човека. Именно това се опитваме да покажем и с платформата ни - че трябва да се наслаждаваме на вкусната храна и да я ценим. Вярваме, че ястието, сготвено за обяд, е все така апетитно дори няколко часа по-късно, когато го взимаш за вечеря през нашата платформа. Важно е самото преживяване и спасяването и цененето на добрия вкус.

Дай ни няколко съвета как да се храним с мисъл за природата?

От познанството ми с едни от най-добрите шеф готвачи научих няколко много ценни съвета - да хапваме и готвим със сезонни плодове и зеленчуци, да не приготвяме много заготовки, да използваме максимално продуктите - дори обелките на някои зеленчуци могат да се превърнат в ястие.

Какъв е твоят свят?

Моят свят е пъстър, мултинационален, ухаещ на прясно изпечени кроасани и кафе. Нашата кауза - да спасим добрия вкус, е ежедневна част от моя лайфстайл и се надявам чрез нея да успеем да повлияем позитивно на нашата природа и общество.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама