Смиляна Захариева, жената с най-силен глас в света: Фолклорът ни е много жив


Смиляна Захариева, жената с най-силен глас в света: Фолклорът ни е много жив
Снимка: Кристина Илкова

Смиляна Захариева е най-силният глас в света. Българката записа рекорд в Гинес преди години, след като изпя "Излел е Дельо хайдутин" със 113, 8 децибела. Сила, която сравняват с рок концерт или мощта на свръхзвук самолет. За Смиляна фолклорът е една огромна енергия, която непрекъснато ни движи напред, но и ни лекува. Ето какво разказа тя пред колегите ни от Мисия България.

Г-жо Захариева, какви бяха изискванията за рекорда на Гинес?

Изискванията са сериозни. Сред тях видът на уреда, който измерва децибелите, отдалечеността му от мен също. Слава богу, намерих подобен от една компания в Пловдив, която ми го предостави безвъзмездно за опита. Също така от Гинес изискват присъствието на широк спектър от специалисти - както вокални, така и инженери, които да обследват самата апаратура. Когато поставях рекорда, имаше също звукорежисьори, хора от медиите, въобще различни видове експерти. Трябваше да съм отдалечена от уреда на два метра и половина и да надскоча 110 децибела. Когато видях, че на монитора са изписани 113, 8 децибела, почувствах, че съм надминала всички тези прагове. Но после чаках тяхното одобрение, защото те стриктно проверяват дали съм изпълнила всички условия. И за радост, бях одобрена и поставих рекорд.

Как става това въобще, как е възможно?

Генетиката има голяма роля. Mайка ми е с висок изразен глас, баща ми е с много силен глас, тоест наследила съм комбинацията от сила и височина. А и Родопите винаги дават тази волност, обем, ширина на пеенето, която никоя друга фолклорна област не позволява. После развих гласа си в Широка лъка и Музикалната академия в Пловдив. Пях и в "Големите български гласове". Там моята вокална педагожка Анка Кушлева, Бог да я прости, забеляза, че гласът ми има даденост както за фолклорно пеене, така и за оперно. Пеенето е с различно звукоизвличане - гласов и гласов резонанс. Гърленото пеене е гласово, а гласовото е характерно за оперните певици. При мен има и от двете. Професор Кушлева разви и не потисна този гласов резонатор. Такъв има и нейната сестра, популярната Радка Кушлева.

Другото, което ми помага, е нещо биологично. Имам една наследствена анемия, която се изразява в по-голяма и по-висока дъга на самата кухина в устата. Може би допълнителният резонанс като цвят и вибрация на гласа идва от там.

Как се подготвяхте за рекорда? Къде например се разпявахте толкова силно и как репетирахте?

Гласът е инструмент, но малко по-сложен от всеки друг, защото се влияе от емоционално-физическия фактор. Когато правих пробите с децибелометъра, видях, че гласът изцяло се подчинява на емоционалния ми статус. Когато сме напрегнати, ние имаме нисък заряд, енергията я няма. И обратното, когато сме в настроение, енергията е много по-силна.

А как се тренирах за рекорда? Ако участието е сутрин, излизам в природата извън града, тази сила се чува навсякъде. Или пък когато съм в автомобила, то на светофари спирам.

Не е ли старанието да постигнеш над 100 децибела изключително уморително? Как се възстановявахте?

Енергията е въпрос на възвръщаемост. Тоест имаш, даваш, после вземаш обратно. Едно кълбо, което ако не отдадеш от себе си, ще се задръстиш вътрешно. Енергията винаги трябва да се предава - с емоция, съпричастност, иначе се обръща срещу нас.

След като поставих рекорда, впрочем, имах проблем - получих кръвоизлив от носа. Обадих се на личния ми лекар, който ми каза, че това е добре, защото иначе имало опасност да бъде инсулт.

А по отношение на енергията, гласът има много интересно влияние. Например, когато четох повече за силата на гласа, попаднах на наблюдението, че със сила от 125 децибела се блокира болка. Затова и започнах да организирам терапевтични сесии. Бях шокирана и приятно изненадана, когато на една от тези сесии с чужденци в Кюстендил, едни хора, които по никакъв начин не са свързани с нашия фолклор, изригнаха в емоции. Цялата зала плачеше. А сълзите не са източник на слабост, силните хора плачат, когато освободиш емоциите в тях.

Имам гости чужденци от Франция, Швейцария, Холандия и много други държави. В повечето случаи това са хора, които са на духовно пътуване, духовно развиващи се хора, които търсят връзка със силно енергийни места и заради това обикалят България.

Научете тук как е попаднала в "Големите български гласове" и кое е най-ценното й преживяване с тях?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама