Светла Петрова, която създава сладко изкуство (СНИМКИ)


Светла Петрова, която създава сладко изкуство (СНИМКИ)
Снимка: Личен архив

Ако обичате сладко, то със сигурност ще се впечатлите от творенията на Светла Петрова. Макар че по образование е моден и графичен дизайнер, тя е превърнала сладкарството в своя професия. И както сами можете да видите от снимките, се справя повече от прекрасно. Нейните торти и сладки са истински произведения на изкуството. Няма как да не се впечатлите от невероятно красивите ръчно рисувани детайли и прецизна изработка. Сладките изделия на Светла, която можете да намерите и като Vanilla & Me в социалните мрежи, определено биха направили всеки празник още по-специален. И тъй като ние отдавна сме нейни почитателки, решихме да запознаем и вас с тази талантлива сладкарка.

Опиши се с 3 думи.

Организирана, емоционална и състрадателна.

Защо избра сладкарството и какво най-много ти харесва в него?

Може да звучи много банално, но не аз избрах сладкарството, а то избра мен… Учила съм моден и графичен дизайн, но по стечение на обстоятелствата, така и не се реализирах в тези две сфери. По време на майчинството ми с втората ми дъщеря имах период, в който се чувствах много потисната и открих, че разглеждането на красиви захарни декорации ме зарежда с положителни емоции. След това дойдоха и опитите да сътворя нещо подобно и така много естествено и постепенно това хоби стана и моя професия.

Спомняш ли си първата направена от теб торта и каква беше тя?

Първата ми декорирана торта с фондан направих за 30-я си рожден ден. Беше бяла с розови розички от захарно тесто, зелени елементи и листа, както и малки цветчета.

Твоите торти и сладки са произведения на изкуството, колко време горе-долу ти отнема декорирането им?

Тортите са най-различни, някои отнемат повече време, други – по-малко, но в най-добрия случай ми трябват 2 дена, за да мога чисто технологично да си разпределя отделните етапи.

Кои са най-големите тънкости при приготвянето на сладки изделия, които да са едновременно красиви и вкусни?

Отнемат години, за да се усвоят определени тънкости. В началото най-голямото предизвикателство ми беше да конструирам съвършено права и гладка торта. За този вид, разбира се, декораторът трябва да се съобрази с особеностите на различните материали.

Вече си спечелила няколко награди по сладкарство, коя е тази, с която най-много се гордееш?

Най-много се гордея с двата ми златни медала от Cake International Лондон и Бирмингам, понеже това е най-грандиозното тортено изложение в света, на което всяка година взимат участие стотици участници от цял свят.

Има ли сладкарско предизвикателство, за което още не си събрала смелост?

Не бих казала, че ми липсва смелост, а по-скоро време, в което да експериментирам с нови техники. В работния си процес залагам на това, в което съм добра и което мога да направя максимално бързо. И все пак, не спирам да си купувам уроци, с които да развивам уменията си в техники, които са ми интересни.

Как са се променили празничните торти на днешните деца в сравнение с предишните поколения? Какво най-много харесват като декорация и вкусове?

Често се търси цялостна визия за празника. Темата може да бъде най-различна – От "Космос" или "Джунгла" до най-популярните детски филмчета. Съобразяват се цветовете и типичните детайли, като тортата е само част от декора, който може да включва балонна украса, интересни транспаранти, тематичен сладък бар. Като вкусове търсени са тези, подходящи за деца, с по-изчистен вкус, който да се хареса и на по-голям кръг от хора.

Ти си майка на две деца, какво най-много обичат да им приготвяш и помагат ли ти в кухнята?

Моите деца са доста капризни, дори и по-отношение на сладките неща. Голямата ми дъщеря от скоро започна да харесва тортите ми, както кексовете и бисквитите, които пека. Малката предпочита шоколадовите десерти. Разбира се, хапването на сладко не е и не би трябвало да бъде ежедневие дори и в дома на сладкар, понеже, колкото и красиво и вкусно да е то, не е безвредно. Децата ми проявяват голям интерес към инструментите, с които работя, харесва им да правим неща заедно в кухнята. За съжаление, в забързаното ми ежедневие, това не ни се случва често.

Ти самата на какво не можеш да устоиш?

Аз обичам сладкото и всички вкусови комбинации, които създавам. Определено се налага волево да избягвам похапването, понеже не ми се отразява никак добре на формата…

Какъв е твоят свят?

Моят свят е много цветен и сладък, разбира се често е и много забързан и изпълнен със стрес, но както и преди, когато открих захарното изкуство, така и сега, създаването на красота ми действа много зареждащо и успокояващо.

Интервю на Весела Софева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама