Татяна, която мечтае да бъде първата българка, летяла в космоса


Татяна, която мечтае да бъде първата българка, летяла в космоса
Снимка: Actualno.com

Татяна Иванова е само на 19 години, а мечтата ѝ е една, но толкова зряла - да бъде първата българка, летяла в космоса. Желанието ѝ се заражда още през 2018 година, когато прекарва седмица в космическия лагер на НАСА в Измир, където участва в симулации на космически мисии, изучава роботика, хидропоника, космическа история, програмиране и активно се включва в екипни задачи. Година по-късно взема участие и в програма към Космическата академия в Алабама.

 

"Докато бяхме в турския лагер, бяхме в планетариум. Атмосферата беше страхотна, магична – силни звуци, прекрасна картина. Гледахме един филм, предоставен от NASA на един астронавт, който се катери по спътника на Юпитер - Европа. Всъщност филмът започна с цитата "Представи си, че този астронавт си ти". Просто тогава го усетих и си казах "уау". Изречението ми подейства много силно и вътрешно усетих, че искам да стана космонавт.", споделя развълнувано Татяна пред нашите колеги от Actualno.com.

 

Много фондации през последните три години се застъпват за нейната космическа мечта, като най-голяма подкрепа получава от фондацията "Сто слънца" на рапъра Явор Янакиев (100 кила).

"Избрахме нея, защото тя е много по-различна от младото поколение, което сме затрупани да гледаме, ангажирани със суетата. Това е един човек, който се интересува от звездите, от космоса, математика, физика и всички онези точни науки, които ние с времето отбягвахме в училище, а се оказаха най-важни в живота", категоричен е изпълнителят.

Получава морална и финансова подкрепа и от фондация "Лекови", Гергана Райжекова, всичките ѝ учители и приятели.

За космическата си мечта Татяна говори като за най-голямата си любов и е твърдо решена да се справи с това свое начинание, въпреки всички трудности, пред които й предстои да се изправи. Тя е малко момиче с големи мечти - толкова безкрайни, колкото и самият космос.

"Надявам да имам и докторантура, да съм направила пробив на учен, който да допринесе за човечеството и наистина да има полза от това. И се надявам да съм част от следващата селекция за космонавти", посочва тя.

 

Татяна е приета за участие в Академия на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки, която ще се състои през февруари 2022 година в град Мелбърн, Флорида, САЩ. Това е поредният ѝ успех в тази сфера, след като през миналата година печели шампионска купа, златен медал и сертификат, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание "Space Magica Online Space Quiz World Cup".

 

 

Вижте целия репортаж, дело на Илиана Симеонова, в долното видео:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама