В "Цветната бъркотия" на Евгения Войнова


В "Цветната бъркотия" на Евгения Войнова
Снимка: Evgenia Voinova

Детският свят е необятен, цветен, а понякога и пълна бъркотия. Надали някой разбира това по-добре от Евгения Войнова, която през последните няколко години увлече деца и родители с поучителните си авторски книги, изрисувани от самата нея. Тя е завършила Художествената академия, специалност "Плакат" при проф. Газдов, а от 2012 година е в сърцата на много малчугани след издаването на първата й "Цветна бъркотия", следвана от "Матея" и "Давид". Ето какво ни сподели талантливата илюстраторка за себе си и за плановете си.

Опиши се с 3 думи

Трите много лични думи за мен са: обичаща, обичана и щастлива (от първите две). Любовта ме успокоява, окрилява, и ме прави уверена. Винаги имам кого и какво да обичам и не помня да съм живяла без двупосочна любов – на обичаща и обичана.

Без какво не излизаш от вкъщи?

Не излизам от вкъщи без конкретна посока. Обичам да знам къде отивам – и в буквален, и в преносен смисъл. Не харесвам безцелното шляене – предпочитам да се разтоварвам със срещи с приятели или просто да се усамотявам с мисли и съзерцание – и двете работят в моя полза.

Каква искаше да станеш като малка?

Исках да стана голяма и да рисувам. Случи се. Писането дойде като следствие от рисуването. Мечтаех да направя детска книга – такава, каквато я виждам и чувствам – без външна намеса, без някой да ми налага правила, стандарти и строги рамки. Просто порив, който да извадя от себе си. Ужасно много ми се правеше точно това. Мислех, че с една ще ми мине меракът, но стана точно обратното – вече не само аз имах нужда да го правя, но и много деца и родители, които постоянно ми пишат, че очакват следващи книги, благодарят ми и ме подкрепят така, както не съм си представяла, че е възможно, за което, разбира се, им благодаря и аз. Заради тях и заради себе си – продължавам.

Имаш двама големи сина. Ако кажем, че детските книжки са другите ти деца, как се родиха те?

Имам двама чудни големи сина – моята гордост и вдъхновение! Пораснаха светкавично бързо. Сега се радвам на тяхната подкрепа и помощ за нещата, които правя. По-големият е пряко ангажиран основно (но не само) с предпечата на книгите ми. И синовете ми, и книгите, които правя, са родени от любов и както за едните, така и за другите имам надежда, че ще са около добри и стойностни хора, които ще ги ценят, ще ги обичат и ще им се радват.

На пазара вече има 3 твои авторски произведения – "Цветна бъркотия", "Матея" и "Давид". Какво още да очакваме от теб?

Работя върху следващия си проект – детска книга с много илюстрации, която засяга темата за излишната свръхсуета, която ни залива отвсякъде и се превръща в модел за подражание – безсмислени глупотевини, които правят хората смешни, еднакви и напълно безумни. Дано успея да предам на децата (а и на някои родители), че ценностите са другаде... Надявам се да я реализирам в близките месеци. Реших да не гоня срокове, защото държа нещата не просто да се случват, а това да става по възможно най-добрия начин. В главата си имам още поне три проекта - само някой да промени броя на часовете в денонощието и всичко ще бъде наред.

"Матея" и "Давид" са за малко по-големи дечица. Какви послания носят те?

Вълнуват ме реалните отношения между хората. Затова и работя по теми като разбиране, приемане на различните, толерантност, емпатия... Надявам се, че посланията в моите книги са точни тези – да бъдем добри и човечни. Просто е. И толкова хубаво! Продължавам да съм убедена, че преди да отгледаме успешни и перспективни млади хора, е задължително първо да сме ги възпитали да бъдат добри.

А какво е твоето лично послание към децата?

Личните ми послания към децата ги отправям именно чрез книгите си. В случая, аз пиша и илюстрирам сама историите – освен че им разказвам с думи, им ги представям и в картинки. Държа изключително много и на оформлението, на качествената полиграфия и вярвам, че това формира един добър естетически вкус в децата. Надявам се всички тези компоненти да достигат до тях и вече почти са ме убедили, че успявам да ги вълнувам.

Колко важна е любовта към четенето?

Важна е, разбира се, но вярвам, че всеки има своя момент за среща с книга, която ще го провокира да заобича четенето. Хубаво е децата да имат достъп до книжки, да могат да избират. Разбира се, една от ролите на книгите за малки деца, освен да ги забавлява, обогатява, интригува и приспива, е и да изгражда отношение и любов към четенето.

Ще ни подариш ли твой любим откъс от някоя книжка, моля те.

За да ви подаря нещо, редно е то да ми принадлежи. Затова Ви подарявам откъс от новата ми книга – "Сто жаби", с който само намеквам какво да очаквате...

"И след минути преброени,

с безброй шишенца подредени,

започна този опит щур –

да има жаба – маникюр"

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама