Ваня Ивановa: Вкусни и здравословни десерти - мисията възможна


Ваня Ивановa: Вкусни и здравословни десерти  - мисията възможна

Всички жени обичаме сладко. Е, добре - 99%. Ние от iWoman не правим изключение. Признаваме си, че трудно може да устоим на домашно приготвена торта, разтапящ се шоколад и божествен сладолед. Познато ли ви е? Но има и един малък проблем в любовта ни към сладките изкушения. Повечето от тях са пълни с всякакви химии и Е-та, които не се отразяват добре на организма и фигурата ни. Днес ще ви запознаем с едно младо, позитивно и много амбициозно момиче, което е превърнало страстта си към здравословните десерти в професия.

Ваня Иванова е активен блогър и защитник на здравословното хранене с много последователи в интернет. Преди седем месеца отваря своята сладкарница Vanilla Kitchen, в която царят строги правила – всичко се приготвя ръчно от проверени и органични продукти.

В кухнята не влизат бяла захар, бяло брашно, маргaрин и животински продукти, включително яйца на прах или растителна сметана. Vanilla Kitchen е сладкарско ателие за хора с претенции, които обичат сладко и искат да се хранят само с качествена храна.

***

Опиши се с три думи

Идеи, инат, въображение.

Кафе или чай и по-колко?

Кафе сутрин, чай винаги :) Но и двете не са задължителни.

Не излизам от вкъщи без....

... да нахраня котката, без раница и без ключ.

Каква искаше да станеш като малка?

Лекарка, певица и за последно май исках да стана океанолог, каквото и да значеше това.

Ти си голям привърженик на здравословното хранене. Според теб кои са най-големите грешки, които допускаме с избора на храна?

Ами да... съм. Смятам, че е легално престъпление да се предлага некачествена храна, замърсена с Е-та, консерванти, синтетични оцветители и аромати! Най-големите ни грешки са, че казваме "Няма начин“, "Хубавата храна е скъпа“ и "Трудно е да е намери“. А най-лошото, което човек прави за себе си е, да следи калории, но да не следи за Е-та по етикетите...

Имаш и собствена сладкарница, в която приготвяш здравословни десерти. Как се роди идеята за Vanilla Kitchen и какво ти коства, за да я превърнеш в реалност?

Vanilla Kitchen е сбъдната мечта. Отворихме преди 7 месеца, голямо предизвикателство е! Идеята се роди много лесно и от само себе си: аз много обичам сладкото, но навън трудно можеш да си намериш нещо без Е-та, разни аромати, маргарин или растителна сметана. Ако пък си намерех нещо с качествени продукти, не ми беше вкусно. Така започнах да правя сладкиши у дома - за мен и за близки. Оказа се, че освен вкусни и без вредни съставки, сладкишите носеха голямо удоволствие на мен самата да ги правя. Лека полека започнах да правя торти, бисквити, кексчета за приятели, за непознати, които бяха чули за мен :) И в един момент си казах - това е моето бъдеще. Махам се от работа и ще правя торти. Не съм мислила за сладкарница, но тя естествено се появи като продължение на тортите, които правех у дома. И така. Като на шега, без сериозни планове, цели или амбиции.

Много хора смятат, че здравословното не е вкусно, опровергай ги.

Заповядайте във Ванилницата :) Имали сме много такива скептици, които си тръгват от тук очаровани и огорчени, че някой им е разбил митовете на пух и прах.

Кои са най-важните съставки на вкусния десерт?

Според мен са: какао, сини сливи, кокос и тахан. Но според друг, са други. Затова и нямаме каталог с торти, а всеки клиент сам избира с какво да направим тортата му. И затова имаме толкова богат асортимент - по нещо за всеки.

Наскоро спечели конкурса за най-добра бизнес идея в творческите индустрии - Th13teen Arts 2014. С какво впечатли журито?

О, то цялата ни сладкарница е творение - от графита на стената, ръчно правените вази и възглавници, до всички малки предметчета, които са се скрили по ъгли и рафтчета :)

Сериозно сега - на конкурса презентирахме идеята ни за ТортоСъздателя (The Cake Generator). Това е онлайн платформа на сайта ни, в която всеки клиент сам избира продуктите, с които да направим неговата торта. По този начин насърчаваме хората да бъдат креативни в избора си и им предоставяме възможността да бъдат автори на рецептата на собствената си торта. Както казвам - всички хора са уникални, такива трябва да са и тортите им.

От друга страна рецептите, които съм разработила, са авторски и смея да твърдя - много вкусни. Смятам, че писането на рецепти е творчество, талант... това е моят талант. И се радвам, че го открих навреме.

Три неща, които обожаваш да правиш?

Обожавам да танцувам, да карам колело и да гушкам котката. Или тя мен.

На какво не можеш да устоиш?

На череши и малини.

Най-екстремното ти преживяване е...

Едно, от което още имам белези по тялото... На Тюленово, решавам да скоча в морето, защото тъкмо идвам и съм зажадняла за солена вода. Излизането е с катерене по скали и ако морето е бурно, като нищо може да те размаже върху скалите... За мое нещастие, докато бях вътре, морето се развълнува ужасно, нямаше излизане. Моят приятел скочи и успя да ми помогне да изляза, като това никак не беше лесно и за двамата. Около половин час сигурно сме се борели с морето, чакахме затишие, вълните ни удряха в острите скали... Излязох цяла, буквално цялата, в кръв и синини, вечерта не можех да си намеря място. Той слава Богу беше добре. От тогава му дължа живота си и си имам обица на ухото... Май трябваше по-лека история да ви разкажа, а?

Постоянно си обкръжена от вкусотии, а изглеждаш прекрасно. Как се поддържаш във форма?

Благодаря :) Като за начало - танцувам и карам колело, а и смятам, че мисловната работа също гори много калории, но някак никой не я брои. Мозъкът се нуждае от глюкоза, за да работи на пълни обороти. А пък и нашите сладкиши не са твърде сладки, имат ядки, овес, семена, тахан, сушени и пресни плодове в тях - все продукти, които са полезни, съдържат много макро- и микронутриенти, полезни мазнини и протеини. Не че не са калорични, но по-важно е от къде идат калориите, а определено в повечето сладкиши калориите не са от захар.

Какво харесваш най-много в себе си?

Вътрешния си свят.

А ако можеше, какво би променила?

Това, че обръщам внимание на глупости...

Какво те прави щастлива?

Чуждото и споделеното щастие

Ако можеш да опишеш себе си с десерт, той ще е...

Не знам дали има такъв...

Една жена трябва да...

... да не трябва. Да бъде себе си и да прави каквото си пожелае.

Какъв е твоят свят, твоите правила?

Не се приемам на сериозно, нито приемам загубите и успехите на сериозно. Всичко е временно, всичко е една игра без правила, без победител и без критерии. Вярвам в справедливостта в света, в себе си и в оправданото доверие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама