Весела Морова: Сцената ни лекува, ако ѝ се доверим достатъчно


Весела Морова: Сцената ни лекува, ако ѝ се доверим достатъчно
Снимка: Виктор Викторов

Весела Морова е успешна джаз певица и вокален педагог със забележителен творчески път, започнал в Габрово, отправил се към Америка и понастоящем преминаващ през София. Разговаряме с нея няколко дни преди концерта на Spectrum Vocal Band - акапелната група, с която Весела ще участва в едно от важните музикални събития през този сезон - Motif Fest.

Твоите име има значение - "Весела" - ти весел човек ли си?

Според повечето интерпретации на буквите, В-то е една много блага и благозвучна буква, носеща хармония, лекота в общуването и малко ленивост дори. На мен обаче самото име Весела винаги ми е звучало доста сериозно - така ме наричаха родителите ми, когато искаха да бъдат по-строги.

Мисля, че околните ме виждат като ведър, дори леко безгрижен човек. Много държа да се усмихвам, харесвам да се смея продължително и с пълен глас, както и да мълча вглъбено. Между тези две крайности се намества темпераментната ми природа.

Снимка: Росина Пенчева

Мисля си за стихотворението на Петко Р. Славейков - "Не пей ми се" - има ли такива моменти и при теб и как се справяш с тях, когато трябва да бъдеш с целия си блясък на сцената?

О, да, как точно ме усещаш! Имам такива моменти, може би с годините все по-малко, но това се случва обикновено, когато дадена емоция ми отнема фокуса върху музиката - особено когато емоцията ме погълне, установи се дълбоко в мен и ме владее. Може да е всичко - аз съм твърде впечатлителен човек - всичко видяно и чуто отвън се запечатва - крив поглед, лоша дума, израз на пренебрежение. Но сцената ни лекува, ако ѝ се доверим достатъчно!

В тази връзка - кой е най-добрият съвет, който ти си получавала от свой учител или ментор?

Преди много учих групова вокална импровизация с преподавателката Рианън, която и до ден днешен ценя изключително високо. Съветите ѝ за работа в група бяха и съвети за живота: "Трябва да можеш да се изправиш срещу слабостите си", "Когато отправяш предложение-идея, бъди дързък, но се научи и да приемаш чуждите идеи в същото време", "Не контролирай", "Импровизирай всеки ден".

Снимка: Виктор Викторов

Понякога човек се смее над миналото и във връзка с не особено гладко стекли се обстоятелства. Има ли концерт или друго събитие с твое участие, което е било "на ръба" и за което в днешно време разказваш със смях?

О, да - има! На прима виста се сещам за един концерт на Spectrum в чужбина - много официално събитие с високопоставени гости. Аз заминах с леко гласово неразположение, което впоследствие се разгърна в една "чудесна" вирусна инфекция и ларингит - кошмарът на всеки певец.

До последно бях оптимист, че няма да имам проблем, че ще изкарам концерта, даже проверявах дали гласът ми е още там и уверявах колегите си, че всичко ще е наред. Но на сцената играта загрубя и се наложи да сляза по средата на втората песен в пристъп на кашлица. Та, концертът се довърши на 4 вместо на 5 гласа, което не беше проблем за останалите от групата - доказани професионалисти, които без паника овладяха положението и бяха блестящи. А и беше забавно да чуя някои от соловите си партии в мъжки вариант.

А коя е първата твоя сценична изява, за която си спомняш?

Странно е, но аз нямам твърде отчетливи спомени от първите ми изяви - сигурно съм била много притеснена, а аз и до ден днешен се боря със сценичната треска. Мисля, че беше училищен празник в 3-ти или 4-ти клас, пях "Учителко, целувам ти ръка" - тогава тази песен звучеше под някаква форма на всяко начало и край на учебната година. Благодарна съм на класната ми госпожа тогава, която първа откри, че в "това момиченце" има зрънце талант, което трябва да расте.

А кой чужд концерт мислиш, че никога няма да забравиш?

Аз обичам да посещавам музикални събития също толкова, колкото и да бъда част от такива. Освен, че така си доставям удоволствие, мисля, че е израз на уважение да подкрепя колегите си музиканти, имайки предвид колко е малка общността ни. Запечатала съм в паметта си завинаги концерта от "Пловдивски джаз вечери" - 2012 г. Сцената беше един изтънчен джаз "пожар", който се разпалваше от големите имена на българския джаз - Марио Станчев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Огнян Видев, Симеон Щерев, Анатолий Вапиров…възможно е да не съм запомнила всички имена. На една сцена и в малко като джем сешън тези гигантски таланти общуваха и се забавляваха като деца, а публиката следеше всеки техен жест и звук. Именно тази непринуденост в музицирането, дори и когато е през призмата на по-сложните джазови изразни средства, ме кара да се връщам към джаза отново и отново.

Вече десет години си част от Spectrum Vocal Band. Разкажи ни за концерта, който ще изнесете на 1 октомври в залата на Оборище 5 в София?

Даже след малко повече от месец е рожденият ни ден - Spectrum навършва 10 акапелни години! Концертът на 1.10 ще е един своеобразен завършек на серия от летни концерти. Имахме невероятно лято, приключенствахме акапелно в Сърбия, както и на един от най-интелигентните джаз фестивали в България - "Варненско лято". Не пропуснахме и София - пяхме на вълнуващата сценана фестивала A to Jazz.

Снимка: Калин Митков

Страхотно е, че отново ще пеем за софийската публика и то точно на Деня на музиката - няма случайни неща, нали? Да сме част от Motif Fest, по покана на неспирно-вдъхновяващата Венета Нейнска, е радост и чест! Събитието ще бъде повече от специално и заради благотворителната кауза, на която ще бъде посветено. Със Spectrum ще изпълним за пръв път два нови аранжимента на джаз и поп песни, както и най-доброто от нашия цялостен репертоар - а това наистина е една шарена палитра. Надявам се ще оставим публиката с усещането, че можем да живеем заедно в един по-добър свят, че чрез музиката преживяваме по-истински емоциите, а радостта може да бъде един безкраен извор.

А на теб като соло-изпълнител какво ти предстои, как се възстановяваш от изминалите пандемични години?

По време на пандемията (дано вече завинаги да сме я оставили зад гърба си) заложих на творческо общуване с мои приятели-музиканти от целия свят и създаване и записване на съвместни изпълнения, които могат да се видят в YouТube канала ми. Като цяло летата ми в последните години бяха отдадени на Спектрум - освен че съм алтото на групата, извършвам и по-голямата част от дейността на агент и организатор. А имах и солови изяви на няколко фестивала в страната, но най-вече клубна дейност, която се надявам да подновя и развия в идната година. Има прекрасни местенца за интимни джаз концерти по цялата страна, а думата “интимно” е много близка до моето същество. Специални са моментите, в които мога да усетя публиката отблизо, да я поканя в един пъстър емоционален и музикален свят.

 

Концертът "Spectrum Vocal Band" ще се състои на 1 октомври от 19:30 часа във Vivacom Art Hall Oborishte 5, билети в мрежата на eventim.bg - bit.ly/3B0QhlI

 

 

Интервю на Елисавета Станчева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама