Във вкусния свят на Сандра


Във вкусния свят на Сандра

Може би сте чували името Сандра Алексиева или пък сте приготвяли някоя от вкусните рецепти от сайта й 1001 рецепти. Ако и двете имена не ви говорят нищо, то днес ще поправим това. Сандра е млада, чаровна и талантлива дама, която обича маркетинга и кулинарията. Тя не просто готви, а влага щипка любов във всичките си ястия - ще се убедите в това още от първата хапка. Никъде не излиза без iPod-а си, в дамската си чанта държи камъчета с форма на сърце, обожава да плува и винаги продължава напред.

Предупреждение! В материала има опасно вкусна рецепта за тирамису :)

Каква искаше да станеш като малка?

Като малка най-много исках да стана голяма. И толкова много го исках, че като че ли напук не се случи. И тук не говоря за "голяма“ в смисъла на висока (което също не ми се случи), а в смисъла на пораснала в представите и очакванията си за света.

Кафе или чай?

Кафе. Без захар и с много мляко. Пия го поне до обяд. Всяка глътка от него е ритуал, на който отделям внимание и време. Близките ми не разбират този мои подход към кафето и вероятно никога няма да го разберат. Но аз цял живот ще пия студено кафе с часове.

Не излизам от вкъщи без...

iPod. Имам това малко музикално бижу от няколко години и винаги го нося със себе си. Слушам музика, докато се разхождам или пътувам. Във всеки момент, в който мога да се откъсна от света, аз слушам музика, която не звучи по радиото и сама съм колекционирала.

Завършила си Връзки с обществеността, сега работиш във фирма за социален маркетинг, а също така имаш собствен кулинарен сайт. Трудно ли ги съчетаваш и с какво още искаш да се захванеш?

И образованието ми, и двете дейности, с които съм се захванала, съдържат в същността си едно основно нещо – реклама. Не изпитвам затруднения да ги съчетавам, те са пряко свързани и моята основна функция е да продавам реклама и да маркетирам продукти. Обичам си работата и не ми тежи, дори когато е в повече.

Тежи ми, че в България е лесно да си изкараш парите, но е трудно да си ги вземеш. Тежи ми липсата на стабилност в пазара, тежат ми забавените фактури и липсата на отговорност. Тежи ми маниерът на работа, слабата организираност и коректност. Но пък тези ситуации ме учат да бъда хитра, предпазлива и да не очаквам повече, отколкото е възможно.

Бих се захвана с още много неща, защото имам какво да дам и какво да развия. Но преди това имам много хляб да изям, докато постигна настоящите си цели.

Жените обичаме сладко, затова сподели с нас рецептата за любимия си десерт?

Правя страхотно Тирамису, но не в класическия му вид, а в адаптирана по мой вкус много лесна рецепта:

Най-вкусното тирамису

Продукти:

400 г бишкоти

2 ч.ч. кафе

1/2 кг маскарпоне

10 с.л. подсладено кондензирано мляко

200 г сметана

4 с.л. ром

8 с.л. какао

мента

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвя кремът. За целта маскарпонето се разбива с миксер и към него се добавя подсладеното кондензирано мляко. То се добавя постепенно, защото маскарпонето ще се втечни от него, ако се прекали с количеството.

Течната сладкарска сметана се разбива с половината ром до получаването на гъст крем и се добавя внимателно към крема с маскарпоне. Разбърква се с помощта на шпатула или лъжица до получаването на еднородна смес.

Една втора от бишкотите се потопяват за миг в горещото кафе, смесено с останалата част от рома и се подреждат на един ред в квадратна или правоъгълна тавичка.

Намазват се с 1/2 от крема. Следва втори ред напоени бишкоти и отново крем.

Отгоре се поръсва с какао или настърган шоколад и се охлажда до поднасянето. Тирамисуто е най-вкусно след 24 часа престой в хладилник и е великолепно, когато е поднесено с връхчета свежа мента.

Твоята работа е свързана с готвене на много вкусотии. Как поддържаш форма?

Не мога да кажа, че полагам особени грижи за фигурата си – ходя много пеша и понякога ходя на плуване, но в никакъв случай не се ограничавам с храната. Старая се само да не ям много сладко, по-малко тестено, рядко хляб и изобщо не пия газирано.

Три неща, които обожаваш да правиш?

Да плувам, да летя и да се разхождам.

На какво не можеш да устоиш?

На просторен магазин за кухненско оборудване и на празен хамак, който ме чака да си поспя на него.

Какво най-много харесваш в себе си?

Харесвам това, че независимо какво се случва в живота ми, аз падам, изправям се, изтупвам се и продължавам напред. Винаги продължавам напред и намирам по-добрите дни и по-добрите събития.

А какво би променила?

Липсата си на търпение. Аз искам всичко да се случва веднага и по начина, по който си го представям. А това почти винаги е невъзможно. Надявам се с годините да стана по-мека, смирена и търпелива.

От какво се страхуваш?

Всичко, от което някога ме е било страх, ми се е случило. Вече не ме е страх нито от смъртта, нито от болестите, нито от липсата на спокойствие. Но затова пък тройно ме е страх от всякакви насекоми, които имат ситни краченца и могат да ме полазят.

Какво те прави щастлива?

Човек сам е отговорен за собственото си щастие. Затова само аз мога да се направя щастлива – с начина, по който гледам на света, с нещата, които допускам или не допускам в живота си, със заниманията, които сама избирам да практикувам.

Кое е най-екстремното ти преживяване?

Имам две екстремни преживявания в живота си – първото ми готвене с тенджера под налягане и първият ми полет с делтапланер. Второто приключение се случи преди месец и беше събитието на годината в моя живот. Нищо не ме е карало така да притая дъх, както усещането да съм толкова високо и само с едно декоративно предпазно коланче. Иска ми се да имах достатъчно думи, че да мога да ви опиша това чувство. Но нямам...

Какво има на нощното ти шкафче?

Никога не съм имала нощно шкафче. Смятам, че когато спи, до главата си човек не трябва да държи нищо.

А в дамската ти чанта?

В нея има всичко, освен ред. Обикновено държа портмоне, мобилен телефон, зарядно към него, слънчеви очила, ключове и всичко останало са неща, които си намирам по улиците – монети, бели пера от гълъби, камъчета с форма на сърце, късметчета, на които пише "любов“ или "предстои ви пътуване“. Понякога намирам на дъното на чантата си и четирилистни детелини.

Покажи ни последното селфи, което си направи.

Не си падам по селфитата. Намирам ги за изкуствен начин да напомпаш самочувствието си, но това е балон, който рано или късно се пука. Не разбирам и така наречения “duck face”, който е така популярен в социалната мрежа. Всъщност аз генерално не разбирам много от нещата, които ме заобикалят. Затова се стремя да избягам от тях. Последното ми бягство беше с делтапланера, за което приключение ви разказах вече, и точно тогава направих единственото си "селфи“, заснемайки една доволна усмивка, каквато знаех, че скоро няма да изгрее с такава сила на лицето ми.

 

Една жена трябва да...

Нищо в този живот не "трябва“. Въпрос на желание и добра воля е. На сила нищо не става естествено, в правилното време и по правилния начин.

Какъв е твоят свят, твоите правила?

Моят свят се разгръща, когато съм сама и се разхождам. Това се случва всеки ден за поне час. Слушам музика и мисля за неща, които са извън рамките на ежедневното и битовото. Мисля за света извън него, отвъд познатото за него. Но не споделям тези мисли с никого. Това е единственото правило в моя свят.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама